Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

2018. január 29.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr, orrdugulás, orrfolyás

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

orrfújástól kisebesedett orr

orrfújástól kisebesedett orr

Az ősztől tavaszig tartó, megfázásokkal tarkított időszakban bizony gyakran előfordul, hogy a nátha miatt nagyon sokat kell fújni az orrunkat. Ez nem csak kellemetlen, hiszen beleszól a nyugodt mindennapjainkba, hanem fájdalmas is lehet. Az orrunk érzékeny bőre ugyanis könnyen kisebesedik, kipirosodik, ami nem csak esztétikai probléma, de rossz érzés is. Ráadásul az irritáció nem is csak közvetlen az orr szélein, de az orr környezetében is jelentkezhet arcbőrünkön.

Nem kell azonban, hogy minden orrfújás és orrtörlés egy kínszenvedés legyen, mert szerencsére vannak olyan jól bevált trükkök és fortélyok, melyekkel elkerülhető az orr kisebesedése. Vagy ha már megtörtént a baj, akkor könnyen kezelhető.

Megelőzés

Bár van tippünk az ellen is, hogy NE fázzon meg, ha mégis megtörtént már a “baj”, annak érdekében, hogy elkerüljük a kisebesedést, használjunk minél puhább papírzsebkendőt (akár szövetből), mindenképpen olyat, ami nem illatosított. Emellett csak akkor fújjuk ki az orrunkat, amikor valóban szükséges. A gyakori orrfújás elkerülésében segítségünkre lehetnek az orrtisztító sprék, illetve azok a készítmények is, melyek enyhítik a megfázások tüneteit. Fontos ugyanakkor, hogy orrfújás után ne dörzsöljük át az orr alatti érzékeny felületet, inkább itassuk át finoman.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

    2 799 Ft

Ápoljuk arcbőrünket megfelelően, hogy ezzel is elkerüljük az irritációt. Használjunk ilyenkor bőrsemleges arctisztítókat, melyek nem tartalmaznak alkoholt, nem szárítanak. És hidratáljunk a megszokottnál jobban, olyan formában is, hogy több vizet viszünk be a szervezetünkbe. Ezek mellett, pedig zsíros krémekkel, akár a kedvenc ajakápolónkkal kenjük át gyakran az orrunkat körülvevő bőrt. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyan felszívódhassanak, előbb finoman távolítsuk el a hámló bőrt az orrunkról, nedves törülközővel, körkörös mozdulatokkal. Ha már sebes a bőrük, akkor ezt a módszert ne alkalmazzuk, inkább az alábbiakra figyeljünk.

Kezelés

Amikor már kisebesedett az orrunk, akkor is nagyon fontos az ápoló, zsíros krémek használata, melyek segítik a gyógyulást is. Érdemes ebben az esetben már inkább olyan termékekhez fordulni, mint a Bepanthen, melyek a hámosodást is könnyítik és ettől gyorsabban gyógyul majd a sebes felület.

Nagyon jót tehetnek a fájó bőrnek a gyógyító borogatások is. A kamillás borogatás például kifejezetten alkalmas a sérült bőrfelületek ápolására. Ehhez készítsünk szálas vagy filteres teafűből kamillateát, majd, amikor már kihűlt, abba mártogatott vattakoronggal itassuk át az orrunkat.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Összes cikk Egészség A-Z témában