Mit lehet tenni migrén ellen?

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás, fülzúgás, szédülés

A migrént kiváltó okok, tünetek és megelőzésük.

Mit lehet tenni migrén ellen?

A migrénes roham

A migrén kialakulásának pontos okát máig kutatják. Jellemzője a lüktető, pulzáló fejfájás, amely a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlen fájdalomig fokozódhat, korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is. Egyénileg változó, hogy a fájdalom milyen hatásokra erősödik: a legtöbbeknél mozgásra, fényre, hangra, szagokra vagy illatokra. A kínzó fejfájás és ingerérzékenység párosulhat hányingerrel vagy akár hányással is. Sokan arról számolnak be, hogy a migrénes rohamot úgynevezett aura kíséri – megelőzheti vagy követheti –, melynek tünetei egyénenként változóak, a leggyakoribbak: a látáskiesés, villódzó fények, sötét foltok érzékelése a látótérben, végtagzsibbadás, beszédzavar.

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata, ha a családban a felmenőknek, főként, ha mindkét szülőnek volt migrénje. A nők hajlamosabbak a migrénre, közöttük háromszor gyakoribb a krónikus fejfájás előfordulása, mint a férfiaknál.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Algoflex forte filmtabletta 30x

  Algoflex forte filmtabletta 30x

  <p>Az Algoflex forte ún. nem szteroid gyulladásgátló szer. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkezik. Alkalmas különböző eredetű fájdalmak, mint fejfájás, fogfájás, menstruációval összefüggő fájdalom, műtét utáni fájdalom csillapítására, mozgásszervi és ízületi betegségek, rándulások, izomhúzódások kezelésére.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 899 Ft

Mi okozhat migrént?

Stressz

A stressz is hozzájárul a fejfájás felerősödéséhez, mivel leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Az egyik elmélet szerint az idegrendszer bizonyos tényezőkre – stressz, környezeti hatások – az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, aminek következtében a vér eloszlása megváltozik.

Alvás

Mind a kialvatlanság, mind a túl sok alvás provokálhat migrénes rohamot. A felborult alvás-ébrenlét ciklus is okozhat hasonló panaszokat (például külföldi utazás és időeltolódás, éjjeli munka).

Hormonális okok

Hormonális okai is lehetnek a migrénes rohamnak: menstruáció migrénes rohamot provokálhat, hormonális fogamzásgátlók szedésekor pedig gyakrabban jelentkeznek ilyen panaszok.

Mit lehet tenni migrén ellen?

Különböző ingerek

A túl erős fény, a meleg, a napsütés és az erős időjárási frontok migrénes fejfájást idézhetnek elő. Hasonlóképpen az erős szagok – ideértve a kellemes illatokat pl. bizonyos parfümök és a kellemetlen szagokat is –, mind okai lehetnek a migrénes fejfájásnak.

Életmód

Bizonyos ételek, az alkohol (leginkább a vörösbor), a csokoládé, különböző sajtok és étel-adalékanyagok (például a natrium glutamát) szintén kiválthatnak migrént.

A kávéfogyasztás is lehet bűnös. A kávé elhagyásának egyik kellemetlen velejárója lehet a koffeinmegvonás tüneteként jelentkező erős fejfájás, de a túlzott koffein bevitel is ugyanígy hathat. Szélsőséges fogyókúra, koplalás alatt a vércukorszint-ingadozás is provokálhat migrént.

Hogyan előzzük meg a migrént?

 • 1. Próbáljon meg napirendet kialakítani, rendszeres, tudatos étkezéssel és bőséges alvással!
 • 2. Sajátítson el stresszlevezető technikákat, mozogjon rendszeresen!
 • 3. Kerülje az erős ingereket!
 • 4. Bizonyos gyógynövények – kamilla, veronika, zsurló, csalán – megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B-2 vitamin, a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.
Mennyi fájdalomcsillapító szedhető

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető?

A fájdalomcsillapítókat – legyen vény nélküli vagy receptre kapható – meghatározott mennyiségben szabad csak fogyasztani, hiszen mindegyik túladagolható. Fontos tudni tehát, hogy melyiket mikor és mire szabad használni.

Fájdalomcsillapítás krém vagy tabletta

Fájdalomcsillapítás: krém vagy tabletta?

Gyakran nyúlunk fájdalomcsillapító krémek után, ha valami sajog. Jól tesszük, hiszen nem kell elviselnünk a fájdalmat. Az ízületi panaszok esetében pedig fontos is a fájdalomcsillapítás. De ha a krém nem elég hatékony, váltsunk-e gyógyszerre?

A migrén okai, tünetei és kezelése

A migrén okai, tünetei és kezelése

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

A fejfájás okai

A fejfájás okai

Az emberek nagy részét érinti, szinte mindenki találkozik vele élete során és nagyjából a lakosság felénél visszatérő problémát is jelent. De mik lehetnek a fejfájás okai?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?