8 étel, ami székrekedést okoz

2018. január 20.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, székrekedés

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

székrekedést okozó ételek

székrekedést okozó ételek

Tejtermékek

A tejtermékek önmagukban nem tartalmaznak rostot, ezzel szemben a sokak számára emésztési problémákat okozó laktózt és kazeint tartalmazzák. A joghurt különleges eset. A hagyományos módszerekkel készült, a nem édesített joghurtok jó forrásai probiotikumoknak, melyek az egészséges emésztést segítik elő.

Előre csomagolt és feldolgozott élelmiszerek

Akár készételeknek vagy mikrohullámú ételeknek, vagy előrecsomagolt ételeknek nevezik őket, rettenetesen sokat ártanak a vastagbélnek. Tipikusan alacsony a rost tartalmuk, de magas a zsír és a só tartalmuk. A felesleges só a sejtek vizét csapdába szorítja és nem engedi, hogy távozzon és cserélődjön.

Glutén

A gluténérzékenység ma az egyik legelterjedtebb oka a hosszan tartó emésztési zavaroknak. Ha az érzékenység fennáll, bármely búza, rozs vagy árpa tartalmú étel okozhat puffadást, hasi fájdalmat és székrekedést, vagy akár hasmenést is.

Alkohol

Az alkalmi ivás hasmenést okozhat egyesek számára, de hosszú távon az alkohol dehidratálja a testet, száraz, kemény és nehezen kiürülő székletet eredményezve. Az alkohol fogyasztása más olyan székrekedést okozó körülményt is kiválthat, mint az irritábilis bél szindróma (IBS).  Az alkoholfogyasztás hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, ami a hasnyálmirigy duzzanata és gyengesége. A hasnyálmirigy-gyulladás hasi fájdalmat, puffadást és székrekedést okozhat. Ha ez nem elég, az alkohol is pusztítást okoz a bélflórában, ami még tovább veszélyezteti a gyomrot és a bélrendszert.

Olajban sült ételek

A sült ételek telített zsírokból állnak, és kevés táplálékkal rendelkeznek. A zsíros ételeket is nehezebb megemészteni és lassaban képes a bélrendszer mozgatni. A zsíros ételek fogyasztása  bizonyítottan összefügg a székrekedés problémájával.

Hús

A húsevők 50% -kal nagyobb valószínűséggel szenvednek vastagbélrákban, mint a vegetáriánusok, és a kockázat még nagyobb, ha nitráttartalmú feldolgozott húsokat, például a kolbászt fogyasztanak. A zsíros vörös hús jelentősen lelassítja az emésztési folyamatot és székrekedést okoz.

Koffein

A koffein stimuláns, ami azt jelenti, hogy hasmenést okozhat. Ez azonban egy szárítószer is, ami azt jelenti, hogy dehidrálja a testet. A koffein a vesék a víztartalmát vonja el. A vízhiányt a szervezet a normális vérmennyiség fenntartása érdekében a székletből vonja el, mely nehezebben üríthető száraz székletet okoz.

Finomított cukor

Számos jó ok van arra, hogy elkerülje a finomított cukrot. A cukor elhízást, a cukorbetegséget és a szívbetegséget okoz. Nem meglepő, hogy a cukor hatással van a vastagbél egészségére is. Tönkreteszi annak baktérium háztartását ezzel székrekedést okozva. A magas cukortartalmú-étrend hozzájárul a gyulladásos bélbetegségekhez, mint például a Crohn-betegség és az IBS. A cukor növeli a vastagbél és a végbélrák kialakulásának kockázatát is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Miért veszélyes a vesekő?

Miért veszélyes a vesekő?

Az utóbbi években egyre több ember küszködik vesekővel, mely sosem ártalmatlan, sőt mi több, néha akár életveszélyesbe is sodorhatja az érintetteket.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Összes cikk Egészség A-Z témában