Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

2017. október 20.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar, szemfájdalom

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?

szaruhártya fekély

A szem külső rétege a szaruhártya, mely a védő szövetréteg. A szaruhártya olyan, mint egy ablak, amely lehetővé teszi a fény belépését a szembe. A szaruhártyát a könny védi a baktériumok, gombák és vírusok ellen, a szaruhártya fekély pedig egy seb, amely a szaruhártyán képződik. Általában egy fertőzés okozza. Okozhatja még a szem sérülése, vagy a hosszútávú kontaktlencse viselés, mely elgyengíti a szaruhártyát.

A szaruhártya fekély kialakulásának okai

Fő oka a szaruhártya sérülésének fertőződése, amely lehet bakteriális, vírusos, gombás eredetű vagy okozhatja protozoon is. Emellett kialakulásában szerepet játszhat az A-vitamin hiány vagy a fehérjehiány is.

Nézzük a leggyakoribbakat !

A szaruhártya gyulladása: Ez a fertőzés leggyakrabban a kontaktlencse viselőket érinti, mely bár ritka, de kockázata igen magas, akár vaksághoz vezethet. Többféle kórorkozó állhat a háttérben.

A herpeszes szaruhártya gyulladás: Ez olyan vírusfertőzés, amely során a szaruhártyán apró hólyagok, majd apró sebek jelennek meg. Számos dolog elősegítheti kijövetelét, beleértve a stresszt, a fokozott napfényt, vagy bármit, ami gyengíti az immunrendszert.

A szaruhártya gombás fertőzése: Ez a szaruhártya sérülése után alakulhat ki, nagyobb az esély a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél.

Egyéb okok, melyek szaruhártya fekélyhez vezethetnek:

 • száraz szem
 • rosszul záródó szemrés
 • sérülés
 • gyulladásos rendellenességek
 • nem sterilizált kontaktlencse viselése
 • A-vitamin-hiány
 • kontatlencse hosszútávú viselése, lejárt kontaktlencse, éjszakai kontaktlencse viselés

Mik a szaruhártya fekélyének tünetei?

A fertőzés jeleit még az előtt észlelheti, hogy a szaruhártya fekélye kialakul. Ennek tünetei: viszkető szem, túl nedves szem, égő vagy szúró érzés a szemen, vörös vagy rózsaszín szem, illetve a fényérzékenység.

A szaruhártya fekély maga úgy néz ki, mint egy szürke vagy fehér terület a szemgolyón, melynek helye a rendszerint átlátszik a szaruhártyán. Egyes szaruhártya fekélyek túl kicsik ahhoz, hogy nagyítás nélkül láthatóak legyenek, de érezni az ilyen apró fekélyeket is lehet. Pontosabb tünetek a szemgyulladás, a fájó szem, a homályos látás, a fehér folt a szaruhártyán, a duzzadt szemhéjak, genny a szemben, a fényérzékenység és akár az idegen test érzés a szemben.

A szaruhártya fekély összes tünete súlyos, és azonnali kezelésre van szükség a vakság megelőzésére.

Hogyan diagnosztizálható a szaruhártya fekély?

A szemvizsgálat során a szemész orvos diagnosztizálja a szaruhártya fekélyét. A szaruhártya fekélyének ellenőrzésére használt egyik teszt egy fluoreszcens szemfestés. Ehhez a vizsgálathoz a szemész orvos egy csepp narancsszínű festéket visz a szembe. Ezután az orvos mikroszkópot használ, amelyet úgynevezett réslámpának neveznek, hogy egy különleges ibolyaszínű fényt vetítsen a szemére és megkeresse a szaruhártyáján lévő sérült területeket. A szaruhártya károsodása zöld színnel jelenik meg, amikor az ibolyaszínű fény megvilágítja azt.

Ha fekélye van a szaruhártyáján, akkor a szemész orvosa kivizsgálja annak okát. Az orvos mintát vesz a fekélyes területről. A vizsgálat pedig megmutatja, hogy a fekély baktériumokat, gombákat vagy vírust tartalmaz-e.

Milyen kezelés alkalmazható szaruhártya fekélyére?

Miután a szemész orvosa feltárta a szaruhártya fekélyének okait, antibakteriális, gombaellenes vagy vírusellenes szemgyógyszert írhat fel az alapbetegség kezelésére. Ha a szem gyulladt és duzzadt, akkor szükség lehet kortikoszteroid tartalmú szemcseppekre is a tünetek enyhítésére.

A kezelés ideje alatt orvosa valószínűleg kérni fogja Önt, hogy kerülje az alábbiakat:

 • kontaktlencse viselése
 • szemkörnyék sminkelése
 • más gyógyszerek szedése
 • szem megérintése

Szaruhártya-transzplantáció

Súlyos esetekben a szaruhártya fekélyt csak a szaruhártya átültetése hozhatja helyre. A szaruhártya-transzplantáció magában foglalja a szaruhártya sebészeti eltávolítását és a donorszövet pótlását. Bár meglehetősen biztonságos eljárásnak mondják, de mint bármely sebészeti eljárás esetében, úgy itt is vannak kockázatok. Ez a műtét jövőbeli egészségügyi komplikációkat okozhat, például:

 • a donor szövet elutasítása
 • glaukóma kialakulása (a szemen belüli nyomás)
 • szemfertőzés
 • szürkehályog
 • a szaruhártya duzzanata

Hogyan lehet elkerülni a szaruhártya fekélyt?

A szaruhártya-fekélyek megelőzésének legjobb módja a fertőzések kezelésének időben való megkezdése, amint a szemfertőzés bármely tünete felmerül. Hasznos megelőző intézkedés lehet azonban még a kontaktlencsében való alvás elkerülése, a konatklencsék rendszeres tisztítása és sterilizálása használat előtt és után, valamint a szem kizárólag tiszta kézzel való megérintése.

8 fő bűn, amit a szemeid ellen elkövetsz!

8 fő bűn, amit a szemeid ellen elkövetsz!

Mennyire egészséges a szeme? Ha az, vajon mennyire vigyáz a szemei egészségére? Lehet, hogy nem is tudja, de sok mindennel árthat a szemeinek!

szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, amelyben saját anyagait idegenként azonosítja az immunrendszer, ezért megtámadja azokat.

zöld hályog megelőzése vitaminokkal

Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek a zöld hályog megelőzésében!

A zöld hályog, vagy más néven glaukóma a súlyos látáskárosodás leggyakoribb oka szerte a világon. Így hazánkban is sok embert érint, megelőzése és korai felismerése nagyon fontos lehet. Szerencsére egyes vitaminok és ásványi anyagok is nagy segítségünkre lehetnek ebben.

5 látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

5 látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

A szem egészségének megőrzéséért sokat tehetünk szemtornával, szemcseppekkel, de helyes táplálkozással is. Rengeteg olyan vitamin, ásványi anyag és más összetevő létezik, melyek megfelelő bevitele a szem karbantartásában is segíthet!

Így tehetsz hatékonyan a szemfáradtság ellen!

Így tehetsz hatékonyan a szemfáradtság ellen!

Biztos mindenki tapasztalta már azt tévézés, munka vagy hosszabb olvasás után, hogy kellemetlen érzés jelentkezik a szemében, ami nehezíti a használatát és szárazsággal is gyakran párosul. Nagyon azért nem kell megijedni, nincsen nagy baj, csak egyszerűen fáradt a szemünk, ami ellen gyorsan és hatékonyan is lehet tenni!

Összes cikk Egészség A-Z témában