Mire utal a bőrviszketés?

2016. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, száraz bőr

Mely tényezők válthatnak ki bőrviszketést?

Talán a leggyakoribb oka a viszketésnek a száraz bőr, melyet sokszor a környezeti tényezők váltanak ki.

A bőrviszketés egyéb okai

 • Bőrgyógyászati panaszok: sokféle bőrgyógyászati megbetegedés okozhat viszketést, így a bőrgyulladások, rühesség, vírusos bőrbetegségek, csalánkiütés.
 • Irritáció: a vegyszerek, takarítószerek, kozmetikumok irritálhatják a bőrt, ezáltal viszketést válthatnak ki. A különféle allergiák is okozhatnak viszketést.
 • Gyógyszer-mellékhatás: a gyógyszerekkel által kiváltott reakciók között megtalálható a bőrviszketés.
 • Belgyógyászati betegségek: viszketést okozhatnak bizonyos májbetegségek, a lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, és egyes rosszindulatú megbetegedések. Az esetek döntő többségében a viszketés az egész testet érinti, nem lokalizálódik egy helyre.
 • Terhesség: sok várandós nő számol be arról, hogy a terhessége során a has, a combok, a végtagok és a mellek körül viszketést érez.
 • Pszichés okok: sokszor hiába vizsgálják a beteget, nem derül ki, mi váltotta ki a kellemetlen panaszt, ezekben az esetekben merül fel a pszichés háttér lehetősége.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha más tünetekkel nem párosuló viszketés két hétnél tovább tart.
 • Ha az életminőséget befolyásoló viszketésről van szó, továbbá alvászavart okoz.borviszketes301
 • Ha belgyógyászati tünetekkel párosul.
 • Ha bőrkiütés is tapasztalható.
 • Ha egyszerre több családtag számol be a panaszról.
 • Ha az egész testet érinti.
 • Ha egyéb más tünetekhez társul, mint például fáradtság, emésztési gondok, vizelési panaszok, láz, stb.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mi segíti a diagnózis felállítását?

 • Fizikális vizsgálat az első lépés. Ebből sokszor lehet következtetni az okokra. Jellegzetes, bőrön is láthatótünetek hiányában sokszor belgyógyászati betegségekre gondolunk.
 • Ha belgyógyászati betegségre van gyanú, hogy segíthetnek a laboratóriumi vizsgálatok (májfunkció, vesefunkció, vérkép, pajzsmirigyfunkció, stb.)
 • Ha a viszketést allergia okozza, többféle vizsgáélat elérhető (epicutan teszt, Prick-teszt, specifikus IgE-teszt, hideg-, meleg-teszt, provokációs próbák, stb.)
 • Ha gombás fertőzésről van szó, a viszketés kiváltójaként bőrkaparékból mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálat végezhető.

A viszketés kezelése

A kezelés attól függ, mi váltja ki azt. Itt is fontos megjegyezni, hogy kiütések megjelenése esetén mihamarabb keressünk fel orvost.

Érdemes először számba venni a környezetünkben lévő irritáló, esetlegesen allergizáló tényezőket. Próbáljunk visszaemlékezni, mikor jelentek meg először a tünetek, illetve ezek összefüggésbe hozhatók-e valamilyen új szer alkalmazásával.

Bőrtünetek híján, illetve belgyógyászati betegségre utaló jelek hiányában a száraz bőr lehetősége merül fel. A bőrt könnyen kiszárítják a szappanok, a tusfürdők, a hosszan tartó fürdőzés, és a száraz levegő. Ezek kiiktatásával a probléma könnyen megszüntethető.

Azoknak, akik hajlamosak a bőrszárazság kialakulására, javasolt a hosszas fürdőzés helyett inkább zuhanyozzunk, alelrgizáló tisztálkodószerek helyett használjunk patitkákban kapható mosakodókrémet. Fontos, hogy a lakás plevegője se legyen száraz.

mutassa a kezét megmondjuk mi a baja

Mutassa a kezét, megmondjuk mi a baja!

Talán nem is gondolnánk, hogy kézfejünk bőre, elváltozásai, elszíneződései vagy akár a kéz fájdalmai, irritációja milyen sokféle betegség és egészségügyi probléma jele lehet. Összegyűjtöttük, mi, mit jelent, ha a kézről van szó!

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

Így készítsük fel bőrünket a tavaszra

A téli hideg után végre itt a tavasz, amire viszont nem árt felkészíteni a bőrünket. Az évszakok és az időjárás változása máshogy veszi igénybe a bőrt, így ápolni is máshogy kell és új termékekre van szüksége ahhoz, hogy mindig ragyogó lehessen.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Bevált módszerek, amelyek segítenek bőre szépségének megőrzésében.