Hatékony tippek a szorongás ellen

2017. október 5.

A szorongás szinte népbetegségnek számít világszerte. A stresszes, rohanó életmód, a túlzott elvárások, az életvitel megváltozása mind olyan tényezők, amelyek észrevétlenül szorongást okoznak.

szorongás ellen tippek

A szorongás egy olyan állapot, mikor a szorongó páciens konkrét ok nélkül, folyamatosan fél valamitől, de a félelemnek nincs tárgya. Ettől pedig állandó feszültséget érez. Akár egész nap képes feszült lenni, vagy épp egyik pillanatról a másikra előjön nála egy szorongó érzés, ami hosszan tart, valamint újra és újra visszatér, nem ritka a hajnali ébredéskor való megjelenése sem.

Minden korosztály érintett, azonban a leggyakrabban a huszon- és harmincéves korosztály küzd szorongással, ami akár szorongásos pánikhoz és depresszióhoz is vezethet.

Tippek szorongás ellen

A pszichoterápia kiváló módja a szorongás okának feltárásához, azonban nem elég feltárni a tényeket, kezelni is kell a szorongást.

A nagyon mély, nagyon makacs szorongásra a pszichoterápia mellett gyógyszerekre is szükség lehet, azonban nagy akaraterővel és jó szakemberrel leküzdhető az életet megnehezítő szorongás. Ám ha enyhék a tünetek, magad is enyhítheted szorongásodat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az autogén tréning remek módja a szorongások oldásának. Pszichiáter segítségével tanuld meg az autogén tréning módját, és gyakorold!

Minden nap vagy minden második nap egy forró, relaxáló fürdő, jó zene és illóolajak mellett kikapcsoló hatással bír, és a szorongás képes nagy mértékben csökkenni. Pár percre ülj meleg vízbe, és élvezd a pihenést!

A helyes, szabályozott légzés nagyon hatékony módja a stressz csökkentésének. Mikor épp erősen szorongsz, lassan, hosszan vedd a levegőt, majd ugyanolyan lassan és hosszan fújd ki. Jó néhány percig végezd a szabályozott légző gyakorlatot, ha segít, tedd a hasadra a kezedet, és érezd, ahogy beszívod, majd kifújod a levegőt. A minél mélyebb, hasi légzés a leghatékonyabb.

Este, lefekvés előtt egy-két kanál szárított komló egy bögre forró vízben feloldva nyugtató hatással van az elmére, és oldja a szorongást. Kissé álmosító, de nagyon pihentető hatású az ital.

A B-vitamin-komplex remek módja a szorongás csökkentésének. Ha a szervezetben csökken a B-vitamin-szint, hajlamos a test szorongással válaszolni. A napi B-vitamin szedés rengeteget javít a szorongás mértékén, hatékonyan nyugtatja az elmét.

A valeriana, a macskagyökér szintén ellazít, érdemes alvás előtt bevetni.

A sport és az egészséges táplálkozás bevezetése ugyan nem egyszerű feladat, de annál hatékonyabb. A napi egybefüggő 40 perc mozgás elég ahhoz, hogy endorfin szabaduljon fel a szervezetben, ettől pedig jobban érezd magad, csökkenjen a stressz-hormonok szintje a szervezetedben, ezáltal pedig megszabadulj a szorongástól. A meditatív, lassú, monoton mozgásformák kifejezetten előnyösek szorongás ellen.

A pozitív mondatok, mantrák is erősítik az önbizalmat, és jobb gondolkodást segítenek kialakítani. Igyekezz a figyelmedet jó, számodra boldogságot okozó dolgokra fordítani, ugyanis ezek remekül oldják a feszültséget. Ha eltereled a figyelmedet a stresszt kiváltó tevékenységekről, gondolatokról, máris csökkentheted a belül nyomasztó félelmeidet.

Tudatos életmóddal hatékonyan kezelhető a szorongás, és teljesen megszüntethető a stressz, szorongás okozta kellemetlen közérzet.

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Kutatások szerint azok, akik tovább alszanak, fogékonyabbak a depresszióra. De pontosan mi áll ennek hátterében, és tehetünk-e valamit mentális egészségünkért?

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Anorexia, bulímia – Étkezési zavarok

Bár a táplálkozás szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, zavarai mégis gyakoriak, hiszen a vékonyabb testalkat utáni vágy nem ismeretlen dolog a mai világban. Ezért pedig sokan képesek szinte bármit megtenni, amivel egy idő után az egészségüket is súlyosan veszélyeztetik.

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

Szélütés, agyvérzés, stroke? Mi a különbség?

A stroke az agyi infarktusok, az agyvérzés és az agyérgörcs gyűjtőfogalma. A magyar nyelvben szélütésnek, gutaütésnek is nevezzük. Ismerje meg ezeket a veszélyes betegségeket!

epilepszia tünetei

Epilepszia tünetei és kialakulása

Az epilepsziával kapcsolatban a leggyakrabban az a kép él bennünk, hogy valakit súlyos roham ér, ami rángásokkal jár és rendkívül veszélyes. Természetesen a betegségnek nem csak ilyen, hanem ennél sokkal enyhébb formája is létezik, kialakulásának pedig számos különböző oka lehet.

pszichogén bénulás

A pszichogén bénulás

Mi az a pszichogén bénulás és mikor jelentkezik?

Összes cikk Egészség A-Z témában