Mit vigyünk a tengerpartra?

Mit vigyünk a tengerpartra?

Kisebb-nagyobb utazásra készülvén, érdemes szem előtt tartanunk, hogy egy jól összeszedett úti patika aranyat ér, ha baj van. Legfőképpen igaz ez akkor, ha külföldre megyünk, hiszen az adott helyen nehezebben igazodunk el (hacsak nem rendszeresen visszajárók vagyunk…) sok esetben drágábbak az ellátások és nem mellékesen a gyógyszerek valamint a kozmetikai készítmények.

Az egészségügyi-tisztasági csomag összekészítésekor vegyük figyelembe a célországra jellemző kulturális, egészségügyi, földrajzi és kockázati jellemzőit, ez alapján olyan nagy meglepetés már nem érhet minket.

Mit tegyünk a csomagba?

  • Baleset esetére: tegyünk be kötszert, ragtapaszt, fertőtlenítőszert (pl. jód), égésre (spray vagy kenőcs), rugalmas pólyát, csipeszt és ollót;
  • Megfázás esetére: lázmérőt, lázcsillapítót, C-vitamint, torokfertőtlenítő tablettát, gyógyteát (pl. kamilla), orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót, gyulladáscsökkentőt, antibiotikumot;
  • Fájdalomcsillapító: olyan készítményt érdemes magunkkal vinni, amely több probléma megszüntetésére alkalmas (fejfájás, torokfájás, stb.);
  • Görcsoldó: menstruációs fájdalom esetére;
  • Hasmenés elleni készítmény: vigyünk széntablettát, illetve érdemes magunkkal vinnünk különböző probiotikus készítményeket, ezek hasmenés után helyreállítják a bélflóra egyensúlyát;
  • Hányinger- és hányás ellen: B6-vitamin;
  • Székrekedés elleni készítmény;
  • Emésztést segítő, puffadás elleni készítmény;
  • Rovarcsípés esetére: kalcium pezsgőtabletta, antihisztamin tartalmú készítmények.
  • Napvédő készítmények: minimum 20-as faktorszámú napvédő krém, és mindenféleképpen legyen nálunk bőrnyugtató hatású napozás utáni készítmény.

Tippek

Mindenképp ajánlott listát készítenünk utazás előtt! A biztonság kedvéért kérjük gyógyszerész vagy (házi)orvos segítségét, hogy a megfelelő készítmények megvásárlására maradjon elegendő időnk.

Ha egzotikus ország a célpontunk, jóval előtte tájékozódjunk a beadandó kötelező oltásokról, és időben adassuk be, hiszen vannak olyan vakcinák, melyek hónapok, hetek alatt alakítanak ki védettséget. Az oltási bizonyítványunkat semmiképp ne felejtsük otthon!

Figyeljünk arra, hogy a kis patikánk megfelelő védelemben részesüljön: ne érje fény, nedvesség, magas hőmérséklet és persze amennyiben gyerekekkel utazunk, ők ne férjenek hozzá. Ne feledkezzünk meg a betegség- és balesetbiztosításról sem, ez nagy biztonságotjelenthet váratlan események bekövetkeztekor.

2016. május 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink