Stresszkezelés

Stresszkezelés

Kapcsolódó tünetek:

Sajnos, rohanó mindennapjaink taposómalma arra kényszerít bennünket, hogy állandóan résen legyünk, próbáljunk szimultán minél több dolgot elintézni, egyszerre számos vasat a tűzben tartani.

Persze, minden kornak megvolt a maga stressz-forrása, kezdve a mamutokra vadászó őseinktől a sötét középkor éhínségtől, fertőzésektől, háborúktól sújtott népein át egészen napjaink munkanélküliségtől, adóhatóságtól, vagy éppen főnökétől rettegő alanyaiig.

Nem mindegy persze, hogy éppen életünkért kell rettegnünk, vagy „csak” egy befizetetlen csekk okozza álmatlan éjszakáinkat; ugyanakkor szervezetünk szinte teljesen hasonló módon reagál minden ilyen eseményre.

Ez az úgynevezett stressz-reakció: a stresszre, mint behatásra testünkben kémiai anyagok tömkelege szabadul el, rövid és hosszú távú tüneteket produkálva. Elsősorban nyugtalanság, szaporább szívdobogás, megfeszülő izomzat, ingerlékenység lépnek fel, hosszabb távon pedig a tartós stressz feledékenységet, akár súlyosabb memóriazavarokat, alvászavarokat (fogcsikorgatás!), szorongást okoz, és rengeteg pszichoszomatikus megbetegedés (gyomorfekély, szívritmuszavar, magas vérnyomás, stb.) melegágya is lehet.

Kifejezetten pörgős, feszített életet élőkre (pl. menedzserek) sajnos sokszor akkora nyomás hárul, amit már nem képesek egyetlen módon sem leküzdeni. Ilyenkor kezdődik el sokak életében a dohányzás, italozás, vagy egyéb függőség (kábítószer, szex-függőség, stb.), amelyek viszont rövid időn belül teljesen tönkre teheti az illető mentális és fizikai egészségét.

Szerencsénkre, meglehetősen sok technika, gyógyhatású készítmény, súlyosabb esetben kifejezetten gyógyszernek minősülő szerek állnak a modern kor emberének rendelkezésére, amelyek segítségével eredményesen csökkenthető a hétköznapokat megnehezítő stressz kezelése.

Enyhébb esetben különféle gyógynövényekből (pl. citromfű, komló, macskagyökér) készített, nyugtató hatású teák napi 1-2 csészével bátran ajánlhatók szinte mindenki számára. Vény nélkül elérhetők a legtöbb patikában, alkalmazásuk előtt érdemes a gyógyszerész tanácsát kikérni, hogy a helyzetnek leginkább megfelelő készítményt választhassuk.

Otthonunk, irodánk berendezésében érdemes a nyugtató (zöld, levendula) színeket előnyben részesíteni; a napi munkavégzés közben pár perces testmozgásokat, légzésterápiákat beiktatni. A sportnak egyébként is számos előnyös hatása van, mindemellett a stressz levezetésének elég hatékony eszköze (jóga!).

Alvászavarokra, szorongásra szintén vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, drogériákban olyan készítmények, melyek rendszeres alkalmazása hozzászokást nem, de nyugodt(abb) pihenést mindenképpen biztosítanak. Alkalmazásuk előtt itt is érdemes a szakember véleményét meghallgatni. Akiknél azonban a tünetek annyira erősek, hogy a mindennapi életvitelt akadályozzák, azoknak érdemes szakemberhez (háziorvos, pszichológus) fordulni, vagy életmódjukon gyökeresen változtatni.

2014. február 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink