Káros és gyógyító ételek autoimmun betegségek esetén

2017. április 17.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Milyen ételek javíthatnak az autoimmun betegek állapotán és melyeket jobb kerülni?

Kutatások szerint az autoimmun betegségek sok esetben valamilyen emésztési problémával, intoleranciával vagy allergiával párosulnak. Ez jelenthet valamilyen fokú béláteresztést, gluténérzékenységet, laktózintoleranciát illetve a bélflóra egyensúlyának a felborulását. Ezeket a problémákat bizonyos ételek súlyosbítják, míg vannak olyan tápanyagok, amelyek segíthetnek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében.

Mi okozhatja a normál emésztési folyamat felborulását?

A „nyugati” étrend rengeteg túlfinomított, mesterséges adalékanyagokkal dúsított táplálékot tartalmaz, melyek lebontásához az emberi szervezet nem adaptálódott, ezért ezek az ételek károsíthatják a bélnyálkahártyát. A bélrendszerünk feladata az lenne, hogy a mérgeket, toxinokat, allergén anyagokat, emésztetlen dolgokat, idegen fehérjéket megtartsa magában, védve a szervezetet tőlük, majd a széklettel kiürítse. Ám amint ez a védelmi rendszerünk sérül, funkcióját már csak részlegesen tudja végezni, így a káros, allergizáló anyagok, idegen fehérjék a vérkeringésbe kerülnek. Az immunrendszer erre azonnal reagál, támadni kezd.

Autoimmun betegségek esetén az alábbi ételekkel nem árt csínján bánni:

Tejtermékek

A tejtermékek fehérjeszerkezete nem mindenki számára emészthető. Ha tejtermék fogyasztása után észrevesszük magunkon a jeleket – puffadás, hasgörcs, hasmenés, fokozott bélgázképződés – fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat.Ha nem veszünk róla tudomást, azzal rengeteget árthatunk magunknak, ezért mielőbb forduljunk szakemberhez!

Gabonafélék

Az arra érzékenyeknél a gabonafélékből bejutó fehérjék – például a glutén – autoimmun folyamatot indíthat el, mely nem csak bélrendszeri tünetként jelentkezhet, hanem hólyagos bőrbetegség képében is.

Irritációt okozó ételek

A paradicsom, a paprika és a padlizsán is veszélyes lehet, ezek ugyanis szolanint, szaponint vagy kapszaicint tartalmaznak, amelyek gyulladást okozhatnak.

Mesterséges édesítők

Bizonyos mesterséges édesítők sem bizonyulnak jó választásnak autoimmun betegség esetén. Például a stevia szerkezete hormonszerű, ami egy autoimmun betegnél azért veszélyes, mert az immunrendszert megtévesztheti, túlműködésre serkentheti. A nyírfacukor a hasnyálmirigyet irritálhatja, ezért okoz sokaknál hasmenést, ezt is érdemes kerülni.

Bizonyos autoimmun betegségeknél érdemes életmódot váltani és elhagyni a gabonákat, a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a burgonyát, a rizst, a kukoricát, a cukrokat, a szóját és mindenféle adalékanyagokat.

Gyógyító ételek

Amennyiben a szervezetet megkíméljük azoktól az ételektől, melyek gyulladásokat okoznak, és helyette bélflórát tápláló ételeket eszünk, akkor a bélrendszer képes regenerálódni. A zavarok és a bélflóra helyreállításához viszont fontos segíteni a szervezetet vitaminokkal, megfelelő táplálékkiegészítőkkel: például a D-, és C-vitamint főként téli időszakban ajánlott szedni, erős immunrendszer támogató hatásuk miatt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Útifű maghéj

Érdemes kúraszerűen alkalmazni és pár hétig a napot útifű maghéjjal indítani. Az útifűnek rendkívüli tulajdonsága – ha megfelelő mennyiségű folyadékkal isszuk-, hogy a bélrendszert takarítja, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és beindítja  a bélmozgást.

Levesek

Törekedjünk arra, hogy minél több meleg levest fogyasszunk! A belsőségekkel főzött húsleves, a csontleves vagy a zöldségleves kiváló bélnyugtató, gyulladáscsökkentő, a belsőségek pedig rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal látják el a szervezetet természetes formában.

Zöldségek

Minden étkezéssel együnk valamilyen vegyszermentes nyers zöldséget: uborkát, bármilyen saláta levelet, csírákat. Főként hús mellé érdemes fogyasztani, mert ezek lúgosítanak  és sok vitamint is tartalmaznak.

Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

A helytelen étkezés gyakran okoz gyomorégést. Természetesen mindenki másképp reagál különböző élelmiszerekre, ettől függetlenül számos olyan létezik, melyeket nem ajánlott fogyasztani.

A szalmonellafertőzés jellemzői

A szalmonellafertőzés jellemzői

A szalmonellafertőzés egy olyan, főleg ételek után terjedő kórkép, amit a szalmonella nevű baktériumok okoznak. A velejáró panaszok rendkívül kellemetlenek. Cikkünkben bemutatjuk ennek a betegségnek a tüneteit.

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux kezelésére a gyógyszerektől a diétán át a műtétig számos módszer létezik. Jelen esetben a reflux diéta szabályait ismerjük meg közelebbről.

Házi segítség gyomorrontás esetén

Házi segítség gyomorrontás esetén

A gyomorrontás a legtöbb esetben hasfájással, émelygéssel, emésztési zavarokkal és lázzal jelentkezik. Annak érdekében, hogy minél előbb lépjünk a gyógyulás útjára, az alábbi házi praktikákat érdemes kipróbálnunk.

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés következtében egyre többen szenvednek gyomorégéstől. A legtöbben ilyenkor gyógyszerekkel próbálnak enyhíteni a panaszokon, pedig számos más praktika van, mely gyorsan és hatékonyan segít.

Összes cikk Autoimmun betegségek témában