Milyen vitaminra van szüksége egy gyereknek?

2018. október 10.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége, annak érdekében, hogy rendesen tudjon működni. Ez a kisbabák, a gyerekek és tinik esetében megvannak a fő ajánlások erre.

Milyen vitaminra van szüksége egy gyereknek?

Milyen vitaminra van szüksége egy gyereknek?

Csecsemők

Az újszülöttek jó esetben elegendő vitaminhoz jutnak az anyatejnek köszönhetően, amennyiben az anyuka vitamindúsan étkezik. Azonban fontos megemlíteni, hogy egy csecsemő szervezete sokkal több vitamint igényel egy felnőttével szemben. Egy babának körülbelül negyvenszer több D-vitaminra, négyszer több A-vitaminra, négyszer több C-vitaminra, hatszor több vasra, ötször több kalciumra és négyszer több jódra van szüksége. Ennek ellenére a szoptató anyukáknak, ha kiegyensúlyozott az étrendjük, nem kell különböző vitaminkészítményeket szedniük.

1-3 éves korban

Ebben az életkorban továbbra is több vitaminra van szükségük a gyerekeknek, hiszen még növésben vannak. A napi vitaminszükségletük az alábbi:

 • C-vitamin: 60 mg
 • D-vitamin: 10 µg (kb. 0,1 mg)
 • Jód: 100 mg
 • Kalcium: 600 mg
 • Vas: 8 mg
 • A-vitamin: 0,6-0,8 mg

A C-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer helyes működésében, továbbá hozzájárul a fogak épségéhez és a sebek gyógyulásához. A D-vitamin a kalciummal együtt a csontokért felel. A jód a pajzsmirigy helyes működésében játszik fontos szerepet, az A-vitamin pedig hozzájárul a jó látáshoz és a bőr normál állapotának a fenntartásához.

Az elegendő vasbevitelre érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni, ugyanis egy 1 éves gyermeknek meglepő módon ugyanannyi vasra van szüksége, mint egy 7 vagy 10 évesnek. Épp ezért az 1-2 évesek gyakran vashiánnyal küzdenek, melynek tünetei a következőek lehetnek: bágyadtság, kedvtelenség, rossz koncentrációs képesség, gyakori betegség, töredezett haj, repedezett körmök, pirosas, rózsaszínes vizelet.

3-6 éves korban

Ebben a korban tovább nő a napi vitaminszükséglet, amit a legegyszerűbben elegendő zöldségfogyasztással tudunk orvosolni. A szakértők azt javasolják, hogy az egyéveseknél a napi 120 grammot, a tiniknél pedig a napi 300-350 grammot célozzunk meg. A valóságban azonban a gyerekek ennél sokkal kevesebb zöldséget esznek: a hat év alattiak kb. 75 grammot, míg a tinédzserek mindössze 140 grammot.

 • C-vitamin: 70 mg
 • Jód: 120 mg
 • Kálcium: 700 mg
 • Vas: 8 mg

6-14 éves korban

Az iskolások esetében tovább nő a napi vitaminszükséglet, leginkább serdülőkorban, hiszen testük továbbra is növekedésben van, illetve szervezetük rendkívüli változásokon megy keresztül. Ezt a korcsoportot két részre bonthatjuk a 24 óránként ajánlott vitaminbevitel tekintetében:

6-10 évesek:

 • C-vitamin: 80 mg
 • Jód: 140 mg
 • Kálcium: 800 mg
 • Vas: 10 mg

11-14 évesek:

 • C-vitamin: 90-100 mg
 • Jód: 180-200 mg
 • Kálcium: 900-1000 mg
 • Vas: 12-15 mg

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Ausztrál és dán kutatók arra a kérdésre kerestek választ, hogy van-e összefüggés a csecsemőkori D-vitamin hiány és a skizofrénia kialakulása között. Az eredmény megdöbbentő.

A vitaminnal is óvatosan!

A vitaminnal is óvatosan!

Kutatások szerint már a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt. Azonban a sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget. Mutatjuk is, melyekkel kell óvatosan bánnunk.

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége. Csecsemőkorban kiemelten fontos ezen mennyiség biztosítása, hiszen ekkor rengeteg olyan folyamat megy végbe a picik testében, amihez elengedhetetlenek a vitaminok.

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Bár bonyolult feladatnak tűnhet kiválasztani a leghatékonyabb vitamin- és táplálékkiegészítő-kombinációt, ne ijedjünk meg tőle. Mutatjuk is, nőként melyek a legjobb választások egészségünkre és szépségünkre nézve.

Összes cikk Hónap témája témában