Milyen a helyes fültisztítás?

2013. szeptember 2.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás

A fül tisztítása hozzátartozik a mindennapi tisztálkodáshoz.

Helyes technikával, eszközökkel, készítményekkel kell azonban végeznünk, hogy megőrizzük fülünk épségét, nehogy a sérülést, gyulladást okozzunk.

A fülzsír

A külső hallójárat mirigyeinek váladéka (faggyú- és izzadságmirigyek, valamint speciális, fülzsírt termelő mirigyek), a leváló elhalt hámsejtek, szőrszálak, illetve a besodródó kisebb szennyeződések, por alkotják a fülzsírt.

A külső hallójárat öntisztuló, saját tisztítómechanizmussal dolgozik, melynek során a fülzsír automatikusan, folyamatosan sodródik kifelé a fülből.

A külső hallójárat bőre nagyon érzékeny, sérülékeny. A fülzsír bevonja ezt a bőrt, védi a mechanikai illetve a kémiai behatásoktól, szárazon tartja, gátolja a kórokozók megtelepedését, szaporodását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aurecon fülspray 50ml

    Aurecon fülspray 50ml

    <p>Holt-tengeri oldat Aloe Vera kivonattal. Az AURECON fülspray - Holt-tengeri oldat Aloe Verával - egy természetes, kímélő ionizált oldat, amely anélkül oldja fel a fülzsírt, hogy irritálná a dobhártyát vagy a fül külső részének csatornáját. Megelőzi a hallójárat eldugulását és a fülzsír túltermelődését. Mindennapos használatra alkalmas. </p>

    3 299 Ft

A helyes fültisztítás

Fürdéskor tisztítsuk meg a fülkagylót valamint a mögötte lévő bőrt, majd törölközővel, annak sarkával töröljük szárazra. A törölközővel nem elérhető területek szárítására általában nincs szükség, mivel a hallójárat nem koszos. Nem igényel tisztogatást, öntisztuló mechanizmusaful301 eltávolítja a felesleges fülzsírt.

Strandolás, uszoda használat után a hallójárat felázásának elkerülése érdekében azonban szükség lehet a hallójárat belső részének szárítására, melyhez patikákban beszerezhető szárító spray-k hasznosak lehetnek. Meleg termálvízben lehetőség szerint kerüljük, hogy víz jusson a fülünkbe, mivel itt a meleg miatt sokkal valószínűbb a kórokozók előfordulása.

Aki gyakran jár uszodába, kifejezetten úszáshoz kialakított, a víz fülbe jutását gátló füldugókat vásárolhat a patikákban.

Fülprobléma esetén mindig tartsuk szárazon a fület. Így elkerülhető a kórokozók további szaporodása.

Fültisztító pálcikát, egyéb eszközt ne használjunk a hallójárat tisztítására. A fülzsír védi a hallójárat bőrét a kiszáradástól, külső behatásoktól. Bármilyen eszköz használatával a fülzsírt egyre beljebb toljuk, így gátoljuk a spontán ürülését, fülzsírdugó alakulhat ki, eldugíthatjuk a fülünket. Az eszközök az érzékeny bőrön könnyen sérülést okozhatnak, melyeken át kórokozók juthatnak be. Ezért is érdemes kerülni használatukat.

Paraffinolaj vagy olivaolaj fülbe cseppentésével vagy ezeket tartalmazó spray-k használatával száraz hallójárat esetén védőréteget képezhetünk a hallójárat bőrén illetve feloldhatjuk a beszáradt fülzsírt. Nátha esetén fülgyulladás is kialakulhat a pangó váladék miatt. Inhalálással, orrcseppek, orrspray-k segítségével feloldhatjuk a váladékot, könnyebben el tudjuk távolítani, így a fülkürt nyílása is szabaddá válik. Fülproblémák, fájdalom, halláscsökkenés esetén minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

A fentiek betartásával a fül öntisztuló mechanizmusát nem zavarjuk meg, így elkerülhetőjük a helytelen fültisztítás következtében kialakuló fülgyulladásokat.

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – latinul otitis media – alatt a középfülben található nyálkahártya gyulladását értjük, ami viszonylag hirtelen jelenik meg, és gyakran fájdalommal jár. Más betegség kísérője is lehet, és legtöbbször kisbabákat és gyerekeket érint.

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

A megfelelő fültisztítás folyamatról napjainkban is megoszlanak a vélemények. Miközben sokan a fültisztító pálcika használatát tartják higiénikusnak, a szakemberek és az orvosok inkább óva intenek attól, hogy bármit is a fülünkbe dugjunk.

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

A helyes fültisztítás folyamata egy megosztó kérdés. Míg vannak, akik nem tudják elképzelni életüket fültisztító pálcikák nélkül, az orvosok véleménye, hogy inkább ne dugjunk semmit füleinkbe. De akkor mi a helyes módja a fültisztításnak?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Ezek a fül leggyakoribb betegségei

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen fülbetegsége és az is biztos, hogy sokan rettegtünk attól kiskorunkban, hogy olyan gyulladt lesz, hogy fel is kell majd szúrni. Hiszen fülünk sokféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe, ám ezekre a megbetegedésekre mind találni megfelelő gyógymódot!