Kézápolás

Kézápolás

MINDENNAPI KÉZÁPOLÁS

Bőrünk az elsődleges védelmi vonalunk; határolja testünket, elválasztja de össze is köti a környezettel, reagál annak ingereire, érzékeli a külső hatásokat, véd, és még számos funkciója van. A fizikai hatásoknak, külső ingereknek arcbőrünk mellett a kezünket borító hám van kitéve leginkább, hiszen mindent megfogunk, tapintunk, feltérképezzük vele a világot. A kézfejet nagyon vékony bőr borítja, mely alatt a zsír illetve az izomszövet elenyésző mennyiségű. Ezért nagyon fontos, hogy óvni kell a rendszeres kézápolással.

Állandó hatások érik a kéz bőrét

Legyen szó otthoni takarításról, mosogatásról tisztítószerekkel, kerti munkákról vagy munkahelyünkről, ahol vegyszerekkel, fertőtlenítő szerekkel stb. dolgozhatunk, kézfejünk állandó kölcsönhatásba kerül valamivel. Könnyen érhetik kisebb-nagyobb sérülések is, akár a gyermek körüli teendőknél, akár csak egy konyhai munka közben, hát még, ha komolyabb fizikai munkát végzünk eszközökkel. A környezeti hatásoknak is folyamatosan ki van téve kezünk, télen a hideg, a szél, nyáron a napfény hatásának. Így egész évben szükséges a megfelelő kézápolás, mely visszaállítja a bőrben lévő anyagok egyensúlyát, óvja a felső rétegeit és ápolja az alsókat, de természetesen ide tartozik körmünk egészségvédelme is.

A kézfej bőrének felépítése

A kézfejet nagyon vékony bőr borítja, mely alatt a zsír- illetve az izomszövet elenyésző mennyiségű. A bőr belül és kívül egy állandóan változó, dinamikus szerv, amelynek három fő rétege van: a hám (epidermis), az irha (dermis) és a bőralja (subcutis). Ezeket természetesen további rétegekre oszthatjuk. A szőrtüszők, a faggyú- és verejtékmirigyek is a bőrben helyezkednek el, alulról erednek, az ott lévő erek táplálják őket, majd a felszínen bukkannak ki, vagy oda ürítik váladékokukat (verejték, zsír). A kézfejen is megfigyelhetőek a szőrszálak, míg tenyerünk verejtékmirigyekben gazdag. Nagyfokú hőleadásra, hőelvezetésre is képes a kézfej bőre, ha pedig hideg van, az erek összehúzódnak, és a vér a belső szervek felé pumpálódik a végtagokból, hogy azokat melegítse. A rendszer tehát tökéletes, ám sérülékeny is.
A fenti tényezők miatt a kéz bőre könnyen kiszáradhat, kipirosodhat, berepedezhet, mely fertőzések forrása lehet; bőrirritáció, bőrgyulladás, ekcéma alakulhat ki. Igen fontos tehát a mindennapi higiénia, a kézápolás, a kéz szépségének és egészségének megőrzése érdekében. Bizonyos anyagokat, mint a kollagént, inkább belülről érdemes pótolni, míg a hidratálásért, és a sérülések regenerálásért kívülről is tehetünk.   Hogyan ápoljuk, védjük kezeinket a mindennapok során? Kézmosáskor alaposan tisztítsuk, majd szárítsuk meg kezeinket. Gyógyszertári mosdókenőcsök használata a legérzékenyebb kezeket sem szárítja ki, de manapság több olyan dermokozmetikai termékcsalád létezik, melyeket kifejezetten érzékeny, túl száraz, vagy ekcémás bőrre fejlesztettek ki. Ezek bőrgyógyászatilag tesztelt és orvosok által fejlesztett termékek, ezért gyógyszertárban keressük őket! Kézápolás során használjunk rendszeresen, bőrünknek megfelelő hidratáló krémet legalább naponta egyszer. Hasznos, ha lefekvés előtt ezt mindenképp megtesszük. Időnként paraffinos kézápolást is végezhetünk, E-vitaminnal dúsítva. A már száraz, kirepedezett kézre zsíros, glicerines, kamillás krémet kenjünk, vagy használjuk a fentebb említett dermokozmetikumokat! Általános kézápolásra otthon is készíthetünk szuper hatékony krémet, ha összekeverünk mandulaolajat mézzel, és egy kis levendulával. Szintén ápol és fertőtlenít is a citrom, amit szintén elegyíthetünk mézzel, és pakolásként feltehetjük a kézfejre. A lenolaj is regenerálja, rugalmassá teszi mind a kéz bőrét, mind a lábfejet, ez utóbbinál fontos a sarok leradírozása, reszelése.  

Higiéniai védelem

Gyulladás esetén antibakteriális, gyulladáscsökkentő, hámosító hatású krémeket alkalmazhatunk. Nyári időszakban használjunk napvédő krémet kézfejünkre is! A járványos időszakokban megnőtt a kézfertőtlenítők használatának mértéke, ami száríthatja a bőrt. Bár a higiénia nagyon fontos, este ne feledjük emiatt szárazság ellen kezelni a kézfejet. Akár egy kamilla teába mártogatás majd némi kókuszzsír is csodákra lehet képes. Ha sérülés van a bőrön, azt óvatosan kezeljük, fedjük le, míg nem kezd begyógyulni, mert a környezet felületeiről könnyen megtámadhatja valamilyen mikroorganizmus.

Mechanikai védelem

Kesztyűvel védhetjük kezeinket a vegyszerektől, vagy nehéz fizikai munka végzésekor, de télen, hidegben is segít megóvni a sérülékeny hámréteget. A bőrkeményedések puhító krémekkel és radírozással orvosolhatók, de a vérömlenyeket, véraláfutásokat ne piszkáljuk. A vízhólyagot sem javasolt felszúrni, bár kiürítése sokszor megoldja a kellemetlenséget. Ilyenkor viszont fertőtlenítsük, és gézzel fedjük le. A hámosító kenőcsök gyorsan helyre hozzák a problémát, míg véraláfutásnál az árnika kenőcs és a fekete nadálytő válhat be.  

A körmökre is figyeljünk oda!

A kézápoláshoz a körmök rendben tartása is hozzátartozik. Az egészséges körmök nem repedeznek, épek, nincs rajtuk folt. Ez függ egyszer a genetikai adottságainktól is, de befolyásolja a vitaminok fogyasztása is. A D-, az A- és az E-vitamin, valamint a kalcium hiánya sajnos okozhat köröm gyengeséget. A körmöt megtámadhatja gombás fertőzés is, főleg, ha felsértjük, vagy a körömágyat éri sérülés. Nem szabad felszaggatni, szurkálni a körömágy bőrét sem, ha repedezett, ápoljuk körömvirág vagy kamilla krémmel, de alkalmazhatunk lenolajat és olivaolajat is. A nem megfelelően levágott köröm is sérülhet, és akkor a baktériumok könnyebben megtepelednek, begyulladhat a bőr, akár gennyesedhet is. Figyeljünk tehát a körmünk épségére és táplálására, az említett vitaminok mellett számos haj- és bőrregeneráló kapszula óvja a körmünket is, mivel mindegyik anyaga a szaru.
2013. július 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink