Sport? Így kezdje el!

Sport? Így kezdje el!

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan kezdjen hozzá?

Nem árt már most tudatosítani magunkban, hogy lesznek napok, mikor elmegy a kedvünk az edzéstől, ilyenkor van szükség a motivációra, mert ha megállunk, az addigi erőfeszítéseink hiábavalóak lesznek.

Bizonyára nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy leírjuk: a sportnak, a testmozgásnak számtalan pozitív pszichés és egészségügyi hozadéka van, ám ennek előfeltétele, hogy megtaláljuk a számunkra ideális sportágat, és nem mellékesen a motivációt, hiszen ezek nélkül kötelességgé, keservessé válna a dolog, és jövőre kezdődhet minden elölről…

Fontos eldönteni, hogy szabadban, vagy fedett térben akarunk-e mozogni, valamint csapatban szeretnénk-e, vagy inkább az egyéni sportok állnak hozzánk közelebb. Most divatos fitnesz irányzatok (TRX, crossfit, stb.) közül választunk, vagy inkább maradunk a hagyományos, jól bevált sportok (séta, futás, kocogás, úszás, kerékpározás, stb.), netán klasszikus csapatsportot választunk (foci, kosárlabda, stb.).

Azok, akik partnerrel, társsal, illetve csapatban sportolnak, sokkal könnyebben vészelik át a holtpontokat és a közösség erejének köszönhetően a nehezebb időszakokon is gyorsabban, könnyebben átlendülnek.

Ne legyenek irreális elvárásaink!

Az amatőr, kezdő sportolók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy már a kezdetek kezdetén túl magasra rakják a lécet, túl hamar szeretnének látványos eredményeket elérni, ezek után sajnos csak a csalódás marad. A mozgás legyen az életünk része, legyen örömünk benne, élvezzük, és ha a mindennapjaink részévé válik, látni fogjuk az eredményt a tükörben és a mérlegen is.

A sport hosszútávú befektetés, a hirtelen felindulásból elkezdett mozgáshadjárat nem vezet el a sikerhez.

A mozgásfajták típusai

Vannak a ciklikus, az aerob és a statikus, anaerob mozgásformák. A sportág kiválasztásánál azt is mérlegelni kell, mit akarunk elérni a testmozgással: testsúlycsökkentés, általános állóképesség javítása, izomcsoportok mozgatása, erősítés.

Melyik mire jó?

A ciklikus, aerob mozgásformák nagyon jók az állóképesség javítására a szív- és érrendszer, valamint a tüdő teljesítményének fokozásához és nem mellékesen a munkabírás növeléséhez. Ezek a mozgásformák egymás után ismétlődő, dinamikus mozdulatokra épülnek. Nagyon hamar fokozzák a vérnyomást, a pulzust és a vérkeringést élénkítik (mely értékek a mozgás befejezésével normalizálódnak), így edzve a szervezetet. Ilyen a séta, kocogás, futás, biciklizés, úszás, ugrókötelezés.

Az anaerob (másnéven statikus) mozgásformák elsődleges célja egy adott izomcsoport erejének fokozása, az izomtömeg növelése. A klasszikus erősítő gyakorlatok tartoznak ide, melyeket saját súlyunkkal, vagy kiegészítő eszközökkel (gumikötél, súlyzó) végezhetünk.

2016. január 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek