Szeresse magát vérnyomáséért és immunrendszeréért

2019. március 17.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége

Egy nemrég készült kutatás során kiderült, hogy egy kis kedvességgel nem csak szociális kapcsolatainkban, de egészségünk terén is előbbre jutunk.

Szeresse magát vérnyomáséért és immunrendszeréért

Szeresse magát vérnyomáséért és immunrendszeréért

Az Egyesült Királyságban található Oxford és Exeter Egyetemek közös kísérletéből derült ki, hogy saját magunk szeretete nem csak lelki, hanem fizikai előnyökkel is jár. A kutatók 135 résztvevőt osztottak 5 csoportba, mindegyik csoportnak más és más instrukciókat adva. Az egyik csoportnak az érzékszerveik által adott reakciókra kellett figyelnie egy, egész testüket érintő, különleges fizikai szkennelés során, egy másik csoport tagjainak egy úgynevezett ’énközpontú kedvességi gyakorlatot’ kellett elvégezniük, a harmadik csoportnak egy önkritikát, míg a negyediknek egy önszeretet és pozitivitást erősítő hangfelvételt kellett végig hallgatniuk, az ötödik csoportot pedig kontrollként használva arra kérték, hogy egy érzelmileg semleges helyre képzeljék magukat, miközben vásárolnak.

A gyakorlatok közben és után végzett fizikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az önszeretetet és pozitivitást promotáló hangfelvételt hallgató csoport tagjainak átlagosan 2-3 dobbanással kevesebbet vert a szívük percenként, mint a többi csoportban lévő résztvevőké. Az alacsonyabb pulzus pedig számos egészségügyi előnnyel jár, a túl gyorsan verő szív ugyanis kevésbé hatékonyan pumpálja a vért – ezzel pedig az oxigént is –, ami hosszú távon akár a szívben lévő sejtek lassú elhalásához is vezethet, ezzel nagyban növelve a szívroham esélyét. Ezzel szemben a lassabb pulzusszám és az egyenletes szívverés a vér és az oxigén hatékonyabb elosztásával immunerősítő hatású, és ebben a nyugodt, nem fenyegetett állapotban sejtjeink is gyorsabban tudnak regenerálódni és gyógyulni, mint nyomás és stressz alatt.

A pozitív üzeneteket hallgató csoportról kiderült továbbá, hogy a kísérlet után kevesebbet is izzadtak, mint a többi résztvevő, tehát nyugodtabbá is váltak, hiszen az izzadás a szorongás és a stressz egy tipikus jele. Az önkritikát ösztönző felvételt hallgatók körében ezzel szemben pont az ellenkezője volt tapasztalható: nagyobb mértékű izzadás és gyorsabb szívverés jellemezte eredményeiket.  A kutatócsoport fontosnak találja az elért eredményeket, mivel úgy gondolják, hogy a depresszió és a mentális betegségek által kiváltott negatív fizikai következményeket lehetséges majd az önszeretet és a test-pozitivitás ösztönzésével kezelni.

Cink és C-vitamin

Ennek a két anyagnak fontos szerepe van a szív- és érrendszer betegségei elleni küzdelemben is.

Összes cikk Szív- és érrendszer, vérnyomás témában