Orrdugulás babáknál

Kapcsolódó tünetek:

Leginkább a szoptatott babáknál okozhat problémát az orrdugulás, ugyanis ilyenkor nem tudnak rendesen szopni, ugyanakkor a nem szoptatott babáknál is okozhat nyűgös, ingerült hangulatot ez az állapot, akár már újszülöttek esetében.

A világra jövetelt követő napokban – főleg a fűtési szezonban - az újszülött orrnyálkahártyája kiszáradhat, ennek következtében nehezebben kap levegőt, ezt a lakásban történő párologtatással védhetjük ki. Ahogy cseperedik a kicsi, orrdugulás során gondoljunk a lakókörnyezetünk megfelelő párásítására akár úgy, hogy egy vízzel telt edényt helyezünk a fűtőtestre. Figyelem! A túlzásba vitt párologtatás kedvezőtlen folyamatokat indíthat el a lakásban (pl. penészesedés), ami akár súlyos betegség kialakulásához is vezethet.

Segítség a patikából

Arra az esetre, ha az éjszaka folyamán bedugul a kicsi orra és emiatt nehezen veszi a levegőt, a gyógyszertárakban kapható, erre a célra kifejlesztett balzsammal be kell kenni a kicsi hátát, ez segít a légutak tisztán tartásában.

Csecsemőknél, illetve kisgyermekeknél nem javasolt orrcseppek használata, ugyanis a nem korszerű és a nem kifejezetten kisgyermekeknek kifejlesztett készítményekhez hozzászokhat a kicsik szervezete. Kiváló megoldás azonban a tengervízből készült orrspray-k alkalmazása, ezekkel nagyon gyorsan és hatékonyan elősegíthetjük az orr tisztulását. Házi praktikaként sokan „esküsznek” az anyatejre: néhány cseppet a kicsi orrába csepegtetve igen jó eredmény érhető el.

Az orrszívás szinte kötelező!

Talán a legolcsóbb eszköz a gumi ballonos orrtisztító, melynek használata igen egyszerű: összenyomjuk a labdát, és az orrlyukba tett csatlakozón keresztül a szívóerő révén a váladék a belsejébe jut.

A porszívóra csatlakoztatható orrszívó a leghatékonyabb eszköz. Vannak ugyan elemmel működő típusok (ez főleg akkor javasolt, ha a kicsi fél a porszívó hangjától, ha nagyon zavarja a zaj) bár ezekkel kicsit tovább tart a művelet.

Tudni kell, hogy az orrszívás nem fáj a gyermeknek, abban viszont biztosak lehetünk, hogy alaposan ki lehet vele takarítani a légutakat, emiatt nem marad az orrjáratban pangó váladék és kórokozó, így aztán felülfertőződés, és a szövődmények (pl. középfülgyulladás) kialakulásának esélye is minimális.

 
2016. május 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek