Pelenkakiütés: tegyünk ellene!

2016. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, viszketés

Akinek van kisbabája bizonyára találkozik a pelenkadermatitis jelenségével.

A köznyelvben csak pelenkakiütésnek hívott bőrjelenség a kicsik fenekén, az alhason és a combtő környékén, leegyszerűsítve: a pelenkával borított területeken.

Mi okozza a panaszt?

A pelenkába kerülő székletben valamint a vizeleben vannak olyan anyagok, melyek már viszonylag hamar felmaródást, kis helyi gyulladásot okozhatnak a velük érintkező felületeken. Minél hosszabb ideig tart ez z állapot, annál nagyobb területen annál súlyosabb lesz a bőr károsodása.

A panaszokat ronthatja a pelenka okozta dörzsölés, illetve az abban lévő meleg, nedves környezet, illetve a székletben található kórokozók is.

A fogzáskor vagy fertőzéskor tapasztalható megváltozott széklet hamar okozhat gyulladást okozhat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Bepanthen Plus krém 30g

    Bepanthen Plus krém 30g

    <p>A Bepanthen Plus krém segíti a szebb és gyorsabb sebgyógyulást, antiszeptikus hatóanyaga pedig fertőtleníti a sebet. A Bepanthen Plus krém vény nélkül kapható gyógyszer.</p>

    1 999 Ft helyett:1 699 Ft

A gyulladás fokozatai

pelenkakiutes301A legenyhébb és leggyakoribb esetben a bőr csak néhány ponton sérül, és csak felületesen. Ilyenkor kicsi, piros pontok látható. A babának ez is fájdalmat okozhat, így a baba nyugtalan lehet.

Ha nem történik beavatkozás (pelenkacsere, a bőr ápolása), súlyos gyulladás alakulhat ki, nagyobb területre kiterjedve, akár hólyagok formájában. Ez a kicsinek már igen erős fájdalmat is okozhat.

Súlyosabb esetben felül is fertőződhet az elváltozás, ilyenkor már mindenképp orvosi segítségre lehet szükség.

A pelenkakiütés kezelése

Már a kisebb tünetek kialakulásakor gondosan kell eljárni: a kicsit a lehető minél többször tisztába kell tenni, langyos vízzel megmosni, lemosni a bőrt, majd szárazra törölni – különös tekintettel a hajlatokra.

Szárítás után érdemes valamilyen olyan kenőcsöt használni, mely hámosító, gyulladáscsökkentő hatása mellett enyhe fertőtlenítő hatással is bír. A Bepanthen készítmények közös alkotóeleme a dexpantenol, amely B5 provitaminként, vagy pantenolként is ismert. Értéke a bőr természetes regenerálódásának elősegítésében rejlik. Alkalmazás után a dexpantenol gyorsan felszívódik, és a bőr mélyén fejti ki gyógyulást segítő hatását.

Gondos ápolás mellett 3-4 napon belül enyhülnek a tünetek, és a bőr folytonossága helyreáll, a gyulladás jelentősen mérséklődik. Amennyiben a leggondosabb kezelés mellett sem észlelünk jelentős változást, érdemes gyermekorvos tanácsát kérni, aki a szükséges antibakteriális vagy gombaölő hatóanyagú krémeket megjavasolja.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Zúzódások akkor alakulhatnak ki a testünkön, ha a bőr alatt futó erek megsérülnek, ami miatt vérömleny alakul ki. Hétköznapi balesetek után ez normális, ugyanakkor előfordulhat, hogy úgy jelentkeznek a tünetek, hogy nem is sejtjük a kiváltó okot.

Anyajegyszűrés “házilag” – Mire figyeljünk fel?

Anyajegyszűrés “házilag” – Mire figyeljünk fel?

Minden embernek van anyajegye, kinek több, kinek kevesebb. Ezzel nincs is semmi gond, amíg rendszeresen átvizsgáljuk a testünket esetleges új vagy furcsán megváltozott anyajegyek után kutatva.

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

A téli hideg után végre itt a tavasz, amire viszont nem árt felkészíteni a bőrünket. Az évszakok és az időjárás változása máshogy veszi igénybe a bőrt, így ápolni is máshogy kell és új termékekre van szüksége ahhoz, hogy mindig ragyogó lehessen.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.