Szabad sportolni, ha megfáztunk?

2019. február 27.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás, orrfolyás

A rendszeres mozgásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. Közülük az egyik az immunrendszer erősítése és a védelem a betegségekkel szemben. De mit tegyünk, ha már megfáztunk? Így is jót tesz a napi edzés, vagy inkább hagyjunk ki pár alkalmat?

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

A rendszeresen sportolóknak nagy dilemmát okozhat testmozgás szempontjából egy betegség, mivel ilyenkor nem lehetünk benne biztosak, hogy jót teszünk-e az edzéssel, vagy csak tovább rontunk az állapotunkon. A ’betegség kiizzadása’ már régen megcáfolt tévhit, ezért ne erőltessük. Izzadással nem lehet betegséget kúrálni, a hideg időben pedig különösen veszélyes lehet, ha már az amúgy is megfázott beteg intenzív edzés során izzadni kezd. Ez legtöbbször csak tetézi a bajt, és növeli egy tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát. Ha betegek vagyunk, az izzadást tartogassuk inkább egy meleg takaró alatti pihenésre.

Alapszabálynak tekinthetjük továbbá, hogy a súlyos tüneteket produkáló megbetegedések alatt kerülnünk kell a testmozgást, ilyen esetben ugyanis a sporttal biztos, hogy többet ártunk, mint használunk. A lázzal járó betegségekből való felgyógyulás általában hosszabb pihenést igényel. Ilyenkor egy hetet minimum hagyjunk ki edzéstervünkből, és csak a tünetek elmúlása gondolkodjunk csak újra testmozgáson. Arra is figyeljünk oda, hogy ne teljes erőbedobással kezdjünk újra mozogni, hanem szép fokozatosan álljunk vissza a betegség előtti aktivitási szintre.

Ugyanez vonatkozik az „ egyszerű” vírusos megbetegedésekre. Egyrészt ugyanis a vírusos fertőzések nagyban fokozzák az immunrendszer működését, ilyenkor pedig, ha sportolásnak, intenzív testmozgásnak tesszük ki szervezetünket, az dupla stresszhatást jelent, ezzel pedig csak tovább gyengülhetünk.

Szakértők szerint azonban, ha valóban egy egyszerű nátháról beszélünk, ami a hagyományos gyenge orrfolyással, tüsszögéssel, esetleg egy kis köhögéssel jelentkezik, akkor továbbra is biztonságosan sportolhatunk. De edzésünk intenzitását ilyenkor is hasznos maximum közepesre csökkentenünk. Fontos az is, hogy kerüljük a betegséget súlyosbító körülményeket – mint amilyen például a hidegben való, erős izzadással járó futás. Ha betegség közbeni sportolásról van szó, érdemes minden esetben általános aranyszabálynak venni testünk jelzéseit: ha levertnek, fáradtnak, erőtlennek érezzük magunkat, semmiképpen se sportoljunk, azonban ha úgy érzékeljük, hogy jót tenne egy kis testmozgás, nyugodt szívvel vágjunk bele.

Mit tegyünk, ha megfázott a csecsemő?

Mit tegyünk, ha megfázott a csecsemő?

A kisbaba immunrendszere még fejletlen, így nem meglepő, hogy egy csecsemő első éve alatt akár 7-8 alkalommal is megfázhat. De kora miatt nem jelenthetnek megoldást a különféle vény nélkül kapható készítmények. Nézzük, mivel enyhíthetjük a tüneteket.

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Fáj a torkunk, be van dugulva az orrunk, köhögünk… Megfázás esetén másra sem vágyunk, mint egy pihentető alvásra, azonban ez nem olyan egyszerű. Az alábbi tippeknek hála többé már betegen sem lesz kínszenvedés az alvás.

Hogyan NE fázzunk meg?

Hogyan NE fázzunk meg?

Körülöttünk mindenki köhög és szipog, mi pedig nem tudjuk, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk? Az alábbi tíz tipp ebben a segítségünkre lesz.

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

Összes cikk Hónap témája témában