Mit mutat ki a tüdőszűrés?

2020. szeptember 15.

Kapcsolódó tünetek:

nehéz légzés

A tüdőszűrés bizonyos életkor felett kifejezetten ajánlott, hiszen ezzel a képalkotó vizsgálattal megállapítható, hogy egészséges-e a tüdőnk, illetve a mellhártyánk. Nézzük, pontosan milyen információkra lehet szert tenni a tüdőszűrésnek köszönhetően.

Mit mutat ki a tüdőszűrés?

Mit mutat ki a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés során elsősorban panaszmentes személyeket szoktak megvizsgálni, viszont a tüdőrák vagy valamilyen más, a tüdőt érintő betegség szempontjából veszélyeztetettek számára ez egy rendkívül fontos lépés a pontos diagnózis felállításához, továbbá a gyógyítás sikerességhez is elengedhetetlen. Míg régebben leginkább a TBC korai felismerése volt a cél, mára ez a hangsúly áthelyeződött a daganatok korai felfedezésére.

Sok más szűrővizsgálathoz hasonlóan a mellkasröntgen is egy bizonyos kor felett már elengedhetetlen, így a 40 év felettieknek ajánlott legalább évente egyszer elvégeztetniük. Számos különböző munkakör esetén kifejezetten kötelező a tüdőszűrés, ellenkező esetben nem állhat munkába az illető. Ez vonatkozik például az egészségügyben és a vendéglátóiparban dolgozókra. Szintén javasolt a tüdőszűrés, ha olyan tüneteink vannak, melyek összefüggésbe hozhatóak a tüdővel, a szívvel vagy a mellhártyával. Ilyen esetekben mindenféleképp szükség van erre a vizsgálatra ahhoz, hogy pontos diagnózist tudjon felállítani a kezelőorvos.

Mi mutat a tüdőszűrés?

A hagyományos módszer esetén egy kisméretű kép készül a panaszmentes páciens mellkasáról, amit két radiológus vizsgál meg egymástól teljesen függetlenül. Manapság azonban már létezik digitális röntgen is, amely során egy sokkal nagyobb és részletgazdagabb képet kapunk, így az esetleges betegségeket egy sokkal korábbi stádiumban fel tudják fedezni, aminek köszönhetően nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A modern technológia ellenére azonban egy negatív eredmény sem jelenti azt, hogy 100 százalékosan egészségesek vagyunk, ugyanis sajnos így sem zárható ki az összes pulmonológiai betegség.

Utóbbi ellenére is látszik, hogy nem csupán azt képes kimutatni a tüdőszűrés, hogy valaki tuberkulózisban szenved-e, hanem számos, a tüdőt érintő elváltozásra is fény derülhet, ezáltal akár életeket is menthet ez a vizsgálati módszer. Ez többek közt annak tudható be, hogy nem csak konkrétan a tüdőt vizsgálják meg a szűrés során, hanem az akörül elhelyezkedő területekről is készül felvétel: például a bordákról, a légcsőről, a szívről. A kapott felvételeken pedig elváltozásokat, árnyékokat, folyadékot, azaz rendellenességeket keresnek a szakemberek.

Mindezek ellenére a tüdőszűrésen kapott leletek nem elegendőek a pontos diagnózis felállításához, hiszen ehhez számos más vizsgálatra is szükség van. Ennek ellenére ez egy fontos eljárás, hiszen ennek köszönhetően sokkal gyorsabb és pontosabb lesz a diagnózis felállítása.

A tüdőgyulladás szövődményei

A tüdőgyulladás szövődményei

Mivel a tüdőgyulladás idősebb, krónikus betegségben szenvedő vagy immungyenge személyek esetén akár életveszélyessé is válhat, fontos a betegség mielőbbi felismerése, hogy megelőzhessük az esetleges szövődmények kialakulását.

Bronchitis vs. tüdőgyulladás – Melyikre mi utal?

Bronchitis vs. tüdőgyulladás – Melyikre mi utal?

A bronchitis, más néven hörghurut és a tüdőgyulladás között kizárólag a tünetek alapján nehéz elsőre különbséget tenni, mivel leggyakrabban ugyanazok a panaszok. A megfelelő kezelés szempontjából fontos azonban meghatározni, melyikről van is szó.

tüdőrák jelei

A tüdőrák korai jelei

Korai stádiumban nem észrevehetőek a tüdőrák jelei, és a betegség előrehaladtával sem sikerül sokaknak helyes diagnózisban részesülni. Tudjon meg többet a tünetekről és arról, hogyan figyelje önmagát!

Tüdőtágulat tünetei, okai és kezelése

A tüdőtágulat egy olyan krónikus betegség, melynek során a tüdőben található léghólyagocskák egybeszakadoznak. Sajnos egyre gyakoribb jelenség, aminek előrehaladott állapotát sikerül leggyakrabban csak felismerni. Fő kiváltó oka lehet a dohányzás, de más hatások is állhatnak a hátterében. Felismerése a kezelés korai megkezdése miatt fontos, ezért összeírtuk, miket is kell tudni erről a betegségről.

tüdőszűrés

Tüdőszűrés – minden, amit tudni kell róla

A tüdőszűrés korábban nagyon fontos volt a tbc elleni harcban, amióta azonban a betegség hazánkban kordában tartható, már általánosan nem kötelező, hanem önkéntes alapon működik. Pedig napjainkban is rendkívül fontos például azért is, hogy egy másik pusztító betegséget, a tüdőrákot időben észrevehessük. De mi történik a tüdőszűrés során és mennyire hatékony?

Összes cikk Tüdő- és légút témában