Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Kapcsolódó tünetek:

Mi hoz enyhülést darázscsípés esetén?

  • Amennyiben nem vagyunk allergiások a darázscsípésre, mindig a csípés hűtése legyen az első teendőnk, hiszen a hidegnek köszönhetően azonnal enyhülni fog a fájdalom és a viszketés.
  • Szintén sokat segíthet, ha az érintett területre egy fél hagymát teszünk. Annak ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá hűsíti is a csípés helyét.
  • Az ecetes hideg borogatás is hűsítőleg hat, mindemellett még a méreganyagot is semlegesíti.
  • A gyógyszertárban számos olyan készítmény közül válogathatunk, melyek hatékonyak rovarcsípések esetén, ugyanis hűsítően hatnak, továbbá még a duzzanatot is lejjebb viszik.
  • Legrosszabb esetben, ha semmi nincs nálunk, akkor tegyünk némi nyálat a csípésre – ha van rá mód, akkor egy kevés cukrot is szórjunk rá –, ezáltal szintén enyhíteni tudunk a fájdalmon és a duzzanaton.
  • A méreganyag kiszívását mindenféleképp kerüljük, ellenkező esetben a méreg bejuthat a szervezetünkbe.
  • A patikákban kaphatók olyan termékek, melyek hővel képesek semlegesíteni a mérget, enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a duzzanatot. Ezek a thermostiftek egy fizikai eljárás következtében pozitívan befolyásolják az immunreakciókat, aminek köszönhetően csillapítani tudják a gyulladásos reakciókat.

Allergiás reakció esetén azonnal hívjunk orvost!

Abban az esetben, ha allergiás reakció lép fel, minél előbb keressünk fel egy orvost! A légszomj, a szédülés, a hányás és az ájulás mind allergiás reakcióra utalhatnak, ami kezelés hiányában akár halálos kimenetelű is lehet. Amennyiben a szánkat vagy a torkunkat csípte meg a darázs, akkor végképp fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen ilyen esetben annyira feldagadhatnak a légutak, hogy már nem kapunk levegőt. Azoknál a személyeknél, akik pontosan tudják, hogy allergiások a darázscsípésre, mindig legyen egy olyan injekciós eszköz, amit akár saját maguknak is be tudnak adni. A legjobb választásnak az önadagolós adrenalin injektáló tollak bizonyulnak, melyeket akár ruházaton keresztül is lehet alkalmazni.

Viszketés és duzzanat – Figyeljük a reakciókat

Ha megcsípett minket egy darázs, akkor az első pár percben mindenképpen figyeljük a csípés helyét, hogy azonnal észrevegyük az olyan tüneteket, melyek egy esetleges allergiás reakcióra utalhatnak. Fontos megemlíteni, hogy az allergia bárkinél kialakulhat, még azoknál is, akiknek eddig sosem okozott különösebb problémát a darázscsípés. A viszketés és a duzzanat a legtöbb esetben a csípést követő második és harmadik napon a legdurvább, majd ezután szépen lassan kezd elmúlni.

Természetes gyulladáscsökkentők

Darázscsípés megelőzése

  • A legtöbben azonnal elkezdünk a karjainkkal hadonászni, amint a közelünkbe kerül egy darázs, viszont pont ezt nem szabad tenni, hiszen ennek következtében válnak agresszívvé a darazsak.
  • Ha kint étkezünk, takarjuk le az élelmiszereket, az italokat pedig inkább egy szívószállal fogyasszuk, hiszen így véletlenül sem ihatjuk meg a pohárba szálló rovart. Szintén jó, ha egy tányérra teszünk némi ételt, amit az étkezőasztaltól picit távolabb helyezünk el, így a darazsak nem minket fognak kerülgetni, hanem a tányért.
  • A színes ruhák szintén odacsalhatják a darazsakat, így ezeket ajánlott mellőzni, továbbá a parfüm és az illatos krémek használata sem javasolt.
2020. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek