Szabad sportolni, ha megfáztunk?

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

Kapcsolódó tünetek:

A rendszeresen sportolóknak nagy dilemmát okozhat testmozgás szempontjából egy betegség, mivel ilyenkor nem lehetünk benne biztosak, hogy jót teszünk-e az edzéssel, vagy csak tovább rontunk az állapotunkon. A ’betegség kiizzadása’ már régen megcáfolt tévhit, ezért ne erőltessük. Izzadással nem lehet betegséget kúrálni, a hideg időben pedig különösen veszélyes lehet, ha már az amúgy is megfázott beteg intenzív edzés során izzadni kezd. Ez legtöbbször csak tetézi a bajt, és növeli egy tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát.

Ha betegek vagyunk, az izzadást tartogassuk inkább egy meleg takaró alatti pihenésre. Alapszabálynak tekinthetjük továbbá, hogy a súlyos tüneteket produkáló megbetegedések alatt kerülnünk kell a testmozgást, ilyen esetben ugyanis a sporttal biztos, hogy többet ártunk, mint használunk. A lázzal járó betegségekből való felgyógyulás általában hosszabb pihenést igényel. Ilyenkor egy hetet minimum hagyjunk ki edzéstervünkből, és csak a tünetek elmúlása gondolkodjunk csak újra testmozgáson.

Arra is figyeljünk oda, hogy ne teljes erőbedobással kezdjünk újra mozogni, hanem szép fokozatosan álljunk vissza a betegség előtti aktivitási szintre. Ugyanez vonatkozik az „ egyszerű” vírusos megbetegedésekre. Egyrészt ugyanis a vírusos fertőzések nagyban fokozzák az immunrendszer működését, ilyenkor pedig, ha sportolásnak, intenzív testmozgásnak tesszük ki szervezetünket, az dupla stresszhatást jelent, ezzel pedig csak tovább gyengülhetünk. Szakértők szerint azonban, ha valóban egy egyszerű nátháról beszélünk, ami a hagyományos gyenge orrfolyással, tüsszögéssel, esetleg egy kis köhögéssel jelentkezik, akkor továbbra is biztonságosan sportolhatunk. De edzésünk intenzitását ilyenkor is hasznos maximum közepesre csökkentenünk. Fontos az is, hogy kerüljük a betegséget súlyosbító körülményeket – mint amilyen például a hidegben való, erős izzadással járó futás. Ha betegség közbeni sportolásról van szó, érdemes minden esetben általános aranyszabálynak venni testünk jelzéseit: ha levertnek, fáradtnak, erőtlennek érezzük magunkat, semmiképpen se sportoljunk, azonban ha úgy érzékeljük, hogy jót tenne egy kis testmozgás, nyugodt szívvel vágjunk bele.

2019. február 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek