Milyen orrcseppet használjunk allergia ellen?

Milyen orrcseppet használjunk allergia ellen?

Kapcsolódó tünetek:

Az orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés tünete lehet egy meghüléses légúti megbetegedésnek vagy egy légúti allergiának is, amit legtöbbször a pollenek váltanak ki. Ezekben az esetekben a nyugodt nappalok és éjszakák elősegítésére jól jönnek az orrcseppek és orrsprayk, melyek mérséklik a tüneteket vagy meg is szüntetik azokat.

Az, hogy kinél mi válik be, függ attól, hogy mi váltja ki a tüneteket, és egyáltalán, mire vagyunk allergiásak. A nátha okozta orrüregi problémák kezelésére ráadásul általában más hatóanyagú orrsprayre van szükség, mint szénanátha esetén.

Mitől dugul be az orrunk?

Az orrüregbe szívjuk be a légzéshez használt levegőt, és ide nyílik a négy orrmelléküreg is. A fejben lévő üregrendszer elég bonyolult, az orrüreg kapcsolatban áll az arcüreggel és a szájüreggel, de még a füllel is.

Az orrüreget nyálkahártya béleli, amelynek mirigyes sejtjei váladékot termelnek. A nyálkahártya feladata így a levegő felmelegítése, a porszemcsék, allergének, mikroorganizmusok megszűrése és a levegő nedvesítése.

Megfázáskor, légúti fertőzéskor vagy allergia időszakában a mirigyes nyálkahártya “bedurran”, megvastagodik, az erek kitágulnak benne és fokozott váladéktermelésbe kezd, hogy így szabaduljon meg az irritáló anyagoktól. A kellemetlen tünetek további velejárója, hogy ilyenkor az ember kevésbé érzi az ízeket és illatokat.

Az orrfolyást és orrdugulást tehát okozhatja:

  • Allergia
  • Fertőzés (nátha, arcüreggyulladás)
  • Nem megfelelően alkalmazott gyógyszerek pl.orrspray függőség
  • Béta blokkolók szedése (vízhajtó, szívgyógyszer)
  • Biológiai ritmus/orrciklus (általában az egyik orrfél mindig jobban szellőzik, aztán váltanak)

Attól is függ a választás, mennyi ideig használja

A megfázás és nátha esetén használt orrcseppekkel valószínűleg már mindenki találkozott élete során. Remek segítséget nyújtanak egy-egy betegség idején, ha az orrdugulással, orrfolyással is jár. Ezek a készítmények azonban csakis a betegség idején, a betegtájékoztatóban megadott, általában 7-10 napig használhatóak. Ha ennél hosszabb ideig használjuk, akkor azzal az orrnyálkahártyát is tönkretehetjük.

Allergia esetén ne ezeket keressük, hanem a kimondottan allergia elleni orrcseppeket, orrspray-ket (antiallergikumokat), amelyeket huzamosabb ideig, akár egész szezonban használhatunk. Segítségükkel hatékonyan gátolható többek között az orrnyálkahártya megduzzadása, a fokozott orrváladékozás és a kínzó tüsszögés inger. Mivel hatásukat közvetlenül az orrnyálkahártyán fejtik ki, az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan szüntetik meg.

Orrspray nátha ellen

Ha tüneteinket nem allergén okozza, hanem pl. a nátha esetén felszaporodó rhino vírusok, akkor nyálkahártya lohasztó (dekongesztáns), érösszehúzó orrspray-re van szükségünk. Ezek gyorsan enyhítik az orrdugulást, és szabaddá teszik a légzést, ugyanakkor a tüsszögésre, orrfolyásra nem hatnak. Fontos tudni ezekről, hogy maximum 7-10 napig alkalmazhatóak, mert egyrészt roncsolhatják az orrüreg nyálkahártyáját, másrészt “függőséget” válthatnak ki. Ez utóbbi esetén a nyálkahártya hozzászokik a lohasztáshoz és orrcsepp nélkül már nem tisztul ki az orrunk, illetve egyre több és sűrűbb alkalmazást kíván meg.

