Nem árthat néha egy kis stressz

2019. január 21.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság

A stresszt leginkább negatív jelzőkkel szoktuk illetni, hiszen ki gondolná, hogy létezik jó stressz. Pedig létezik!

Nem árthat néha egy kis stressz

Nem árthat néha egy kis stressz

Stressz mindig akkor keletkezik, ha egy bizonyos feladat nincs egyensúlyban a forrásokkal, nyilatkozta az American University pszichológia professzora, Kathleen Gunther. Ezen belül ugyanakkor két fajtája létezik: az egyik a distressz (negatív), a másik az eustressz (pozitív).

A krónikus stressz

A tartós stressz a fiziológiai vagy pszichológiai válasz egy hosszan tartó belső vagy külső stresszes helyzetre. Szakértők szerint azonban a kisebb dózisú stressznek akár pozitív hatása is lehet. A mindennapi kismértékű stressz (eustressz) akár meg is védheti a szervezetet az oxidatív károsodásoktól, melyek az öregedéshez is köthetők.

Íme, a stressz pozitív hatásai

  1. Fokozza a motivációt

Míg sok stressz hatására csökken a motiváció, addig a közepes mértékű épp ellenkezőleg hat. Egy feladat közeli határideje például segíthet a feladatra való összpontosításban, hiszen az idő múlásával egyre csak nő a motivációnk, hogy időben elkészüljünk vele.

  1. Rugalmasságot teremthet és ösztönözheti a növekedést

Annak ellenére, hogy a stressz néha kikészít minket, máskor épp ellenkezőleg hat: arra késztet minket, hogy megoldjuk az adott problémát, aminek köszönhetően nő az önbizalmunk, és még a készségeinket is a fejlesztjük, ami a jövőbeli tapasztalatok szempontjából fontos. A megnövekedett bizalommal a legtöbb ember kevésbé fél különböző ismeretlen szituációktól, így képes jobban irányítani a kialakult helyzetet.

  1. A stressz elősegítheti a kötődést

A stressz egyik legmeglepőbb pozitív velejárója, hogy képes javítani az emberi kapcsolatokon, ami pedig jótékony hatással van az egészségünkre. Ha az emberek szeretve és megértve érzik magukat, akkor a legkevésbé sem magányosak.

  1. Az élet része

A stresszmentes élet nem minden esetben jó, hiszen azokra a dolgokra vagyunk a legbüszkébbek, melyeket a legnehezebb volt elérni. Ha kitöröljük a stresszt az életünkből, akkor sok értékes dologtól esünk el.

Teljesítménykényszer – Mit lehet tenni ellene?

A teljesítménykényszer a világ fejlődésével egyre nagyobb arányban van jelen az emberek körében, akár már egészen fiatal korban is. De hogyan és miért alakul ki ez a jelenség, mikortól káros és egyáltalán: mit lehet tenni ellene? Megpróbáltuk feltérképezni a problémát és olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segíthetnek enyhíteni.

Stresszkezelés a maximumon!

Stresszkezelés a maximumon!

Formálja át a mindennapi stresszt az eredeti MAGNE B6-tal! Töltse ki stressztesztünket!

5 módszer, ami hatásosan csökkenti a stresszt

Előzze meg a stresszt és kerülje el annak káros következményeit!

Összes cikk Psziché témában