Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

2017. október 20.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar, szemfájdalom

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?

szaruhártya fekély

A szem külső rétege a szaruhártya, mely a védő szövetréteg. A szaruhártya olyan, mint egy ablak, amely lehetővé teszi a fény belépését a szembe. A szaruhártyát a könny védi a baktériumok, gombák és vírusok ellen, a szaruhártya fekély pedig egy seb, amely a szaruhártyán képződik. Általában egy fertőzés okozza. Okozhatja még a szem sérülése, vagy a hosszútávú kontaktlencse viselés, mely elgyengíti a szaruhártyát.

A szaruhártya fekély kialakulásának okai

Fő oka a szaruhártya sérülésének fertőződése, amely lehet bakteriális, vírusos, gombás eredetű vagy okozhatja protozoon is. Emellett kialakulásában szerepet játszhat az A-vitamin hiány vagy a fehérjehiány is.

Nézzük a leggyakoribbakat !

A szaruhártya gyulladása: Ez a fertőzés leggyakrabban a kontaktlencse viselőket érinti, mely bár ritka, de kockázata igen magas, akár vaksághoz vezethet. Többféle kórorkozó állhat a háttérben.

A herpeszes szaruhártya gyulladás: Ez olyan vírusfertőzés, amely során a szaruhártyán apró hólyagok, majd apró sebek jelennek meg. Számos dolog elősegítheti kijövetelét, beleértve a stresszt, a fokozott napfényt, vagy bármit, ami gyengíti az immunrendszert.

A szaruhártya gombás fertőzése: Ez a szaruhártya sérülése után alakulhat ki, nagyobb az esély a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél.

Egyéb okok, melyek szaruhártya fekélyhez vezethetnek:

 • száraz szem
 • rosszul záródó szemrés
 • sérülés
 • gyulladásos rendellenességek
 • nem sterilizált kontaktlencse viselése
 • A-vitamin-hiány
 • kontatlencse hosszútávú viselése, lejárt kontaktlencse, éjszakai kontaktlencse viselés

Mik a szaruhártya fekélyének tünetei?

A fertőzés jeleit még az előtt észlelheti, hogy a szaruhártya fekélye kialakul. Ennek tünetei: viszkető szem, túl nedves szem, égő vagy szúró érzés a szemen, vörös vagy rózsaszín szem, illetve a fényérzékenység.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A szaruhártya fekély maga úgy néz ki, mint egy szürke vagy fehér terület a szemgolyón, melynek helye a rendszerint átlátszik a szaruhártyán. Egyes szaruhártya fekélyek túl kicsik ahhoz, hogy nagyítás nélkül láthatóak legyenek, de érezni az ilyen apró fekélyeket is lehet. Pontosabb tünetek a szemgyulladás, a fájó szem, a homályos látás, a fehér folt a szaruhártyán, a duzzadt szemhéjak, genny a szemben, a fényérzékenység és akár az idegen test érzés a szemben.

A szaruhártya fekély összes tünete súlyos, és azonnali kezelésre van szükség a vakság megelőzésére.

Hogyan diagnosztizálható a szaruhártya fekély?

A szemvizsgálat során a szemész orvos diagnosztizálja a szaruhártya fekélyét. A szaruhártya fekélyének ellenőrzésére használt egyik teszt egy fluoreszcens szemfestés. Ehhez a vizsgálathoz a szemész orvos egy csepp narancsszínű festéket visz a szembe. Ezután az orvos mikroszkópot használ, amelyet úgynevezett réslámpának neveznek, hogy egy különleges ibolyaszínű fényt vetítsen a szemére és megkeresse a szaruhártyáján lévő sérült területeket. A szaruhártya károsodása zöld színnel jelenik meg, amikor az ibolyaszínű fény megvilágítja azt.

Ha fekélye van a szaruhártyáján, akkor a szemész orvosa kivizsgálja annak okát. Az orvos mintát vesz a fekélyes területről. A vizsgálat pedig megmutatja, hogy a fekély baktériumokat, gombákat vagy vírust tartalmaz-e.

Milyen kezelés alkalmazható szaruhártya fekélyére?

Miután a szemész orvosa feltárta a szaruhártya fekélyének okait, antibakteriális, gombaellenes vagy vírusellenes szemgyógyszert írhat fel az alapbetegség kezelésére. Ha a szem gyulladt és duzzadt, akkor szükség lehet kortikoszteroid tartalmú szemcseppekre is a tünetek enyhítésére.

A kezelés ideje alatt orvosa valószínűleg kérni fogja Önt, hogy kerülje az alábbiakat:

 • kontaktlencse viselése
 • szemkörnyék sminkelése
 • más gyógyszerek szedése
 • szem megérintése

Szaruhártya-transzplantáció

Súlyos esetekben a szaruhártya fekélyt csak a szaruhártya átültetése hozhatja helyre. A szaruhártya-transzplantáció magában foglalja a szaruhártya sebészeti eltávolítását és a donorszövet pótlását. Bár meglehetősen biztonságos eljárásnak mondják, de mint bármely sebészeti eljárás esetében, úgy itt is vannak kockázatok. Ez a műtét jövőbeli egészségügyi komplikációkat okozhat, például:

 • a donor szövet elutasítása
 • glaukóma kialakulása (a szemen belüli nyomás)
 • szemfertőzés
 • szürkehályog
 • a szaruhártya duzzanata

Hogyan lehet elkerülni a szaruhártya fekélyt?

A szaruhártya-fekélyek megelőzésének legjobb módja a fertőzések kezelésének időben való megkezdése, amint a szemfertőzés bármely tünete felmerül. Hasznos megelőző intézkedés lehet azonban még a kontaktlencsében való alvás elkerülése, a konatklencsék rendszeres tisztítása és sterilizálása használat előtt és után, valamint a szem kizárólag tiszta kézzel való megérintése.

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

Valószínűleg nem sokszor jut eszünkbe szemeink egészsége. Ha szemüvegesek vagyunk, azért, ha pedig tökéletes látással rendelkezünk, azért. Azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne kelljen aggódnunk a jövőben sem.

6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

A szem, azon kívül, hogy lelkünk tükre, az egyik legfontosabb érzékelő szervünk is. Egészségére emiatt mindenképpen vigyáznunk kell. Nézzük, mi az a 6 dolog, amit soha ne tegyünk, ha szemeinkről van szó.

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor valami belemegy a szemébe, elkezdi dörzsölni, és csak még rosszabb lesz? Ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttük, hogy mit tegyünk, ha ez ismét megtörténne.

szemviszketés

Mit jelez a szemviszketés? Mit lehet tenni ellene?

A szemviszketés mögött sok minden állthat, a problémát gyakran a szemhélyak viszketése - főként a szempillák miatt - okozza, de vannak más esetek is amikre fontos odafigyelni!

szemfehérje gyulladás

Mi az a szemfehérje gyulladás?

A szem fehér része (sclera) egy szövetréteg, amely megvédi a szem többi részét. Amikor ez a terület begyullad és fáj, azt nevezi az orvostudomány szemfehérje gyulladásnak, vagy más néven scleritisnek.

Összes cikk Egészség A-Z témában