Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

2020. szeptember 8.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Az övsömör egy rendkívül fájdalmas betegség, melynek hatásai akár több hónapon át megnehezíthetik az érintettek életét. Cikkünkből kiderül, hogyan védekezhetünk ellene, illetve hogy milyen kapcsolatban áll a bárányhimlővel.

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Következzen a 6 legfontosabb tudnivaló az övsömörről.

#1 – Az övsömör okozója

Ezt a betegséget a varicella-zoszter vírus okozza, ami a herpeszvírusok csoportjába tartozik, így rokonságban áll például az ajakherpesz kiváltóival is. Gyermekkorban már zömében érintkezünk ezzel a vírussal, ennek következtében alakul ki a bárányhimlő. Miután ebből kigyógyultunk, a szervezetünkben egy életen át megmaradnak ezek a vírusok, méghozzá anélkül, hogy bármilyen panaszokat okoznának. Ez addig van így, amíg erős a szervezetünk, ugyanis azon nyomban, hogy gyengül az immunrendszerünk a vírus felébred, aminek hatására kialakulhat az övsömör.

#2 – Fertőzésveszély mértéke

A herpesz-zoszter vírus a hólyagokban van jelen, így azok tartalma fertőzhet tovább. Amennyiben nem vagyunk beoltva bárányhimlő ellen, illetve még nem is estünk át ezen a betegségen, akkor ne érintkezzünk övsömörben szenvedő személyekkel, pontosabban a hólyagokban található folyadékkal.

#3 – Ki betegedhet meg?

Az övsömör kialakulásának előfeltétele a bárányhimlő, azaz csak annál a személynél tud kialakulni, aki gyermek- vagy felnőttkorban átesett ezen a betegségen. Alapvetően elmondható, hogy bármilyen korban kialakulhat a herpesz-zoszter, de leggyakrabban az 50 év felettieknél jelenik meg. Az idős emberek a legveszélyeztetettebbek, illetve azok a személyek, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük vagy krónikus betegek – például diabéteszesek, COPD-sek, asztmásak, daganatos vagy autoimmun betegségben szenvednek.

#4 – Orvosi kezelés

Övsömör esetén mindig szükséges az orvos felkeresése. Már akkor ajánlott elmenni a háziorvoshoz, amikor csak gyanakszunk a betegségre, ugyanis ha a hólyagok kialakulásának első három napjában kezdjük el a gyógyszeres kezelést, akkor nagy eséllyel gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat, és kisebb az erős utófájdalom kialakulásának esélye. Fontos a megfelelő dózisú gyógyszer az orvos által meghatározott ideig tartó beszedése akkor is, ha ez túl soknak tűnik.

#5 – Az övsömör tipikus tünetei

Az övsömör kezdeti stádiumában égető fájdalmat érzünk a bőrünkön, ami leggyakrabban a törzsön, a mellkason és a fejen jelentkezik. A fájdalmas bőrterületen egy héten belül piros foltok jelennek meg, melyeken aztán csoportos hólyagok alakulnak ki. Az egész tünetegyüttes az érintett idegek vonalát követi, és 2-4 héten belül tűnik el. Egyes érintettek még hónapokkal később is fájdalmat éreznek a gyógyult bőrterületen. Ez a fájdalom időszakosan akár fel is erősödhet.

#6 – Oltás

A bárányhimlő elleni oltás nem akadályozza meg az övsömör kialakulását, hiszen az oltás során egy gyengített Varicella-vírust fecskendeznek be a szervezetünkbe, így az bármikor megbetegíthet minket. Tény, hogy ilyen formában sokkal kisebb az esélye az övsömör kialakulásának, továbbá a betegség lefolyása is jóval enyhébb, de a vakcina nem nyújt védelmet.

Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami leggyakrabban az arcunkat, pontosabban a homlokunkat, az orrunkat, az állunkat és az orcánkat érinti - általában szimmetrikusan.

Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

A napgomba egy bőrbetegség, melyet a malassezia furfur nevű élesztőgomba túlzott elszaporodása okoz. Kezelésére gombaellenes készítmények alkalmazása javasolt, de léteznek olyan alternatív praktikák, melyek kiegészítőként szintén hatékonyak lehetnek.

Amit a napgombáról tudni kell

Amit a napgombáról tudni kell

A napgomba főként a nyári időszakban okoz jellegzetes bőrelváltozást, ami szerencsére jól kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan.

A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, de a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon csak elvétve fordul elő.

Kullancs kiszedése szakszerűen

Kullancs kiszedése szakszerűen

Ha kirándulni voltunk a hétvégén, vagy egy parkban sétáltunk a kutyánkkal, esetleg csak kertészkedünk, mindig ajánlott este átvizsgálnunk magunkat, nehogy egy kullanccsal térjünk nyugovóra.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában