Így küzdjük le a repüléstől való félelmet

Így küzdjük le a repüléstől való félelmet

Kapcsolódó tünetek:

Az 1995-ös Francia csók című filmben a főszerepet játszó Meg Ryan szerepe szerint annyira retteg a repüléstől, hogy szimulátorban edzi a lelkét annak érdekében, hogy egyáltalán be merjen szállni egy gépbe. Bár többen megmosolyoghatták a film kezdőjeleneteit, nagyon sokan küzdenek az aviofóbiának nevezett repülésiszonnyal. A heves szívverés, a szapora légzés, verejtékezés, esetleg szédülés már akár napokkal az indulás előtt is pokollá teheti az utazni vágyók életét. A legfontosabb teendő ebben a helyzetben, hogy azonosítsuk a háttérben megbújó okot, ami miatt kialakul a szorongás. Sokan nagyobb tömegben érzik rosszul magukat, és rosszullét fogja el őket, amikor a poggyászfeladásnál vagy a gép belsőjében több száz emberrel kell összezárva órákat eltölteniük.  Van, aki nem is a repüléstől, hanem a bezártságtól retteg. Másokat az irányítás elvesztése zavar, hiszen amíg egy autó vezetése közben bármikor megállhatnak, lassíthatnak, gyorsíthatnak, addig egy repülő felett nincs ilyen „hatalmuk”. Megint mások a hírekben látott túszejtések vagy gépeltérítések miatt aggódnak.

Akármi is legyen a félelem forrása, több apró lépést is tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az utazással járó stresszt és rosszullétet. Ezek a következők:
  • Foglaljunk okosan! Már a repülőjegy megvételekor sok kényelmetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha zavaró tényező a bezártság, vagy a kontroll elvesztése, akkor mindenképpen foglaljunk nappali járatra, ahol jobban látjuk környezetünket, illetve foglaljunk ülést a folyosó mellé, hogy bármikor szabadabban tudjunk felállni, kinyújtózni. Továbbá érdemes utolsónak beszállni a gépbe, hiszen akkor már kevesebben pakolnak körülöttünk, és kevesebb időt kell a repülőn eltöltenünk.
  • Készüljünk fel! A repüléssel járó stresszt csak fokozza, ha rohanni vagy kapkodni kell a repülés napján. Pakoljuk össze csomagjainkat már egy-két nappal előre, nyomtassuk ki a beszállókártyáinkat, és ellenőrizzük okmányaink érvényességét. Fontos, hogy időben kiérjünk a reptérre, így elkerülve a kellemetlen pillanatokat, amikor már harmadszorra szólítanak fel minket a beszállásra, de még csak a biztonsági ellenőrzés elején járunk.
  • Öltözzünk kényelmesen, pakoljunk okosan! A repülés nem szépségverseny, és sokat ronthat szorongásunkon, ha szűk, kényelmetlen, esetleg túl meleg ruhákban ülünk le a helyünkre. Öltözzünk tehát úgy, hogy a lehető legkényelmesebb legyen számunkra. Kézipoggyászunkat pedig állítsuk össze úgy, hogy rögtön, célirányosan megtaláljunk benne mindent, ami kényelmesebbé és élvezetesebbé teheti az utazást.
  • Foglaljuk el magunkat! Igyekezzünk minél kevesebbet gondolni magára a repülésre, ha egyszer már a fedélzeten ülünk. Érdemes magunkkal vinni kedvenc magazinunkat, könyvünket vagy filmünket tableten, hiszen így el tudjunk vonni figyelmünket a zavaró körülményekről.
  • Kérjünk segítséget! Többen szenvednek repülőiszonytól, mint gondolnánk, de az emberek többségének a mai felgyorsult világban kellemetlen beismerni, hogy fél az utazástól. Ha az apróbb praktikák nem működnek, érdemes pszichológushoz fordulnunk, vagy – Meg Ryanhez hasonlóan – vegyünk részt szimulációkon, ezzel is szoktatva magunkat a repülőgépen várható hangokhoz, körülményekhez.
2019. július 18.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek