Mit tegyen, ha túlette magát? A leghatásosabb gyógynövények

Mit tegyen, ha túlette magát? A leghatásosabb gyógynövények

Kapcsolódó tünetek:

Ünnepek alatt a legtöbben a zsíros, fűszeres, cukros ételeket részesítik előnyben, amelyekből nem is keveset fogyasztanak. Ha ez még túlzásba vitt alkohol- és kávéfogyasztással is párosul, borítékolható a túlevés és az emésztési gondok, melynek jelei a hasi fájdalom, hányinger, gyomorégés, puffadás, gázképződés, hasmenés.

A gyógynövények emésztési gondok esetében is a segítségünkre lehetnek, hiszen elősegítik a hasnyálmirigy, az epe és a belek megfelelő működését, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással bírnak, serkentik az emésztőnedvek termelődését.

Emésztésserkentésre

A gyömbér javítja az emésztést, hatékonyan oldja a hasi görcsöket, és enyhíteni képes a túlevés során fellépő kellemetlen panaszokat. A gyömbértea csökkenti a gyomorfájdalmat, a bélgázképződést és a hasi puffadást. A jobb hatás elérése érdekében egy kevés fahéjat is tehet a gyömbérteába, ugyanis ez a fűszernövény szintén pozitívan hat az emésztésre és  fájdalomcsillapító hatása is van. Jó emésztésserkentő a citromfű, az édeskömény és a lestyán is.

Túlevésre, a gyomor nyugtatására

Ha nem szeretné, hogy az ünnepi menü elfogyasztása után rossz legyen a közérzete, akkor minden egyes étkezés után igyon meg egy csésze borsmentateát! A gyomor megnyugtatására kiváló még a kurkuma, amely kapszula formájában is kapható, valamint a kamilla-, és a málnalevéltea, és az angelikagyökérből készült főzet.

Bélgázok, puffadás ellen és hányinger csillapításra

A hányinger csillapítására alkalmas a gyömbér, a kamilla és a fahéj. Bélgázok ellen próbálja ki a citromfüvet, az ánizst és a majoránnát! A puffadás ellen legjobb az édeskömény, a kakukkfű, a katáng és az ezerjófű. Ezeket akut panaszok esetén tisztán is ihatjuk, kúrák alkalmával egyéb gyógyfüvekkel is összekeverhetőek.

Máj- és epebántalmakra

A máj- és epebántalmak klasszikus gyógynövényei közé tartozik a máriatövis, melynek legfontosabb hatóanyaga segíti a sérült májsejtek regenerálódását, aktiválja az epeváladék termelését, és ezáltal az emésztési bántalmakat is megszüntetheti. Az articsóka csökkenti a magas koleszterin- és triglicerid-értékeket, növeli az epekiválasztást, segíti a máj vérellátását, így az gyorsabban képes regenerálódni. Jó hatású még a fodormenta is.

Székrekedésre

A bolhafűmag növény magja és héja székrekedés esetén segít a széklet állagának javításában. Koleszterinszint-csökkentő hatása miatt a bolhafűmag alkalmas a zsírmáj és az epepanaszok megelőzésére. A vastagbél méregtelenítésére is használják.

Vigyázat! A legtöbb gyógynövény esetében előfordulhat túladagolás, és néha ellenjavallt használatuk! Szedésük előtt mindenképpen beszéljen orvososával vagy gyógyszerészével!

2017. április 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek