Nők libidócsökkenése változókorban – Hogyan kerülhető el?

2017. január 8.

A női libidócsökkenés lehetséges okai és módszerek, melyekkel újra örömtelivé válhatnak a szexuális együttlétek.

nők libidócsökkenése változókorban

Libidócsökkenést okozhatnak a következő problémák:

Hormonális változások

Ötven éves kor felett a nők hormonháztartása jelentősen megváltozik, amely hatással van szexuális életükre is. Sokaknál csökken a szexuális vágy, pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie. A libidócsökkenés oka lehet a középkorúaknál bekövetkező hormonális változás: a tesztoszteron szint, ami a szexuális vágyért felelős, már a harmincas években csökkenni kezd, a negyvenes-ötvenes években pedig még alacsonyabb lehet. A változó korban a nőknél a szervezet ösztrogéntermelése is csökken, ennek hatására alakulhat ki a hüvelyszárazság, amely nem csupán a szexuális együttléteket nehezíti meg, de hajlamosít a fertőzésekre is.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés is negatívan befolyásolhatja a nemi élet alakulását. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidójuk csökkenéséről, valamint hüvelyszárazságról is. Ha alapos kivizsgálást követően fény derül a pajzsmirigy-problémára, gyógyszeres kezeléssel a szervezet egyensúlya és a libidó is újra helyreáll.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Stressz

A folyamatos stressz extrém terhelést ró a szervezetre: csökken az immunrendszer működésének hatékonysága, számtalan kellemetlen testi tünetet okozhat, s ha nem tanuljuk meg kezelni, hosszú távon biztosan megbetegszünk. A figyelmeztető jelek egyike a szexuális élet minőségének romlása, a libidócsökkenés, a szexuális vágy hanyatlása vagy teljes hiánya. A probléma orvoslására egyetlen módszer létezik: ha megtanuljuk, hogyan tudjuk levezetni a stresszt.

Hogyan javítható a libidó?

A rendszeres szexuális élet javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, ami a libidóra is pozitívan hat. A boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet a nőknél későbbi menopauzát és enyhébb tüneteket eredményez. Emellett a nők és a férfiak önértékelésére egyaránt pozitív hatással van, ha folyamatosan megélhetik erotikus vonzerejüket. A változókorral gyakran jelentkező hüvelyszárazság, hormonkezeléssel – ösztrogén tartalmú gyógyszerekkel, intimlézeres terápiával, sok esetben hyaluron tartalmú hüvelykúpokkal is orvosolható. A probléma kivizsgálása és kezelése céljából a nőgyógyászon kívül speciális szakambulanciához is fordulhatunk.