Strandok, zuhanyzók veszélye

2016. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, hüvelyi folyás, viszketés

Ha pár alapszabályt betartunk, akkor minimálisra csökken a fertőzés veszélye.

Baktériumok, vírusok, gombák és egyéb élősködők – sokféle veszély leselkedik ránk a strandon, az uszodában és a termálfürdőben.

Sérüléssel ne!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Kisebbek sérülésekkel is kerüljük ez ilyen helyeket: ha csak elvágtuk ujjunkat, lehorzsoltuk térdünket, akkor sem. Ezek kapui, bemeneti pontjai lehetnek a fertőzésnek, de nem mellékes az sem, hogy kerüljük el, hogy a medence vize a szánkba kerüljön.

A hideg vizes medencék esetében nem elsősorban a víz jelent problémát, hanem a medencepart, a strand burkolata és a zuhanyzó. Itt könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, ami a sérülésbe jutva fertőzést vált ki. Aki gombás lábbal áll a zuhanyozóba, az utána következő egészségét veszélyezteti. Emiatt is fontos a lábmosó használata, ez megakadályozza, hogy kosz jusson a medencébe és a lábat is fertőtleníti. A zuhany alá papucsban érdemes beállni: Fontos: mindenki a saját papucsát és törölközőjét használja!

Azt nem árt tudni, ha valakin nincs semmilyen sérülés, akkor is van esély a megfertőződésre, de jóval kisebb. A kórokozók próbálnak megtapadni a bőrfelületen, a szőrzeten és a nyálkahártyákon, azonban strandolás utáni alapos és rendszeresen tisztálkodás, minimálisra csökkenti ennek esélyét.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Termálvizek

A meleg vizes medencékben minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy ideig életben marad, sőt, amennyiben szerves anyagok is jut a 30-38 C fokos vízbe, a baktériumok akár el is szaporodhatnak. Ezek a kórokozók – vízzel lenyelve hasmenést okozhatnak.

Bár a termálvizeket is fertőtlenítik, itt is könnyű fertőzést kapni: a nemi betegségeket okozó kórokozók könnyen elszaporodhatnak és fertőzést válthatnak ki. A női nemi szervek külső részén leggyakrabban az úgynevezett sarjadzó gombák okoznak fertőzést, de nem ritka a fehér folyást okozó a Trichomonas vaginalis is.

Nem kell félni, de oda kell figyelni

A fertőzéseket tekintve főleg azokat fenyegeti veszély, akik meleg vízben töltenek el sok időt, és utána egyáltalán nem, vagy csupán sima vízzel tisztálkodnak, a jó higiénés állapotú fürdőhelyeken a strandolás utáni alapos mosakodással minimálisra csökkenthető a fertőzés rizikója.

Gombás fertőzés – van megoldás

Ha mégis megtörténik a baj, és gombás fertőzés alakul ki széles spektrumú antibiotikumra van szükség. Olyan korszerű készítmény kell, mely enyhíti a bőrirritációt, viszketést, alkalmas a bőr gombás megbetegedéseinek, fertőzésének kezelésére és a gombás fertőzéstől sérült bőr ápolására a szőrrel nem fedett bőrfelületen, hajlatokban, lábujjközökben, köröm/körömágy mentén, illetve a nem gombás eredetű bőrgyulladás kezelésére. Ilyen a Teva-Candibene 10 mg/g krém 20g.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Zúzódások akkor alakulhatnak ki a testünkön, ha a bőr alatt futó erek megsérülnek, ami miatt vérömleny alakul ki. Hétköznapi balesetek után ez normális, ugyanakkor előfordulhat, hogy úgy jelentkeznek a tünetek, hogy nem is sejtjük a kiváltó okot.

Anyajegyszűrés “házilag” – Mire figyeljünk fel?

Anyajegyszűrés “házilag” – Mire figyeljünk fel?

Minden embernek van anyajegye, kinek több, kinek kevesebb. Ezzel nincs is semmi gond, amíg rendszeresen átvizsgáljuk a testünket esetleges új vagy furcsán megváltozott anyajegyek után kutatva.

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

A téli hideg után végre itt a tavasz, amire viszont nem árt felkészíteni a bőrünket. Az évszakok és az időjárás változása máshogy veszi igénybe a bőrt, így ápolni is máshogy kell és új termékekre van szüksége ahhoz, hogy mindig ragyogó lehessen.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

Kulcsszavak: , , ,