Sebek, horzsolások ellátása

Sebek, horzsolások ellátása

Rögtön az elején leszögeznénk, nem rémisztgetni akarunk, azonban az alábbiakkal nem árt mindenkinek tisztában lennie! Egy aprócska vágás egy kisfelületű horzsolás során több millió kórokozó kerülhet véráramunkba azonban szerencsére igazi kockázatot jelentő kevés van. Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni.

Testünk védelmét és elhatárolását a külvilágtól bőrünk végzi, melynek számos, nélkülözhetetlen feladat közül az egyik a behatolók elleni védelem. Bőrünk egyetlen négyzetméterén akár több százezer baktérium is lehet és akkor a vírusokat és egyéb kórokozókat még nem is említettük. A baktériumok kb. ezerszer kisebbek, mint egyetlen testi sejtünk, így nem csoda, hogy akár a legkisebb sérülése, amely akár szabad szemmel nem is láthat, komoly problémákat okozhat.

A véráramba jutott idegen anyagokkal szemben először a természetes, majd szükség esetén a szerzett immunrendszer veszi fel a harcot és be kell valljuk, nagyon jó hatásfokkal dolgoznak, gyakorlatilag képesek minden behatolót felismerni és elpusztítani azt. Azonban hiba mindig előfordulhat és igaz nagyon ritkán, de előfordulnak olyan fertőzést segítő, közvetítő kórokozók, melyek bizony komoly betegség kialakulásához vezetnek.

A hétköznapi sérülések során az egyik legveszélyesebb a tetanusz baktérium, amely ellen a kötelező védőoltás megfelelő biztonságot nyújt, azonban ennek hatékonysága az életkor előrehaladtával jelentősen csökkenhet. A fertőzött személynél leggyakrabban izomgörcsök alakulnak ki (tetanusz), súlyosabb esetben akár halálos is lehet. A fejletlenebb országokban évente félmillió haláleset következik be ennek kapcsán. A tetanusz baktérium spórája gyakorlatilag minden tárgyon, nem ritkán a bőrfelületen is megtalálható.

Cseppfertőzéssel, más vérével vagy egyéb testnedvével érintkezve lényegesen több, és sajnos akár halálos betegséget is elkaphatunk. A közvélemény számára legismertebb az AIDS betegséget okozó HIV-vírus, de ismert lehet a Hepatitis vírusa is.

Nem meglepő, hogy még a legkisebb sérüléseknél is indokolt az alapos fertőtlenítés és körültekintő sebkezelés. Fontos tudni, hogy vízcsap alá csak kis ideig helyezzük a vérzést, mert a víz gátolja a véralvadást, így fokozza a vérzést! Ennek megfelelően csak öblítésre használjuk. A sebet alaposan fertőtlenítsük, ügyeljünk arra, hogy számos fertőtlenítőszer csak a seb felület környékének tisztítására alkalmas, azaz a sebbe közvetlenül nem kerülhet bele. Érdemes olyan szert használni, amely nem okoz sejtkárosodást, így a sebbe is bekerülhet.

Fertőtlenítés után célszerű a sebet bekötözni, sebtapasszal ellátni ezzel is védve az újabb fertőzésveszélytől. Normál esetben a seb néhány órán belül varasodik, majd 7-8 nap alatt begyógyul. Természetesen ez számtalan tényezőtől függ.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk