Prosztata-megnagyobbodás

Prosztata-megnagyobbodás

Kapcsolódó tünetek:

A benignus prosztata hiperplázia (BPH) a férfiakat érintő, jellemzően az életkorhoz köthető jóindulatú elváltozás. A BPH-n tehát a dülmirigy olyan elváltozását értjük, mely nem fertőzés vagy tumoros eredetű. Az anatómia szerint a prosztata a húgyhólyag alapja és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő, kb. dió nagyságú mirigyes szerv. A BPH számos olyan panasz előidézője, mely az életminőséget jelentősen befolyásolja, a probléma kezeletlensége esetén súlyos szövődményekhez is vezethet.

A prosztata megnagyobbodás tünetei

Leggyakoribbnak mondható panasz, hogy a prosztata megnagyobbodás vizeléssel összefüggő, kellemetlen tüneteket okoz. Az elváltozás kialakulásának kezdetén a férfiak gyakori vizelési ingert tapasztalnak, illetve azt, hogy a vizelet nem a megszokott határozottságú sugárban ürül. További panasz, hogy az éjszakai pihenést egyre gyakrabban szakítja meg a sürgető vizelési inger, ugyanakkor a vizelet mennyisége nem indokolja azt. A kezdeti vizeletürítéssel kapcsolatos nehézségeket a húgyhólyag izomzat még képes kompenzálni, hiszen erősebb erőkifejtés révén segíti a vizeletürítést. Ha a kezdeti stádiumban nem megfelelő kezelésben részesül, vagy kezelés nélkül marad a páciens, a folyamat az idő előrehaladtával súlyosbodhat.

A prosztata további nagyobbodásának eredményeként a vizelet már nem tud teljes mértékben kiürülni a hólyagból, a húgyhólyagban visszamaradó pangó vizelet kellemetlen érzést szülhet. A megnagyobbodott prosztatának köszönhetően a húgyhólyag izomzata megerősödik és meg is vastagszik, de a fokozott ellenerő hatására sem tud a vizelet tökéletesen ürülni, így vizelet csepegés, fájdalmas vizelés panasza jelentkezik. A prosztata megnagyobbodás későbbi, kezeletlen stádiumában a húgyhólyag megvastagodott izomzata sem tudja leküzdeni a megnagyobbodott prosztata által kifejtett ellenállást, így sokszor teljes vizelet elakadás alakul ki.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás szövődményei, kezeletlen esetben

A férfiak általában sokkal nehezebben fordulnak orvoshoz, mint a nők, és jóval zárkózottabbak is egészségügyi problémáikat illetően, mint a gyengébbik nem képviselői. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kivizsgálásának első lépése természetesen az, hogy a megjelenő tünetek hátterében nem áll súlyosabb elváltozás. Az urológus felkeresését akkor sem szabad elmulasztani, ha a páciens meggyőződése az, hogy pusztán jóindulatú prosztata megnagyobbodása van, melyet vény nélküli készítményekkel kezelni képes.

Ha teljes mértékben kezeletlen marad a BPH, a megnagyobbodott prosztata által kifejtett anatómiai hatások szövődményeként kialakulhat húgyhólyag kő, visszatérő hólyaggyulladás, két vagy akár egyoldali vesemedence tágulat, vizelési képtelenség, alhasi fájdalom. Számos olyan gyógyszertári, vény nélkül kapható készítmény áll rendelkezésre(tökmag, törpe pálma kivonat, kisvirágú füzike, stb.), melyek segítenek a benignus prosztatamegnagyobbodás kezelésében.

2015. február 22.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek