Nyomelemek 50 felett

Nyomelemek 50 felett

Kapcsolódó tünetek:

Megjelennek a krónikus betegségek (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség). Az 50 év feletti emberek szervezetének már más igényei vannak vitaminok és ásványi anyagok szempontjából, mint fiatalabb korban, ezért érdemes kifejezetten a számukra kifejlesztett multivitamin készítményeket választani, vagy táplálkozásukra odafigyelve pótolni a szükséges mennyiségeket.

Gyakrabban léphetnek fel különböző hiánytünetek (pl. fáradékonyság, étvágytalanság, gyengeség) a nem megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság miatt. A vitaminok közül A-vitamin kell az immunrendszer, a látás és a hámszövet épségének fenntartásához. A vegyes táplálkozás fedezi a szükségletet. Ajánlott napi beviteli érték 1 mg. Idősek bőrében kevésbé hatékony a D-vitamin szintézise, mint a fiataloknál, ezért szükség van a pótlására.

Nagyon fontos a csontritkulás megelőzéséhez nemcsak nőknél, de férfiaknál is. Gátolhatja a daganatos sejtek növekedését. Napi beviteli értéke 0,05 mg, vagy 2000 NE (nemzetközi egység). A C- és E-vitamin egyaránt antioxidánsok. Szerepük kiemelt az immunrendszerben, a rák megelőzésében, késleltetik az öregedést, megakadályozzák a vérrögök képződését. Ajánlott fogyasztási mennyiség naponta 90 mg C-vitamin, és 15 mg az E-vitamin esetében. Folsav hiányában nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, és az agyvérzés kockázata, ezért is fontos a pótlása 0,2 mg mennyiségben naponta. A B-vitaminok közül kitüntetett szerepe van a B6- és B-12 vitaminoknak, amelyek részt vesznek a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésében, segítik egymás felszívódását, lassítják az öregedést, egészségesen tartják az idegrendszert, javítják az emlékező- és egyensúlyozó képességet. Beviteli értéke naponta 1,7 mg B6-, és 2,0 mg B12-vitamin esetében.

Az ásványi anyagok közül a kalcium és a magnézium a csontképződésért, a normális szívműködésért és a vérkeringésért felelősek (ajánlott napi beviteli értéke 1000 mg kalcium, és 350 mg magnézium). A cink és a szelén antioxidánsok, részt vesznek az anyagcserében, a daganatos sejtek elleni védekezésben. Beviteli értékük 9-10 mg cink és 0,070 mg szelén naponta.

Az egyes tápanyagok szükséglete megnő (pl. fehérje), mivel romlik az emésztés és a felszívódás hatásfoka. Lassul az anyagcsere, kevesebb mozgást végzünk, emiatt a szervezet energiaigénye is kisebb. Olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tápanyagban gazdagok és könnyen emészthetőek. Az étrend legyen változatos, és kedvelt ételekből álljon. Az emelkedett fehérjeszükséglet miatt dúsítsuk ételeinket állai eredetű termékekből (pl. sovány húsok, tejtermékek, tojás).

A túlzott zsiradékbevitel idősebb korban is káros, ezért a zsírszegény, sovány termékeket ajánlott előnyben részesíteni. Színes zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonaipari termékek nap, mint nap szerepeljenek az étrendben. Megfelelően kell figyelni a folyadékpótlásra is, hiszen csökken a szomjúságérzet, könnyen jelentkezhet kiszáradás. 2 liter ivóvíz elfogyasztása ajánlott naponta.

A kalciumigényt biztosítsuk naponta többször sovány tej és tejtermékek fogyasztásával. Tejcukor-érzékenység esetén laktózmentes termékeket válasszunk. Tengeri halak heti rendszerességű fogyasztása jó hatással lehet a kardiovaszkuláris betegségekre magas omega-6 és omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően.

2014. március 20.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek