Így lehet stresszmentes az ünnep!

Stresszmentes karácsony

Kapcsolódó tünetek:

Az év végén mindig nagy a hajtás, pattanásig feszülnek az idegeink, megpróbálunk mindent rendbe tenni és lezárni, hogy az ünnepek alatt átadhassuk magunkat a pihenésnek. A karácsonyi készülődésnek és az ünnepek megélésének nyugodtnak kellene lennie, ám sajnos sokszor túl stresszessé válik az ajándék keresés, feszültek lehetnek a családi összejövetelek és nehezen engedjük el magunkat. De hogyan lehet idegeskedés helyett inkább feltöltődni? Olyan tippeket és tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyeket érdemes megfogadni, ha igazán stresszmentes karácsony a célunk.

Lassítani

A karácsonyi készülődést legtöbbször az ajándékok, díszek, finomságok utáni állandó rohanás teszi stresszessé. Elkerülhetjük a kapkodást azzal, ha gondosan kitaláljuk a feladatokat, és akár fel is osztjuk őket a családban. És nem tervezünk többet egy adventi vasárnapba sem, mint amennyi belefér. A nagy rohanás nem tesz jót a vérnyomásunknak és az idegeinknek sem, a testünk és az elménk is túlterhelődik egy idő után és nem érdemes ezt éppen karácsonyra időzíteni.

Idő magunkra

Bár ilyenkor leginkább a szeretteinkkel törődünk, időt kell hagyni magunkra is, hiszen enélkül nem lehet pihenni, feltöltődni. Vannak, akik a meditációra esküsznek, mások jógáznak, vagy nagyokat sétálnak, de a lényeg az, hogy engedjünk meg magunknak üres órákat, amikor nem kell azon pörögni, minden megvan-e már a karácsonyi menühöz. Segítségül hívhatunk ehhez nyugtató hatású gyógyteákat, vagy akár magnéziummal dúsított készítményeket is.

Hatalmas alvások

A kialvatlanság könnyen vezethet frusztrációhoz, stresszhez, ezért az ünnepi időszakban különösen fontos, hogy hagyjunk elég időt az alvásra. Legalább napi 7-8 óra férjen bele, ezzel már sokat teszünk azért, hogy karácsony zökkenőmentes lehessen. Ilyenkor regenerálódik a testünk és telik meg új energiával. Ha túlságosan izgulunk az ajándékokon, és ettől nem tudunk elaludni, érdemes akár gyógynövényes vagy más enyhébb, fény nélküli altatókkal próbálkozni. A gyógyszerész tud segíteni abban, melyik lehet megfelelő a számunkra.

Nyugtató fürdő, masszázs

Sokat csökkenthet a nyugalom megőrzésében az, ha veszünk egy forró, nyugtató fürdőt, hiszen ez is az ’énidőhöz’ tesz hozzá, és a megfelelően megválasztott aromák is könnyíthetnek idegeinken. Ilyen lehet a levendula, amitől jobban is lehet aludni a fürdő után. A masszázs szintén azzal stresszmentesít, hogy kikapcsol kicsit a rohanásból, és azzal is, hogy ellazítja izmainkat, megszünteti a görcsöket.

Azzal foglalkozni, ami igazán fontos

Nem a tökéletes díszítésen, vagy a mindenkit lenyűgöző karácsonyfán múlik az ünnep hangulata. Hanem inkább azon, hogy jól érezzük magunkat a karácsonyi környezetben. Ezért felesleges a külsőségeken görcsölni, foglalkozzunk inkább ilyenkor egymással, a szeretteinkkel, hiszen ez a karácsony lényege.

2017. december 17.

Kiemelt ajánlatunk