Mit tegyünk, ha a gyerek orrába szorult valami?

2019. február 10.

Mi a közös a gyöngyökben, a borsóban, a legóban és a kicsi kavicsokban? Mindegyik belefér egy gyerek nózijába, és sajnos néha bele is ragad. Egy apró trükkel azonban segíthetünk a gyermekünkön.

Mit tegyünk, ha a gyerek orrába szorult valami?

Mit tegyünk, ha a gyerek orrába szorult valami?

Az első és legfontosabb szabály: ha beleragad valami gyerekünk orrába, ne essünk pánikba. Maradjunk nyugodtak, beszéljünk hozzá, és próbáljuk meg kideríteni, hogyan is történt a malőr, illetve milyen tárgyról van szó.

A testünkben ragadt tárgy akár gyulladást is okozhat, legrosszabb esetben pedig az orrból továbbvándorolhat a tüdőbe, ahol fertőzésekhez vezethet, és csak műtéti úton távolítható el. Szóval a legfontosabb teendőnk, hogy minél előbb távolítsuk el az orrba ragadt tárgyat. De felvetődik a kérdés, hogyan.

Ne használjunk hegyes tárgyat!

Fültisztító pálcikát vagy csipeszt soha ne használjunk, ugyanis ezekkel az eszközökkel csak feljebb toljuk a beszorult tárgyat. Továbbá megsérthetjük az orr nyálkahártyáját, ami orrvérzéshez vezethet. Mi, felnőttek megpróbálnánk kifújni az orrunkat, hátha ezáltal kijönne az adott dolog, azonban a gyerekek erre még nem igazán képesek. Épp ezért segítenünk kell nekik, méghozzá az alábbi trükkel.

A szülő vagy az épp jelenlévő felnőtt próbálja meg kifújni a gyerek orrából a gyöngyöt, a borsót vagy épp azt, amit felnyomott. Ehhez fektessük a gyermeket az oldalára, az ujjunkkal fogjuk be azt az orrlyukat, amiben nincs semmi beszorulva. Ezután kérjük meg, hogy picit nyissa ki a száját, majd erősen fújjunk bele. Egy kis szerencsével így ki fog jönni a beragadt tárgy. Ha azonban így sem mozdul a helyéről, akkor forduljunk orvoshoz, ahol speciális eszközökkel el tudják azt távolítani.

A szülők sok esetben észre sem veszik, hogy gyerekünknek valami beszorult az orrába, ha pedig kisbabáról van szó, akkor az el sem tudja mondani. Ilyen esetekben a felduzzadt nyálkahártya, a gyakori orrtúrás, a tüsszentés, az egyoldali légzés vagy váladék folyása az orrból jelezheti, hogy valami nincs rendben.