Mire utal a bőrviszketés?

2016. július 27.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, száraz bőr

Mely tényezők válthatnak ki bőrviszketést?

Talán a leggyakoribb oka a viszketésnek a száraz bőr, melyet sokszor a környezeti tényezők váltanak ki.

A bőrviszketés egyéb okai

 • Bőrgyógyászati panaszok: sokféle bőrgyógyászati megbetegedés okozhat viszketést, így a bőrgyulladások, rühesség, vírusos bőrbetegségek, csalánkiütés.
 • Irritáció: a vegyszerek, takarítószerek, kozmetikumok irritálhatják a bőrt, ezáltal viszketést válthatnak ki. A különféle allergiák is okozhatnak viszketést.
 • Gyógyszer-mellékhatás: a gyógyszerekkel által kiváltott reakciók között megtalálható a bőrviszketés.
 • Belgyógyászati betegségek: viszketést okozhatnak bizonyos májbetegségek, a lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, és egyes rosszindulatú megbetegedések. Az esetek döntő többségében a viszketés az egész testet érinti, nem lokalizálódik egy helyre.
 • Terhesség: sok várandós nő számol be arról, hogy a terhessége során a has, a combok, a végtagok és a mellek körül viszketést érez.
 • Pszichés okok: sokszor hiába vizsgálják a beteget, nem derül ki, mi váltotta ki a kellemetlen panaszt, ezekben az esetekben merül fel a pszichés háttér lehetősége.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha más tünetekkel nem párosuló viszketés két hétnél tovább tart.
 • Ha az életminőséget befolyásoló viszketésről van szó, továbbá alvászavart okoz.borviszketes301
 • Ha belgyógyászati tünetekkel párosul.
 • Ha bőrkiütés is tapasztalható.
 • Ha egyszerre több családtag számol be a panaszról.
 • Ha az egész testet érinti.
 • Ha egyéb más tünetekhez társul, mint például fáradtság, emésztési gondok, vizelési panaszok, láz, stb.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Canesten Plus Bifonazol krém 1x15g

  Canesten Plus Bifonazol krém 1x15g

  <p>Hármas hatás a bőrgomba kezelésében: széles spektrumú gombaölő, gyulladáscsökkentő, és antibakteriális. Napi egyszeri használattal hatékonyan megszünteti a kínzó tüneteket.</p>

  2 199 Ft helyett:1 849 Ft

Mi segíti a diagnózis felállítását?

 • Fizikális vizsgálat az első lépés. Ebből sokszor lehet következtetni az okokra. Jellegzetes, bőrön is láthatótünetek hiányában sokszor belgyógyászati betegségekre gondolunk.
 • Ha belgyógyászati betegségre van gyanú, hogy segíthetnek a laboratóriumi vizsgálatok (májfunkció, vesefunkció, vérkép, pajzsmirigyfunkció, stb.)
 • Ha a viszketést allergia okozza, többféle vizsgáélat elérhető (epicutan teszt, Prick-teszt, specifikus IgE-teszt, hideg-, meleg-teszt, provokációs próbák, stb.)
 • Ha gombás fertőzésről van szó, a viszketés kiváltójaként bőrkaparékból mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálat végezhető.

A viszketés kezelése

A kezelés attól függ, mi váltja ki azt. Itt is fontos megjegyezni, hogy kiütések megjelenése esetén mihamarabb keressünk fel orvost.

Érdemes először számba venni a környezetünkben lévő irritáló, esetlegesen allergizáló tényezőket. Próbáljunk visszaemlékezni, mikor jelentek meg először a tünetek, illetve ezek összefüggésbe hozhatók-e valamilyen új szer alkalmazásával.

Bőrtünetek híján, illetve belgyógyászati betegségre utaló jelek hiányában a száraz bőr lehetősége merül fel. A bőrt könnyen kiszárítják a szappanok, a tusfürdők, a hosszan tartó fürdőzés, és a száraz levegő. Ezek kiiktatásával a probléma könnyen megszüntethető.

Azoknak, akik hajlamosak a bőrszárazság kialakulására, javasolt a hosszas fürdőzés helyett inkább zuhanyozzunk, alelrgizáló tisztálkodószerek helyett használjunk patitkákban kapható mosakodókrémet. Fontos, hogy a lakás plevegője se legyen száraz.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Kék-zöld foltok a bőrön – Ezekről árulkodhatnak

Zúzódások akkor alakulhatnak ki a testünkön, ha a bőr alatt futó erek megsérülnek, ami miatt vérömleny alakul ki. Hétköznapi balesetek után ez normális, ugyanakkor előfordulhat, hogy úgy jelentkeznek a tünetek, hogy nem is sejtjük a kiváltó okot.

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Naptej kisokos – Tippek, típusok és faktorszámok

Nyáron gyakran elfeledkezünk bőrünk védelméről, pedig komoly egészségügyi következményei is lehetnek ennek. Bár bőrünk védelmi rendszerrel rendelkezik, egy átlagos felnőtt csak 20 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül.