Mit lehet tenni migrén ellen?

Mit lehet tenni migrén ellen?

Kapcsolódó tünetek:

A migrénes roham

A migrén kialakulásának pontos okát máig kutatják. Jellemzője a lüktető, pulzáló fejfájás, amely a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlen fájdalomig fokozódhat, korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is. Egyénileg változó, hogy a fájdalom milyen hatásokra erősödik: a legtöbbeknél mozgásra, fényre, hangra, szagokra vagy illatokra. A kínzó fejfájás és ingerérzékenység párosulhat hányingerrel vagy akár hányással is. Sokan arról számolnak be, hogy a migrénes rohamot úgynevezett aura kíséri – megelőzheti vagy követheti –, melynek tünetei egyénenként változóak, a leggyakoribbak: a látáskiesés, villódzó fények, sötét foltok érzékelése a látótérben, végtagzsibbadás, beszédzavar.

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata, ha a családban a felmenőknek, főként, ha mindkét szülőnek volt migrénje. A nők hajlamosabbak a migrénre, közöttük háromszor gyakoribb a krónikus fejfájás előfordulása, mint a férfiaknál.

Mi okozhat migrént?

Stressz

A stressz is hozzájárul a fejfájás felerősödéséhez, mivel leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Az egyik elmélet szerint az idegrendszer bizonyos tényezőkre – stressz, környezeti hatások – az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, aminek következtében a vér eloszlása megváltozik.

Alvás

Mind a kialvatlanság, mind a túl sok alvás provokálhat migrénes rohamot. A felborult alvás-ébrenlét ciklus is okozhat hasonló panaszokat (például külföldi utazás és időeltolódás, éjjeli munka).

Hormonális okok

Hormonális okai is lehetnek a migrénes rohamnak: menstruáció migrénes rohamot provokálhat, hormonális fogamzásgátlók szedésekor pedig gyakrabban jelentkeznek ilyen panaszok.

Különböző ingerek

A túl erős fény, a meleg, a napsütés és az erős időjárási frontok migrénes fejfájást idézhetnek elő. Hasonlóképpen az erős szagok – ideértve a kellemes illatokat pl. bizonyos parfümök és a kellemetlen szagokat is –, mind okai lehetnek a migrénes fejfájásnak.

Életmód

Bizonyos ételek, az alkohol (leginkább a vörösbor), a csokoládé, különböző sajtok és étel-adalékanyagok (például a natrium glutamát) szintén kiválthatnak migrént.

A kávéfogyasztás is lehet bűnös. A kávé elhagyásának egyik kellemetlen velejárója lehet a koffeinmegvonás tüneteként jelentkező erős fejfájás, de a túlzott koffein bevitel is ugyanígy hathat. Szélsőséges fogyókúra, koplalás alatt a vércukorszint-ingadozás is provokálhat migrént.

Hogyan előzzük meg a migrént?

  1. Próbáljon meg napirendet kialakítani, rendszeres, tudatos étkezéssel és bőséges alvással!
  2. Sajátítson el stresszlevezető technikákat, mozogjon rendszeresen!
  3. Kerülje az erős ingereket!
  4. Bizonyos gyógynövények – kamilla, veronika, zsurló, csalán – megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B-2 vitamin, a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek