Strandbetegségek – Ezekre vigyázzunk a legjobban!

2017. július 31.

Nyár, napfény, nyaralás, strandolás – csupa pozitív, a várva várt pihenés, szórakozás és kikapcsolódás élményével kecsegtető program. A homokban és a vízben azonban nem árt elővigyázatosnak lennünk, hiszen veszélyek is leselkednek ránk.

Az első és legalapvetőbb veszély strandolás közben a napégés és a napszúrás. Figyeljünk oda, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk napon, használjunk magas faktorszámú naptejet, mellyel minden fürdés után újra kenjük be bőrünket. Tűző napon viseljünk kalapot, sapkát, melyet gyermekeinkre is feltétlenül adjunk rá. Óvjuk bőrünket a leégéstől, mert ma már köztudott: a gyakori leégés bőrrákot okoz. Ha napon, melegben töltjük a napot, fogyasszunk elegendő mennyiségű, lehetőleg cukor- és alkoholmentes folyadékot.

Fülgyulladás: fürdés közben gyakran kerül víz a fülünkbe, ami a külső hallójáratok gyulladását okozhatja. Az erős fájdalom, a nyomásérzékenység, a fülfolyás és viszketés, a hallójárat gyulladás, a füldugulás, mind a fülgyulladás tünetei lehetnek. Sajnos nem tudunk a betegség ellen védekezni, a fürdősapka viselése sem biztosít 100 százalékos védelmet. Aki strandolás után gyakran küzd ilyen problémával, mindig tartson otthon ilyenkor használatos fülcseppet és lehetőleg kerülje el, hogy a fülébe víz jusson.

Kötőhártya gyulladás: a szem gyulladását egyrészt a vízben található baktériumok, másrészt a medence túlzottan klóros vize, de akár a napfény erős ultraibolya sugárzása is okozhatja. Mindig viseljünk jó minőségű napszemüveget és aki érzékeny a szemgyulladásra, ne tegye a vízbe a fejét. Fertőzés gyanúja esetén mihamarabb forduljunk szakorvoshoz.

Húgyúti-, nemi fertőzések: a víz remek közvetítő csatorna a nemi szervek kórokozói számára is. Ezek a megbetegedések inkább a nőket veszélyeztetik, melyekért okolhatók baktériumok (pl. Staphilococcus), gombák (pl. Candida) és vírusok (Papilloma) is. Viszketés, égő, csípő vagy szúró érzés, valamint hüvelyváladékozás jelentkezése esetén feltétlenül szükséges szakorvoshoz fordulni. Megelőzési tippek:

  • Habfürdő és lúgos szappan helyett használjunk inkább savas pH-jú tusfürdőt vagy speciális intim mosakodó készítményt.
  • Minden fürdés után zuhanyozzunk le.
  • Megelőzésként és strandolás után is használjunk a hüvely mikroflóra egyensúlyát helyreállító (általában tejsavbaktériumokat vagy más probiotikus törzseket tartalmazó) kúpot.
  • Soha ne üljünk közös használatú WC ülőkéjére
  • WC használat előtt is mossunk alaposan kezet.
  • Lehetőleg mellőzzük a strandolást menstruáció ideje alatt.
  • Mindig legyen nálunk egy váltás fürdőruha, melyet fürdés után átvehetünk.

Lábgomba: nagyon gyakori fertőzés strandon, uszodában. Minden esetben viseljünk strandpapucsot, fürdés után alaposan mossuk meg, töröljük szárazra lábainkat, majd fújjuk be fertőtlenítő spray-vel.

Hányás, hasmenés: a természetes vizek strandjainak gyakori kórokozója a Coli baktérium. Hasmenést, hányást okoz, ami pár nap alatt elmúlik. Alsó húgyúti fertőzések hátterében is állhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott, bőséges folyadékbevitel kíséretében.

Fejbőr gombásodása – Tünetek, típusok és teendők

A csodás hajkorona alfája és omegája a hibátlan fejbőr. Ahogy testünk különböző bőrfelületei, úgy fejbőrünk is számos fertőzésnek van kitéve. Most a bőr gombás eredetű megbetegedéseinek egyik leggyakoribb megjelenését, a fejbőr gombásodását vesszük górcső alá.

pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés – okok, tünetek, kezelés

A különféle pajzsmirigyzavarok népbetegséggé nőtték ki magukat, hazánkban a lakosság 10-15 százaléka érintett és a betegek háromnegyede nő. Ezek között is leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködésével találkoznak az endokrinológusok.

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Kullancsveszély! Így védekezhet ellenük!

Megelőzés és teendők kullancs csípés esetén.

A napallergia tünetei és kezelése

A napallergia tünetei és kezelése

Ezek a tünetek utalhatnak napallergiára és így kezelje!

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában