Hogyan készüljünk fel egy műtétre? 5 általános tanács!

műtétre való felkészülés
  A programozható, halasztható műtétek előtt van idő a tervezésre. Ilyen például többek között egy protézis beültetése, a fogműtétek és a mandulaműtét. Azon kívül, hogy lelkileg fel kell készülni a beavatkozásokra, van még néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a műtétek előtt, így a beavatkozás, majd az azt követő idő is hatékonyabban telik.

Tájékozódás

Fontos a műtét előtt pontosan tájékozódni az orvostól, hogy mi indokolja a beavatkozást, hogyan fog zajlani a művelet, mik lehetnek a kockázatai, milyen szövődményekkel járhat.

Vizsgálatok

Mielőtt a beteget a műtőbe viszik, alaposan felkészítik az orvosok a műtére. Mindenképp vér- és vizeletvizsgálat, sokszor EKG és mellkasröntgen is szükséges. Ezek alapján állapítják meg, hogy a páciens szervezete alkalmas-e a műtétre.

Megbeszélés

Mikor elkészültek a vizsgálatok eredményei, a páciens konzultál az altatóorvossal. Ekkor megbeszéli a beteg és az orvos, hogy a beteg milyen gyógyszereket szed, milyen a kórtörténete, majd a szakember tippeket ad, hogyan érdemes felkészülni a műtétre az azt megelőző napokban.

Étkezés

A kórházba menés előtti egy hétben feltétlenül érdemes odafigyelni az étkezésre. Elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszon a beteg, hogy ne dehidratált állapotban kerüljön a műtőbe. Napi 2-3 liter folyadékot elengedhetetlen bevinnie a szervezetébe. Fontos, hogy a beavatkozás előtt könnyed, egyszerűen emészthető ételeket fogyasszon, így a nehéz ételekkel nem terheli a szervezetét. Közvetlenül a műtét előtti órákban egyáltalán nem ehet és nem ihat a beteg, erről az orvos tájékoztatja, pontosan milyen időtartamig. Szénsavmentes vizet és háztartási kekszet is jó ötlet bevinni, amennyiben az orvos engedi ezeket fogyasztani a beavatkozás után.

Egyéb tudnivalók

A kórházi bőröndbe érdemes bepakolni egy kényelmes és bő hálóruhát, amelyben könnyű a mozgás, nem piszkálja a varratokat, és kellően melegen tart. Emellé papucsot is pakoljon a páciens, hogy abban mehessen a fürdőbe, vagy a folyosóra sétálni a műtét utáni napokban. Mielőtt a páciens a kórházba indul, fontos, hogy levegye az ékszereit, hiszen ezek nem vihetőek be a műtőbe. Körömlakkot sem szokás viselni a műtéthez, és teljesen felesleges sminkben érkezni. Kontaktlencsések esetében mindenképp ki kell venni a szemből az eszközt, és erről érdemes szólni az orvosnak is, hogy tudjon róla. A kórházba érkezés után nyugtató szerekkel és szakértő ápolók segítségével készítik fel a beteget a műtétre.

2017. augusztus 25.

Kiemelt ajánlatunk