Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

2017. október 20.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar, szemfájdalom

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?

szaruhártya fekély

A szem külső rétege a szaruhártya, mely a védő szövetréteg. A szaruhártya olyan, mint egy ablak, amely lehetővé teszi a fény belépését a szembe. A szaruhártyát a könny védi a baktériumok, gombák és vírusok ellen, a szaruhártya fekély pedig egy seb, amely a szaruhártyán képződik. Általában egy fertőzés okozza. Okozhatja még a szem sérülése, vagy a hosszútávú kontaktlencse viselés, mely elgyengíti a szaruhártyát.

A szaruhártya fekély kialakulásának okai

Fő oka a szaruhártya sérülésének fertőződése, amely lehet bakteriális, vírusos, gombás eredetű vagy okozhatja protozoon is. Emellett kialakulásában szerepet játszhat az A-vitamin hiány vagy a fehérjehiány is.

Nézzük a leggyakoribbakat !

A szaruhártya gyulladása: Ez a fertőzés leggyakrabban a kontaktlencse viselőket érinti, mely bár ritka, de kockázata igen magas, akár vaksághoz vezethet. Többféle kórorkozó állhat a háttérben.

A herpeszes szaruhártya gyulladás: Ez olyan vírusfertőzés, amely során a szaruhártyán apró hólyagok, majd apró sebek jelennek meg. Számos dolog elősegítheti kijövetelét, beleértve a stresszt, a fokozott napfényt, vagy bármit, ami gyengíti az immunrendszert.

A szaruhártya gombás fertőzése: Ez a szaruhártya sérülése után alakulhat ki, nagyobb az esély a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél.

Egyéb okok, melyek szaruhártya fekélyhez vezethetnek:

 • száraz szem
 • rosszul záródó szemrés
 • sérülés
 • gyulladásos rendellenességek
 • nem sterilizált kontaktlencse viselése
 • A-vitamin-hiány
 • kontatlencse hosszútávú viselése, lejárt kontaktlencse, éjszakai kontaktlencse viselés

Mik a szaruhártya fekélyének tünetei?

A fertőzés jeleit még az előtt észlelheti, hogy a szaruhártya fekélye kialakul. Ennek tünetei: viszkető szem, túl nedves szem, égő vagy szúró érzés a szemen, vörös vagy rózsaszín szem, illetve a fényérzékenység.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A szaruhártya fekély maga úgy néz ki, mint egy szürke vagy fehér terület a szemgolyón, melynek helye a rendszerint átlátszik a szaruhártyán. Egyes szaruhártya fekélyek túl kicsik ahhoz, hogy nagyítás nélkül láthatóak legyenek, de érezni az ilyen apró fekélyeket is lehet. Pontosabb tünetek a szemgyulladás, a fájó szem, a homályos látás, a fehér folt a szaruhártyán, a duzzadt szemhéjak, genny a szemben, a fényérzékenység és akár az idegen test érzés a szemben.

A szaruhártya fekély összes tünete súlyos, és azonnali kezelésre van szükség a vakság megelőzésére.

Hogyan diagnosztizálható a szaruhártya fekély?

A szemvizsgálat során a szemész orvos diagnosztizálja a szaruhártya fekélyét. A szaruhártya fekélyének ellenőrzésére használt egyik teszt egy fluoreszcens szemfestés. Ehhez a vizsgálathoz a szemész orvos egy csepp narancsszínű festéket visz a szembe. Ezután az orvos mikroszkópot használ, amelyet úgynevezett réslámpának neveznek, hogy egy különleges ibolyaszínű fényt vetítsen a szemére és megkeresse a szaruhártyáján lévő sérült területeket. A szaruhártya károsodása zöld színnel jelenik meg, amikor az ibolyaszínű fény megvilágítja azt.

Ha fekélye van a szaruhártyáján, akkor a szemész orvosa kivizsgálja annak okát. Az orvos mintát vesz a fekélyes területről. A vizsgálat pedig megmutatja, hogy a fekély baktériumokat, gombákat vagy vírust tartalmaz-e.

Milyen kezelés alkalmazható szaruhártya fekélyére?

Miután a szemész orvosa feltárta a szaruhártya fekélyének okait, antibakteriális, gombaellenes vagy vírusellenes szemgyógyszert írhat fel az alapbetegség kezelésére. Ha a szem gyulladt és duzzadt, akkor szükség lehet kortikoszteroid tartalmú szemcseppekre is a tünetek enyhítésére.

A kezelés ideje alatt orvosa valószínűleg kérni fogja Önt, hogy kerülje az alábbiakat:

 • kontaktlencse viselése
 • szemkörnyék sminkelése
 • más gyógyszerek szedése
 • szem megérintése

Szaruhártya-transzplantáció

Súlyos esetekben a szaruhártya fekélyt csak a szaruhártya átültetése hozhatja helyre. A szaruhártya-transzplantáció magában foglalja a szaruhártya sebészeti eltávolítását és a donorszövet pótlását. Bár meglehetősen biztonságos eljárásnak mondják, de mint bármely sebészeti eljárás esetében, úgy itt is vannak kockázatok. Ez a műtét jövőbeli egészségügyi komplikációkat okozhat, például:

 • a donor szövet elutasítása
 • glaukóma kialakulása (a szemen belüli nyomás)
 • szemfertőzés
 • szürkehályog
 • a szaruhártya duzzanata

Hogyan lehet elkerülni a szaruhártya fekélyt?

A szaruhártya-fekélyek megelőzésének legjobb módja a fertőzések kezelésének időben való megkezdése, amint a szemfertőzés bármely tünete felmerül. Hasznos megelőző intézkedés lehet azonban még a kontaktlencsében való alvás elkerülése, a konatklencsék rendszeres tisztítása és sterilizálása használat előtt és után, valamint a szem kizárólag tiszta kézzel való megérintése.

szemviszketés

Mit jelez a szemviszketés? Mit lehet tenni ellene?

A szemviszketés mögött sok minden állthat, a problémát gyakran a szemhélyak viszketése - főként a szempillák miatt - okozza, de vannak más esetek is amikre fontos odafigyelni!

szemfehérje gyulladás

Mi az a szemfehérje gyulladás?

A szem fehér része (sclera) egy szövetréteg, amely megvédi a szem többi részét. Amikor ez a terület begyullad és fáj, azt nevezi az orvostudomány szemfehérje gyulladásnak, vagy más néven scleritisnek.

szemviszketés

Ezeket jelezheti a szemviszketés

A szemviszketés viszonylag gyakori jelenség, amit a legtöbbször allergia okoz. Emellett azonban más is kiválthatja ezt a kellemetlen érzést – ennek jártunk utána!

szemhéjgyulladás

Szemhéjgyulladás

A szemhéjunk a szemgolyó felszínét védi a károsodásoktól, melynek következtében előfordul, hogy sérül, begyullad. De mi a szemhéjgyulladás okozója és hogyan kezelhetjük?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Összes cikk Egészség A-Z témában