Múlik az idő – A kutyák pedig érzékelik

2018. december 27.

Annak ellenére, hogy a kutyák nem tudják értelmezni az olyan fogalmakat, mint a perc és az óra, érzékelik az idő múlását. De vajon hogyan?

Múlik az idő – A kutyák pedig érzékelik

Múlik az idő – A kutyák pedig érzékelik

A kutyák a fény, a hőmérséklet és különféle szagok segítségével képesek behatárolni az idő múlását, ugyanis ezek az érzékszervekre ható jelzések számos információt tartalmaznak számukra. Például onnan tudják, hogy mikor kellene hazaérkeznie a gazdinak ha a rá jellemző illat annyira halvány már, mint amikor be szokott toppanni az ajtón. De saját testük jelzései is segítenek nekik beazonosítani, hogy épp milyen napszak van: a vacsoraidőt nem a harangozásból tudják, hanem abból, hogy megéheztek.

Tény, hogy az idő ilyen fajta érzékelésének nagyon fontos szerepe van a kutyák mindennapjaiban, időérzékelésüket viszont nem magyarázza meg. Egy kutatás megvizsgálta, hogyan viselkednek a négylábú kedvencek, ha a gazdi elmegy otthonról. Meglepő módon a kutyák sokkal jobban örültek a gazdájuknak, ha két óra múlva érkezett haza, mintha 30 perc után. Azt azonban nem tudták kideríteni, hogy ezt az érzékelést külső vagy belső tényezők befolyásolják-e inkább.

Természetesen nem csupán a kutyáknak van időérzékük. Ezt egy macskákkal végzett kísérletsorozat bizonyítja, amely során ketrecbe zártak egy cicát, és arra tanították, hogy miután kiengedik onnan, attól függően válasszon tálat, hogy mennyi ideig volt a lakat mögött. Ezt a feladatot pedig valóban tudták teljesíteni, azaz a macskák meg tudják különböztetni, hogy 5, 10 vagy 20 másodperc telt-e el. Ez azt jelenti, hogy a cicák nem az érzékszerveik alapján érzékelik az idő, hanem belsőleg.

Egy egereken végzett kutatás továbbá segít megérteni, hogy az emlősök hogyan képesek pár másodperces időintervallumokat érzékelni. A tudósok egy virtuális futópályát készítettek egereknek, melyen a táv felénél egy ajtó segítségével megállították őket. Az ajtónál a padlózatot is módosították. Amikor elengedték az egeret a pályán, az kénytelen volt megállni a zárt ajtónál, majd amikor 6 másodperc múlva “feloldódott az útzár”, az egér tovább tudott futni. Ezt többször megismételték, majd egy idő után eltüntették az ajtót, a különböző padlózatot azonban megtartották. Meglepő módon az egér az ajtó hiánya ellenére is megállt ugyanazon a ponton, és csak a hat másodperc letelte után szaladt tovább. Ezzel a kutatók bizonyították, hogy az egerek belsőleg, és nem az érzékszerveik segítségével érzékelik az időt.