Milyen a helyes fültisztítás?

2013. szeptember 2.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás

A fül tisztítása hozzátartozik a mindennapi tisztálkodáshoz.

Helyes technikával, eszközökkel, készítményekkel kell azonban végeznünk, hogy megőrizzük fülünk épségét, nehogy a sérülést, gyulladást okozzunk.

A fülzsír

A külső hallójárat mirigyeinek váladéka (faggyú- és izzadságmirigyek, valamint speciális, fülzsírt termelő mirigyek), a leváló elhalt hámsejtek, szőrszálak, illetve a besodródó kisebb szennyeződések, por alkotják a fülzsírt.

A külső hallójárat öntisztuló, saját tisztítómechanizmussal dolgozik, melynek során a fülzsír automatikusan, folyamatosan sodródik kifelé a fülből.

A külső hallójárat bőre nagyon érzékeny, sérülékeny. A fülzsír bevonja ezt a bőrt, védi a mechanikai illetve a kémiai behatásoktól, szárazon tartja, gátolja a kórokozók megtelepedését, szaporodását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aurecon fülspray 50ml

    Aurecon fülspray 50ml

    <p>Holt-tengeri oldat Aloe Vera kivonattal. Az AURECON fülspray - Holt-tengeri oldat Aloe Verával - egy természetes, kímélő ionizált oldat, amely anélkül oldja fel a fülzsírt, hogy irritálná a dobhártyát vagy a fül külső részének csatornáját. Megelőzi a hallójárat eldugulását és a fülzsír túltermelődését. Mindennapos használatra alkalmas. </p>

    3 299 Ft

A helyes fültisztítás

Fürdéskor tisztítsuk meg a fülkagylót valamint a mögötte lévő bőrt, majd törölközővel, annak sarkával töröljük szárazra. A törölközővel nem elérhető területek szárítására általában nincs szükség, mivel a hallójárat nem koszos. Nem igényel tisztogatást, öntisztuló mechanizmusaful301 eltávolítja a felesleges fülzsírt.

Strandolás, uszoda használat után a hallójárat felázásának elkerülése érdekében azonban szükség lehet a hallójárat belső részének szárítására, melyhez patikákban beszerezhető szárító spray-k hasznosak lehetnek. Meleg termálvízben lehetőség szerint kerüljük, hogy víz jusson a fülünkbe, mivel itt a meleg miatt sokkal valószínűbb a kórokozók előfordulása.

Aki gyakran jár uszodába, kifejezetten úszáshoz kialakított, a víz fülbe jutását gátló füldugókat vásárolhat a patikákban.

Fülprobléma esetén mindig tartsuk szárazon a fület. Így elkerülhető a kórokozók további szaporodása.

Fültisztító pálcikát, egyéb eszközt ne használjunk a hallójárat tisztítására. A fülzsír védi a hallójárat bőrét a kiszáradástól, külső behatásoktól. Bármilyen eszköz használatával a fülzsírt egyre beljebb toljuk, így gátoljuk a spontán ürülését, fülzsírdugó alakulhat ki, eldugíthatjuk a fülünket. Az eszközök az érzékeny bőrön könnyen sérülést okozhatnak, melyeken át kórokozók juthatnak be. Ezért is érdemes kerülni használatukat.

Paraffinolaj vagy olivaolaj fülbe cseppentésével vagy ezeket tartalmazó spray-k használatával száraz hallójárat esetén védőréteget képezhetünk a hallójárat bőrén illetve feloldhatjuk a beszáradt fülzsírt. Nátha esetén fülgyulladás is kialakulhat a pangó váladék miatt. Inhalálással, orrcseppek, orrspray-k segítségével feloldhatjuk a váladékot, könnyebben el tudjuk távolítani, így a fülkürt nyílása is szabaddá válik. Fülproblémák, fájdalom, halláscsökkenés esetén minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

A fentiek betartásával a fül öntisztuló mechanizmusát nem zavarjuk meg, így elkerülhetőjük a helytelen fültisztítás következtében kialakuló fülgyulladásokat.

A fülfájás kezelése

A fülfájás kezelése

A fülfájásnak rengeteg kiváltó oka lehet, de a legtöbb esetben valamilyen gyulladás áll a háttérben. Annak érdekében, hogy minél előbb szabaduljunk ettől a kellemetlen fájdalomtól, mielőbb érdemes megkezdeni a szakszerű és célzott kezelést.

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – latinul otitis media – alatt a középfülben található nyálkahártya gyulladását értjük, ami viszonylag hirtelen jelenik meg, és gyakran fájdalommal jár. Más betegség kísérője is lehet, és legtöbbször kisbabákat és gyerekeket érint.

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

A megfelelő fültisztítás folyamatról napjainkban is megoszlanak a vélemények. Miközben sokan a fültisztító pálcika használatát tartják higiénikusnak, a szakemberek és az orvosok inkább óva intenek attól, hogy bármit is a fülünkbe dugjunk.

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

A helyes fültisztítás folyamata egy megosztó kérdés. Míg vannak, akik nem tudják elképzelni életüket fültisztító pálcikák nélkül, az orvosok véleménye, hogy inkább ne dugjunk semmit füleinkbe. De akkor mi a helyes módja a fültisztításnak?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.