Orrspray allergia ellen

Az allergia elleni orrsprayknek két nagy csoportja van hatóanyagtartalmuktól függően. Mivel allergia jelentkezésekor a szervezet hisztamin termelése fokozott, az egyik orrspray kategória az antihisztaminos. Hasonlóan a tablettákhoz, amit allergia ellen szedünk. Az antihisztamin tartalmú orrspray kezeli az orrfolyást, viszketést, tüsszögést, nem lehet hozzászokni sem, de sajnos az orrdugulásra nem hat.

A másik csoport a szteroidos orrspray, amelyek kortikoszteroidot tartalmaznak. Nem kell félni a megnevezéstől, nem veszélyesek. Ezek egyszerre csökkentik a gyulladást, ezáltal az orrdugulást és mérséklik az allergiás tüneteket. Általában vényköteles orrspray-k.

Az allergia elleni orrspray-k nem váltanak ki függőséget, így a teljes pollen szezon alatt használhatóak.

Az orrspray-ket az orvos javaslatára kombinálva is alkalmazhatjuk a legjobb végeredmény érdekében. Van, hogy az antihisztaminos és szteroidos orrsprayket kombinálják, de az is megoldás lehet, ha pl. Nyálkahártya lohasztó orrspray-vel kezelik az orrüreget először, így ezután már könnyebben szívódik fel az antihisztaminos hatóanyagú.

Az orrspray-k használata egyéni tapasztalást is igényel, de sokat segíthet a szakvélemény, szaktanácsadás is, ezért ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk allergológushoz vagy fül-orr-gégészhez!

Alternatív lehetőségek

Kiegészítő kezelésként hasznos lehet a tengervizes orrspray használata is, amelyekkel a polleneket eltávolíthatjuk az orrnyálkahártyáról. Allergiás időszakban e célra az orrmosó is bevethető, amelyhez az irrigátorba meleg vizet töltünk, majd ebben feloldjuk az optimalizált sóarányú keveréket. A nagyobb mennyiségű oldat a teljes orrüreg átmosását lehetővé teszi. Fontos, hogy ne kísérletezzünk otthoni előállítással, orrirrigáláshoz csak az erre a célra kifejlesztett, a szervezet számára ideális pH-értékű izotóniás oldatot használjunk!

Manapság kaphatóak úgynevezett orrfilterek is, melyeket az orrnyílásba helyezve azok mechanikailag szűrik meg a levegőt. Nem engedik be az allergéneket, ugyanakkor viselésük furcsa vagy kellemetlen lehet.

Aki teheti, allergiás szezonban keressen fel rendszeresen sóbarlangot, sószobát vagy utazzon el a tengerpartra, mert a levegőben oldott só nagy segítséget tehet a problémás orrnyálkahártyának. Otthon lemodellezhetjük ezt a dolgot diffúz párologtatókkal, melyekbe sós vizet, Salvus vizet tehetünk, gyógynövényes illóolajokkal kiegészítve pedig fokozható a légúttisztító hatás.

Ha az orrcsepp már nem elég

Az allergiás tünetek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben. Ez függ az időjárási viszonyoktól is, ezekből adódóan pedig a tünetek évenként különböző erősségben jelentkezhetnek. Általában a nem megfelelően kezelt allergia tünetei idővel rosszabbodnak, ha ezt tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ellenkező esetben allergiás szövődményként akár asztma is kialakulhat. Akkor is érdemes szakember segítségét kérni, ha az eddig használt szerekkel már nem érjük el azt a hatást, amit korábban. Ha napközben is tüneteink vannak, és az éjszakai pihenésünket is zavarja az orrdugulás, tüsszögés, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, aki allergia vizsgálatot végez, és hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, személyre szabott kezelést állít össze!

 
2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek