Orrdugulás babáknál

2016. május 30.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

A csecsemők orrszívása majdhogynem kötelező a felülfertőzés elkerülése érdekében!

Leginkább a szoptatott babáknál okozhat problémát az orrdugulás, ugyanis ilyenkor nem tudnak rendesen szopni, ugyanakkor a nem szoptatott babáknál is okozhat nyűgös, ingerült hangulatot ez az állapot, akár már újszülöttek esetében.

A világra jövetelt követő napokban – főleg a fűtési szezonban – az újszülött orrnyálkahártyája kiszáradhat, ennek következtében nehezebben kap levegőt, ezt a lakásban történő párologtatással védhetjük ki. Ahogy cseperedik a kicsi, orrdugulás során gondoljunk a lakókörnyezetünk megfelelő párásítására akár úgy, hogy egy vízzel telt edényt helyezünk a fűtőtestre. Figyelem! A túlzásba vitt párologtatás kedvezőtlen folyamatokat indíthat el a lakásban (pl. penészesedés), ami akár súlyos betegség kialakulásához is vezethet.

Segítség a patikából

Arra az esetre, ha az éjszaka folyamán bedugul a kicsi orra és emiatt nehezen veszi a levegőt, a gyógyszertárakban kapható, erre a célra kifejlesztett balzsammal be kell kenni a kicsi hátát, ez segít a légutak tisztán tartásában.

Csecsemőknél, illetve kisgyermekeknél nem javasolt orrcseppek használata, ugyanis a nem korszerű és a nem kifejezetten kisgyermekeknek kifejlesztett készítményekhez hozzászokhat a kicsik szervezete. Kiváló megoldás azonban a tengervízből készült orrspray-k alkalmazása, ezekkel nagyon gyorsan és hatékonyan elősegíthetjük az orr tisztulását. Házi praktikaként sokan „esküsznek” az anyatejre: néhány cseppet a kicsi orrába csepegtetve igen jó eredmény érhető el.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  <p>Multivitamin a baba tervezésétől az 1. trimeszter végéig, magas folsav és Metafolin® tartalommal.</p>

  4 399 Ft helyett:3 699 Ft
 • Elevit Complex 2 kapszula 30x

  Elevit Complex 2 kapszula 30x

  <p>A 2. és 3.trimeszterre kifejlesztett komplett formula, DHA-val a magzat szemének és agyának egészséges fejlődéséért.* *E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani.</p>

  5 899 Ft helyett:4 999 Ft
 • Elevit Complex 3 kapszula 30x

  Elevit Complex 3 kapszula 30x

  <p>Multivitamin a szoptatás időszakára kifejlesztve, a benne lévő DHA segíti az anyatejjel táplált csecsemő egészséges fejlődését, a B-vitaminok, valamint a C-vitamin és a vas csökkenti az anyai fáradtságot. E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani. A B2, B3, B5, B6, B12 és C-vitaminok, a folát és a vas hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez</p> <p> </p>

  5 799 Ft helyett:4 899 Ft

Az orrszívás szinte kötelező!

Talán a legolcsóbb eszköz a gumi ballonos orrtisztító, melynek használata igen egyszerű: összenyomjuk a labdát, és az orrlyukba tett csatlakozón keresztül a szívóerő révén a váladék a belsejébe jut.

A porszívóra csatlakoztatható orrszívó a leghatékonyabb eszköz. Vannak ugyan elemmel működő típusok (ez főleg akkor javasolt, ha a kicsi fél a porszívó hangjától, ha nagyon zavarja a zaj) bár ezekkel kicsit tovább tart a művelet.

Tudni kell, hogy az orrszívás nem fáj a gyermeknek, abban viszont biztosak lehetünk, hogy alaposan ki lehet vele takarítani a légutakat, emiatt nem marad az orrjáratban pangó váladék és kórokozó, így aztán felülfertőződés, és a szövődmények (pl. középfülgyulladás) kialakulásának esélye is minimális.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Az orrszívó porszívó a gyerekek és szülők közös rémálma, mely hangos és ijesztő. Pedig az egyik leghasznosabb találmány a kicsik egészségmegőrzésének érdekében.

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

Elérkezett a hideg idő, ezzel pedig a megfázások időszaka. Ilyenkor a legkisebbekről sem feledkezhetünk meg, akik még nem tudnak maguktól orrot fújni, így ha bedugul az orruk, nekünk kell rajtuk segíteni. Lássuk, hogy mi ennek a legkönnyebb módja.

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

A várandósságtól valósággal ragyogunk - mondják sokan, mert valóban tele van szépséggel és örömmel, de ott vannak sajnos a terhesség furcsa mellékhatásai is, amikről talán még nem is hallott.

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

Mikor, miért és hogyan használja az orrszívót?