Sebkezelési kérdés-válasz

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

A kisebb sérülések mindennaposak, legyen az vágás vagy égés.

Hogyan gyógyulnak leggyorsabban a kisebb sérülések? Sok kérdés és tévhit kering a téma körül, megpróbálunk megválaszolni és eloszlatni néhányat.

„Hagyjuk a sebet szellőzni, így gyorsabban gyógyul”

sebkezeles301(2)

Széles körben elterjedt mítosz, hogy a seb gyorsabban gyógyul, ha nincs lefedve. A seb lefedése azért fontos, mert ezzel optimalizálható a kórokozók elleni védelem. A szennyezett vízben található mikroorganizmusok el is fertőzhetik a sebet, ez nemcsak lelassítja a gyógyulási folyamatot, további hegesedést is okozhat, ezáltal a seb a kelleténél nagyobb nyomot hagy majd. Megfelelő fedőkötés vagy sebtapasz védi a sebet és biztosítja a kellő szellőzést is.

Vágási sérülést kezelhetünk otthon?

A kisebb, felszínt érintő sérülést otthon is kezelhetjük. Steril nyomókötés pár percen át a bőrre helyezve hamar elállítja a vérzést. Amennyiben a sérülést szennyezett tárgy okozta, a sebet bekötés előtt meg kell tisztítani és fertőtleníteni. Ha fennáll a veszélye annak, hogy valamilyen idegentest (üvegszilánk, fémdarab, stb.) került a sebbe, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Betadine oldat 30ml

    Betadine oldat 30ml

    <p><strong>Bőr és nyálkahártya fertőtlenítőszer</strong><br />A Betadine oldat széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer készítmény, mely bőr- és nyálkahártya fertőtlenítésre alkalmas.</p>

    1 899 Ft helyett:1 599 Ft

Hogyan kezeljük az égési sérülést?

Fontos az érintett bőrfelület azonnali hűtése, erre a legjobb megoldás, ha folyóvíz alá tartjuk. A hűtés azért fontos, mert a megemelkedett bőrhőmérséklet további roncsolódást okozhat. Tévhit, hogy a jeges víz a legjobb, hiszen általa még fagyást is elszenvedhetünk. 20 percig javasolt a hűtés, ezalatt a fájdalom általában enyhül, végül steril kötszerrel fedjük el a sebet. Fontos, hogy égési sérülés esetén ne használjunk krémet és hintőport, ezek ugyanis fertőzéshez vezethetnek. Mivel az égett bőrszövet sokszor megduzzad, ne hordjunk az adott területen szűk ruházatot és ékszereket sem.

Alkohol szükséges a kellő fertőtlenítéshez?

Szerencsés, ha még a kisebb sebeket is fertőtlenítjük, így csökkenthetjük leginkább a fertőzésveszélyt. Bár az alkohol fertőtlenítő hatású, szerencsésebb, ha speciális, antiszeptikus terméket használunk. Az alkohol fájdalmasan égő érzést okozhat és erősen szárító hatású, ez pedig lelassítja a sebgyógyulást.

Milyen gyakran kell cserélni a sebtapaszt?

Javasolt naponta cserélni, így láthatjuk, hogy alakul a sebgyógyulás, illetve van-e jele valamilyen fertőzésnek vagy elváltozásnak.

A viszkető seb a gyógyulás jele?

Az enyhe viszketés valóban a gyógyulás jele , de fontos megjegyezni, ha valamilyen fertőzésre utaló jelet látunk (kipirosodás, gennyesedés, nedvedzés, stb.), javasolt orvoshoz fordulni.