Mit tegyünk darázscsípés esetén?

2020. szeptember 16.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

Rengetegen félnek a darazsaktól, ami érthető, hiszen csípésük nem csak fájdalmas, de akár életveszélybe is sodorhatja az érintettet. Cikkünkből kiderül, hogy mit ajánlott darázscsípés esetén tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Mi hoz enyhülést darázscsípés esetén?

  • Amennyiben nem vagyunk allergiások a darázscsípésre, mindig a csípés hűtése legyen az első teendőnk, hiszen a hidegnek köszönhetően azonnal enyhülni fog a fájdalom és a viszketés.
  • Szintén sokat segíthet, ha az érintett területre egy fél hagymát teszünk. Annak ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van, továbbá hűsíti is a csípés helyét.
  • Az ecetes hideg borogatás is hűsítőleg hat, mindemellett még a méreganyagot is semlegesíti.
  • A gyógyszertárban számos olyan készítmény közül válogathatunk, melyek hatékonyak rovarcsípések esetén, ugyanis hűsítően hatnak, továbbá még a duzzanatot is lejjebb viszik.
  • Legrosszabb esetben, ha semmi nincs nálunk, akkor tegyünk némi nyálat a csípésre – ha van rá mód, akkor egy kevés cukrot is szórjunk rá –, ezáltal szintén enyhíteni tudunk a fájdalmon és a duzzanaton.
  • A méreganyag kiszívását mindenféleképp kerüljük, ellenkező esetben a méreg bejuthat a szervezetünkbe.
  • A patikákban kaphatók olyan termékek, melyek hővel képesek semlegesíteni a mérget, enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a duzzanatot. Ezek a thermostiftek egy fizikai eljárás következtében pozitívan befolyásolják az immunreakciókat, aminek köszönhetően csillapítani tudják a gyulladásos reakciókat.

Allergiás reakció esetén azonnal hívjunk orvost!

Abban az esetben, ha allergiás reakció lép fel, minél előbb keressünk fel egy orvost! A légszomj, a szédülés, a hányás és az ájulás mind allergiás reakcióra utalhatnak, ami kezelés hiányában akár halálos kimenetelű is lehet. Amennyiben a szánkat vagy a torkunkat csípte meg a darázs, akkor végképp fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen ilyen esetben annyira feldagadhatnak a légutak, hogy már nem kapunk levegőt. Azoknál a személyeknél, akik pontosan tudják, hogy allergiások a darázscsípésre, mindig legyen egy olyan injekciós eszköz, amit akár saját maguknak is be tudnak adni. A legjobb választásnak az önadagolós adrenalin injektáló tollak bizonyulnak, melyeket akár ruházaton keresztül is lehet alkalmazni.

Viszketés és duzzanat – Figyeljük a reakciókat

Ha megcsípett minket egy darázs, akkor az első pár percben mindenképpen figyeljük a csípés helyét, hogy azonnal észrevegyük az olyan tüneteket, melyek egy esetleges allergiás reakcióra utalhatnak. Fontos megemlíteni, hogy az allergia bárkinél kialakulhat, még azoknál is, akiknek eddig sosem okozott különösebb problémát a darázscsípés. A viszketés és a duzzanat a legtöbb esetben a csípést követő második és harmadik napon a legdurvább, majd ezután szépen lassan kezd elmúlni.

Darázscsípés megelőzése

  • A legtöbben azonnal elkezdünk a karjainkkal hadonászni, amint a közelünkbe kerül egy darázs, viszont pont ezt nem szabad tenni, hiszen ennek következtében válnak agresszívvé a darazsak.
  • Ha kint étkezünk, takarjuk le az élelmiszereket, az italokat pedig inkább egy szívószállal fogyasszuk, hiszen így véletlenül sem ihatjuk meg a pohárba szálló rovart. Szintén jó, ha egy tányérra teszünk némi ételt, amit az étkezőasztaltól picit távolabb helyezünk el, így a darazsak nem minket fognak kerülgetni, hanem a tányért.
  • A színes ruhák szintén odacsalhatják a darazsakat, így ezeket ajánlott mellőzni, továbbá a parfüm és az illatos krémek használata sem javasolt.
ágyi poloska

Ágyi poloska – Ezekből a jelekből gyanakodjunk rá

Rettentő kellemetlen dolog, ha ágyi poloskáink vannak, de ha már tudomásunk van róluk, akkor legalább tehetünk is valamit ellenük. Az alábbi jelei lehetnek annak, hogy beköltöztek az otthonunkba.

A bababőr ápolása nyáron

A bababőr ápolása nyáron

A babák bőre különösen érzékeny, védekezőképessége pedig kifejletlen, így fokozott törődést igényelnek – különösen nyáron. Nézzük, mi mindenre kell kiemelt figyelmet fordítanunk ilyenkor.

Ezért szeretnek minket annyira a szúnyogok

Ezért szeretnek minket annyira a szúnyogok

Ki ne ismerné a szituációt, amikor alig győzi hajtani magáról a szúnyogokat, miközben körülötte mindenki nyugodtan ácsorog. Mert ezek a bosszantó vérszívók nem "szeretnek" mindenkit egyformán.

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg?

Bár valószínűleg mindenki szenvedett már el csípéseket, és nagyobb komplikációk nélkül túl is jutott az incidensen, a gyors gyógyulás érdekében hasznos, ha a leggyakrabban előforduló csípéseket fel tudjuk ismerni.

Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

Noha a csalánt jótékony hatásai miatt előszeretettel használják a gyógyászatban, gyomnövényként tartjuk számon. Nem véletlenül, hiszen a levelein és szárán lévő mirigyszőrök váladéka bőrünkhöz érve nagy kellemetlenséget tud okozni.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában