Nők és lányaik – tapasztalatok a menstruációs görcsökről (x)

2020. június 2.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Íme néhány tanács, mi segíthet ilyenkor átvészelni a nehéz napokat.

A menstruációval járó kellemetlenségek minden hónapban jelen vannak. A leggyakrabban előforduló probléma, a görcs, teljesen általános tünet, főleg fiatal korban. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a görcsök enyhülnek az első menstruációhoz képest, illetve az első gyermek születése után is csökkenhet a fájdalom intenzitása. Egyes felmérések szerint leggyakrabban a 20 év alatti nők esetében jelentkezik a menstruációs görcs érzése – legyen az enyhe vagy egészen intenzív. Ha anyaként nem szeretnénk, hogy lányunkat váratlanul érje ez az ismeretlen, azonban természetes folyamat, készítsük fel előre, mivel járhat a menstruáció. Saját tapasztalatainkról és praktikáinkról már lányunk első menstruációja előtt érdemes lehet beszélgetni, azonban nem árt tisztában lenni azzal, pontosan mi áll a fájdalom hátterében.

A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) az egyik leggyakoribb fájdalomtípus a serdülőkorú lányok körében, mely akár súlyosan is károsíthatja az életminőséget. Hatással van gyermekünk iskolai részvételére, a tanulmányokra, a testmozgásra és a szociális tevékenységekre is. Ezeket a negatív hatásokat jól tükrözi az is, hogy a tizenéves korosztályban az iskolai hiányzások egyik leggyakoribb oka éppen a fájdalmas menstruáció.

Először is, fontos tudni, hogy a menstruáció idején jelentkező fájdalom a méh simaizmainak összehúzódása miatt érezhető, tehát ha a fájdalmat csillapítjuk, azzal csupán elfedjük a tünetet. Azonban, ha közvetlenül a fájdalom okát kiváltó görcsöt oldjuk, akkor enyhülni fog a fájdalom is.

Íme néhány tanács, mi segíthet ilyenkor átvészelni a nehéz napokat.

Folyadékbevitel

A megfelelő folyadékbevitel fontos a szervezet normál működéséhez. A meleg folyadék, mint például egy csésze forró tea valamelyest oldja a görcsöket, mivel javítja a véráramlást és lazítják az izmokat. Vannak viszont olyan italok, melyeket jobb kerülni, ugyanis a koffeines, az alkohol tartalmú és a szénsavas üdítők puffadást okozhatnak.

Meleget az alhasra

A meleg kívülről is segíthet oldani a görcsöket. Ha otthon vagyunk, ezt könnyen meg is tudjuk tenni egy meleg vizes palackkal, de ha épp munkában vagy előadáson ülünk, akkor is van ám megoldás. Egy sál vagy pulóver feltekerése a derék köré melegen tartja az alhasat.

Megfelelő étkezés!

A menstruáció alatt érdemes elkerülni azokat az ételeket, melyek puffadást vagy vízvisszatartást okozhatnak. Ilyenek például a zsíros ételek és sós ételek. Ezen ételek csökkentése vagy elhagyása segít átvészelni a nehéz napokat.

Relaxáció!

A sok kellemetlenség ellenére nem árt néha lazítani, relaxálni, testünk meghálálja a törődést. A jó kedv és a felszabaduló boldogsághormonok csökkentik a fájdalmakat.

Testmozgás!

Menstruáció alatt sem érdemes felhagyni a mozgással. A könnyed testmozgás kifejezetten hatékony lehet a görcsoldásban. Találja meg azt a mozgásformát, amit szívesen végez. Legyen az akár a jóga, aerobik, kerékpározás vagy séta.

A házi praktikák mellett biztos megoldást jelenthet még a No-Spa 40 mg tabletta, amely simaizom-görcsoldó hatásával közvetlenül a méh izomzatára hat, és így csökkenti annak görcsös összehúzódását. Napi 3×1-2 tablettával enyhíthetők a menstruációt kísérő panaszok!

Légy magabiztos! Gyermekednek már az első menstruációnál segíthet a No-Spa, hogy ne akadályozza őt semmi a mindennapokban, és hogy minden pillanatban önmaga lehessen.

 

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

SAHU.DRT.20.02.0067 (2020.02.19.)