Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

2020. szeptember 8.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Az övsömör egy rendkívül fájdalmas betegség, melynek hatásai akár több hónapon át megnehezíthetik az érintettek életét. Cikkünkből kiderül, hogyan védekezhetünk ellene, illetve hogy milyen kapcsolatban áll a bárányhimlővel.

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Következzen a 6 legfontosabb tudnivaló az övsömörről.

#1 – Az övsömör okozója

Ezt a betegséget a varicella-zoszter vírus okozza, ami a herpeszvírusok csoportjába tartozik, így rokonságban áll például az ajakherpesz kiváltóival is. Gyermekkorban már zömében érintkezünk ezzel a vírussal, ennek következtében alakul ki a bárányhimlő. Miután ebből kigyógyultunk, a szervezetünkben egy életen át megmaradnak ezek a vírusok, méghozzá anélkül, hogy bármilyen panaszokat okoznának. Ez addig van így, amíg erős a szervezetünk, ugyanis azon nyomban, hogy gyengül az immunrendszerünk a vírus felébred, aminek hatására kialakulhat az övsömör.

#2 – Fertőzésveszély mértéke

A herpesz-zoszter vírus a hólyagokban van jelen, így azok tartalma fertőzhet tovább. Amennyiben nem vagyunk beoltva bárányhimlő ellen, illetve még nem is estünk át ezen a betegségen, akkor ne érintkezzünk övsömörben szenvedő személyekkel, pontosabban a hólyagokban található folyadékkal.

#3 – Ki betegedhet meg?

Az övsömör kialakulásának előfeltétele a bárányhimlő, azaz csak annál a személynél tud kialakulni, aki gyermek- vagy felnőttkorban átesett ezen a betegségen. Alapvetően elmondható, hogy bármilyen korban kialakulhat a herpesz-zoszter, de leggyakrabban az 50 év felettieknél jelenik meg. Az idős emberek a legveszélyeztetettebbek, illetve azok a személyek, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük vagy krónikus betegek – például diabéteszesek, COPD-sek, asztmásak, daganatos vagy autoimmun betegségben szenvednek.

#4 – Orvosi kezelés

Övsömör esetén mindig szükséges az orvos felkeresése. Már akkor ajánlott elmenni a háziorvoshoz, amikor csak gyanakszunk a betegségre, ugyanis ha a hólyagok kialakulásának első három napjában kezdjük el a gyógyszeres kezelést, akkor nagy eséllyel gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat, és kisebb az erős utófájdalom kialakulásának esélye. Fontos a megfelelő dózisú gyógyszer az orvos által meghatározott ideig tartó beszedése akkor is, ha ez túl soknak tűnik.

#5 – Az övsömör tipikus tünetei

Az övsömör kezdeti stádiumában égető fájdalmat érzünk a bőrünkön, ami leggyakrabban a törzsön, a mellkason és a fejen jelentkezik. A fájdalmas bőrterületen egy héten belül piros foltok jelennek meg, melyeken aztán csoportos hólyagok alakulnak ki. Az egész tünetegyüttes az érintett idegek vonalát követi, és 2-4 héten belül tűnik el. Egyes érintettek még hónapokkal később is fájdalmat éreznek a gyógyult bőrterületen. Ez a fájdalom időszakosan akár fel is erősödhet.

#6 – Oltás

A bárányhimlő elleni oltás nem akadályozza meg az övsömör kialakulását, hiszen az oltás során egy gyengített Varicella-vírust fecskendeznek be a szervezetünkbe, így az bármikor megbetegíthet minket. Tény, hogy ilyen formában sokkal kisebb az esélye az övsömör kialakulásának, továbbá a betegség lefolyása is jóval enyhébb, de a vakcina nem nyújt védelmet.

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókokkal számos helyen találkozhatunk, akár az otthonunkban is. Magyarországon szerencsére csak néhány mérgező fajta van, ennek ellenére jó tisztában lenni azzal, hogy mit kell tennünk pókcsípés esetén.

Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami leggyakrabban az arcunkat, pontosabban a homlokunkat, az orrunkat, az állunkat és az orcánkat érinti - általában szimmetrikusan.

Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

A napgomba egy bőrbetegség, melyet a malassezia furfur nevű élesztőgomba túlzott elszaporodása okoz. Kezelésére gombaellenes készítmények alkalmazása javasolt, de léteznek olyan alternatív praktikák, melyek kiegészítőként szintén hatékonyak lehetnek.

Amit a napgombáról tudni kell

Amit a napgombáról tudni kell

A napgomba főként a nyári időszakban okoz jellegzetes bőrelváltozást, ami szerencsére jól kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan.

A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, de a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon csak elvétve fordul elő.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában