A 7 leggyakoribb szexuális úton terjedő nemi betegség és tüneteik

A 7 leggyakoribb szexuális úton terjedő nemi betegség és tüneteik

Kapcsolódó tünetek:

1. Trichomoniasis

A trichomonas vaginalis névre hallgató ostoros egysejtű vezeti a szexuális úton terjedő betegségek listáját. Nem csak nemi aktussal, de uszodában, nem megfelelően takarított mosdókban is elkaphatjuk. A férfi áldozatok inkább hordozók, míg az olyan tünetek, mint hüvelyfolyás, fájdalmas közösülés, viszketés, a nőknél okoznak tartós diszkomfort érzetet.

2. Chlamydia

A chlamydia azért veszélyes, mert gyakran teljesen tünetmentes. Ha mégsem marad észrevétlen, olyan kellemetlenségeket okoz, mint a húgycsőgyulladás, a nemi szervek körüli duzzanat, a nyirokcsomók megnagyobbodása, kismedencei gyulladás, alhasi fájdalmak

3. HPV

A humán papillomavírus egy olyan víruscsalád, mely veszélyes betegségek kialakulásáért felelős. Van olyan típusa, amely a nemi szervek tájékán megjelenő szemölcsök kialakulásáért felelős. Ezek az elváltozások ecseteléssel, fagyasztással vagy műtéti úton eltávolíthatóak. Ugyanakkor a víruscsalád egyes típusai akár méhnyakrákot is okozhatnak.

4. Gonorrhoea

A tripper néven közismertté vált betegséget egy baktérium okozza, mely nemcsak közösülés útján, de születéskor, anyáról gyermekére is átterjedhet. A betegség a húgycső és a belső női nemi szervek (méh, petefészek) gyulladását eredményezheti, mely kezeletlenül akár meddőséget is okozhat. Férfiak esetében, ha a páciens nem csak hordozó, akkor a bakteriális fertőzés a prosztata, a here és az ondóvezeték gyulladását okozhatja.

5. Herpesz

A nemi herpeszt egy vírus okozza, mely a kezdeti stádiumban általában tünetmentességet mutat. A későbbiek során az érintettek nemi szerve tájékán az ajakherpeszhez hasonló, fájdalmas, hólyag, seb jelenik meg. Nemi érintkezés, illetve szülés során anyáról gyermekre is átterjedhet. Sajnos gyakrabban újul ki, mint az ajakherpesz, és a rossz hír, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem gyógyítható.

6. Szifilisz

A vérbajként elhíresült betegség nemi érintkezéssel, szüléskor, a baba szülőcsatornával való érintkezésekor illetve a terhesség alatt, az anyai vérrel terjed. A fertőzés fájdalmatlan fekéllyel és a környéki (a fekéllyel azonos oldali) nyirokcsomók megnagyobbodásával jelzi jelenlétét, majd később panaszt nem okozó bőrkiütéseket, májgyulladást okoz, a végső stádiumban pedig súlyos szív- és érrendszeri elváltozásokhoz, ismétlődő fekélyekhez és központi idegrendszeri tünetekhez vezet.

7. Hepatitis B, C

A fertőző májgyulladást okozó betegség leginkább szexuális úton terjed. A máj gyulladásán túl tünetei lehetnek a magas láz és a sárgaság is. B típusa gyengébb, létezik ellene megfelelő védőoltás, míg a C típusú hepatitis progresszíven támadja a májat, gyógyítása a tudomány mai állása szerint lehetséges ugyan, de igen nehézkes.

A


2017. január 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink