Poratka és penész

2013. november 18.

Mit tehetünk az allergénmentes otthonért, a porallergia csökkentéséért?

Rendszeresen tüsszög vagy köhög az otthonában? Esetleg gyakran szenved arcüreggyulladástól? A tüneteit a poratkák vagy a penészgomba is okozhatja. Mit tehet az allergénmentes otthonért?

Űzze el a poratkákat!

hazt301

A poratkák előszeretettel telepszenek meg a szőnyegekben, a függönyökön és a bútorhuzatokon. Éppen ezért fontos, hogy a házipor-atkaallergia megelőzése érdekében a lakásban a lehető legkevesebb kárpit legyen. Érdemes eltávolítani a szőnyegeket, és könnyen mosható parkettával vagy csempével burkolni a szobák padlóját. Érdemes bőr vagy műbőr borítású kanapét és fotelt választani, és függöny helyett rolót felszereltetni.

Emellett fontos, hogy a lakásunkat, és főként a hálószobáinkat rendszeres takarítsuk, nedves ruhával letöröljük a port, felmossunk és porszívózzunk. Feltétlenül szerezzünk be egy HEPA-szűrős porszívót, amely a hagyományos porszívóval ellentétben az igen kicsi poratkákat is kiszűri, megakadályozva ezzel, hogy azok a lakás levegőjébe kerüljenek.

Lényeges, hogy az ágyunkat is mentesítsük a poratkáktól, mivel azok előszeretettel telepszenek meg a matracban és az ágyneműben. Éppen ezért az ágyneműhuzatot hetente, a takarót és a párnákat havonta érdemes 60 Celsius fokon kimosni.

Előzze meg a penészedést!

A penész nemcsak nem szép látvány az otthonunkban, de számos egészségügyi probléma okozója is lehet. Éppen ezért fontos, hogy minden olyan helyet felfedezzünk és megtisztítsunk, amely penészedésre hajlamos. Ha a téglaépület túl gyorsan épült, vagy ha nem megfelelő a falak szigetelése, ha a nyílászárók nem működnek megfelelően, vagy ha túl magas a lakásban a páratartalom, akkor könnyen megjelenhet a penész.

Ha légúti irritációt érzünk, rendszeresen bedugul az orrunk, vagy gyakran köhögünk otthon, okkal gyanakodhatunk arra, hogy penész van a lakásban. Induljunk hát, és nézzünk körül alaposan a lakásban! Nézzük meg a falakat, a szobák sarkait, a nyílászárók környékét, a fürdőszobai mosdó és kád környékét, és a konyha lefolyó mögötti területét!

Ha megtaláltuk a penészedés kiváltó okát, akkor mindent meg kell tennünk azért, hogy orvosoljuk a problémát. Abban az esetben, ha a penészedést nem visszatérő jelenség okozza, könnyű dolgunk van. Ha egy egyszeri beázás vagy kiömlött víz miatt jelent meg a penész, fertőtlenítőszeres vízzel el is tüntethetjük azt. A nagyobb gondot az okozza, ha a kiváltó okot nem tudjuk megszüntetni: a falak rossz szigetelését vagy a rossz nyílászárókat költségesebb és időigényesebb cserélni, de ha más módon nem tudjuk megakadályozni a penészedést, akkor a saját egészségünk érdekében kénytelenek vagyunk megtenni ezt a lépést.

Emellett sokat segíthet, ha a lakás levegőjének relatív páratartalmát 60 százalék alatt, és 20 Celsius fok környékén tartjuk. Fontos, hogy naponta hosszabb ideig szellőztessük a lakást, különösen figyelve arra, hogy a hálószobákba is elegendő friss levegő jusson.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.