Szúnyogcsípés megelőzése, avagy hogyan tartsuk távol a vérszívókat?

Szúnyogcsípés megelőzése, avagy hogyan tartsuk távol a vérszívókat?

Kapcsolódó tünetek:

  Köztudott, hogy csak a nőstény szúnyog szívja a vérünket, mert így fehérjékhez, illetve vashoz jut, ami elengedhetetlen a peték kifejlődéséhez. A hím kizárólag virágok nektárját és vizet fogyaszt táplálékként. A nőstények az áldozatukat az illat, a kilélegzett szén-dioxid és az izzadságban található vegyi anyagok alapján választják ki. Ha ezek kombinációját ideálisnak találják, a bőrbe szúrják a fullánkjukat, és azon át szívják kiszemeltjük vérét. A tüneteket, a piros dudort és a viszketést, nem maga a csípés, hanem szervezetünknek a szúnyog nyálában található fehérjék által kiváltott immunreakciója okozza. A szúnyog nyála véralvadásgátló anyagot tartalmaz, mely ott marad a bőrünkben, és immunreakciót idéz elő: szervezetünk az idegen fehérjék megkötése érdekében antitesteket küld a csípés helyére, és ezzel párhuzamosan hisztamint is elkezd termelni, mely elindítja az allergiás reakciókat.

Megelőzési tippek:

  • Este vagy lefekvéskor viseljünk világos színű, könnyű anyagból készült, hosszú ujjú inget, nadrágot, zoknit és széles karimájú kalapot. A szúnyogok ugyanis nem kedvelik a világos felületeket.
  • A szúnyogok lételeme a nedves, meleg környezet. A lárvák állóvizekben, tavakban, folyók közelében fejlődnek. Ezért otthonunk körül ne legyen állóvíz, ürítsük ki a gyermekmedencét, a madáritatót, az ereszcsatornát, s lehetőleg minden tartályt, virágcserepet.
  • Az ablakokat és ajtókat védjük sűrű szövésű szúnyoghálóval. Rendszeresen ellenőrizzük, nincs-e szakadás, rés rajta, s ha van, mielőbb javíttassuk meg. Apróságnak tűnik, de sok-sok vérszívó tud így otthonunkba bejutni.
  • Hagyjuk a klímaberendezést a nap folyamán végig bekapcsolva, mert a szúnyogok kerülik a hűvös helyeket.
  • A szúnyogriasztó UV-lámpák és az elektromos szúnyogriasztók csak részleges védelmet nyújtanak, egészítsük ki ezeket másfajta védelemmel is.
  • Hűvös vízzel zuhanyozunk le, majd kenjük, fújjuk be fedetlen testrészeinket rovarriasztó szerrel. Ez megváltoztatja a bőr illatát, hőmérsékletét és kipárolgását, így távol tartja a vérszívókat. Ha az éjszakát sátorban töltjük, a hálórészt és ruhánkat is ajánlott rovarriasztó szerrel befújni.
  • A növényi olajok (kókusz-, eukaliptusz és cédrusolaj) is segítségünkre lehetnek, bár ezek kevésbé és rövidebb ideig hatékonyak.
  • Csecsemőknél és két éves kor alatti gyermekeknél tilos rovarriasztó szereket használni. Őket mechanikailag, azaz megfelelő ruházattal és szúnyoghálóval óvjuk.
A rovarölő szerek nem rovarriasztók. A szúnyoghálót és a függönyt se fújjuk be velük, mert károsak az egészségre és allergiát is okozhatnak. Csak komoly szúnyoginvázió esetén alkalmazzuk őket
2017. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek