Okosabbá tehet minket a veszekedés

2018. november 18.

A legtöbb ember a harmóniára törekszik, mintsem az állandó konfliktusra, pedig a vitázásoknak akár pozitív hatásuk is lehet.

Okosabbá tehet minket a veszekedés

Okosabbá tehet minket a veszekedés

A Loughborough Egyetem professzora, Liz Stokoe szerint életünk legnagyobb részében azon fáradozunk, hogy jól kijöjjünk embertársainkkal, így még ha veszekszünk is egymással, akkor is olyan jeleket küldünk a másiknak, hogy azt érezze, barátságosak szeretnénk maradni. Ezt testbeszéddel, szavakkal és a beszédünk ritmusával próbáljuk sugallni. Folyamatosan engedményeket teszünk, és azon dolgozunk, hogy beszélgetőpartnerünket olyan pozícióba helyezzük, amelyben könnyen egyetérthet velünk.

A legfontosabb számunkra, hogy a munkahelyünkön kerüljük a súrlódásokat, hiszen senki se akar összeveszni a kollégájával vagy még rosszabb esetben, a főnökével. Amy E. Gallo írónő véleménye szerint azonban ez a legrosszabb, amit tehetünk. „Mindenki azt gondolja, hogy olyan békés utópisztikus környezetben szeretnénk dolgozni, ahol mindenki kijön a másikkal. Konfliktusok nélkül azonban nincs jó munka” – nyilatkozta Gallo. „Folyamatosan olyan cégvezetőkkel találkozok, akik különböző felfogású személyeket szeretnének foglalkoztatni és egy befogadó munkakörnyezetet teremteni. Ennek ellenére az első konfliktusnál azonnal meghátrálnak, mert nem akarnak más véleményt elfogadni. Nagyon fontos, hogy különböző álláspontok találkozzanak egymással, hogy még eredményesebb legyen a munka.”

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tudományos körökben az új kutatásokat például nem csupán kísérletekkel vizsgálják, hanem más kutatókkal is megvitatják. A Columbia Egyetem egyik professzora, Stuart Firestein szerint ezek a viták nagyon lényegesek, még akkor is, ha épp az ő kutatását cincálják szét. „A tudomány lehetővé teszi a nézeteltéréseket. Emlékszem olyan megbeszélésekre, ahol a résztvevők üvöltöztek egymással, aztán később a bárban megittak egy pohár italt. Mindenhol így kellene működnie. Annak ellenére, hogy nem értenek egyet, attól még tisztelik az illetőt.”

Claire Fox az Academy Of Ideas-tól nagyon jól tudja, sokan azt gondolják magukról, hogy nem eléggé kitartóak az állandó összetűzésekhez, ennek ellenére szeretné meggyőzni az embereket, hogy ezek a konfliktusok megérik a fáradtságot. „A viták hatására megtanulunk jobban érvelni, hiszen az a célunk, hogy legyőzzük a másikat. Még akár az is megtörténhet, hogy a mi véleményünk változik meg” – nyilatkozta. Ezen kívül, ami elsőre ostobaságnak tűnhet végül még jó ötlet is lehet.

„Amennyiben csak olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik ugyanazon a véleményen vannak, egy idő után elbízzuk magunkat” – nyilatkozta a pszichológus, Hugo Mercier, aki egy másik professzorral közösen írta meg a The Enigma of Reason című önsegítő könyvet, melyben azt tárgyalják, hogy a gyenge érvelésünkön erősíthet, ha másokkal vitatkozunk. Csak úgy tudunk fejlődni, ha megpróbálunk másokat az igazunkról meggyőzni. Épp ezért olyan fontos, hogy ne kerüljük ki a konfliktusokat, hiszen minden egyes vitával tanulhatunk valami újat.