A migrén okai, tünetei és kezelése

2018. január 30.

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

migrén okai

migrén okai

Migrénes fejfájás tünetei a következőek lehetnek

Hányinger, hányás, érzékenység a hangokra, érzékenység a szagokra, fényérzékenység, változások a látásban és természetesen az erős fájdalom a fejben, mely általában féloldali. Ezeken kívül előfordulhat még érzészavar és csökkent izomműködés is a test egyes részein. Sporadikus migrénről beszélünk, ha a fejfájás és a tünetek csak ritkán jelentkeznek, 1-2 órától egy-két napig tartanak, de ha krónikus migrénben szenved, havonta 15 napig vagy annál tovább is fennállhatnak a tünetek.

Mi az a migrén valójában?

 A migrénes fejfájás egy rejtély az orvostudomány számára. A kutatók felismerték a lehetséges okokat, de nem rendelkeznek végleges magyarázattal.

A lehetséges elméletek a következők:

 • Egy központi idegrendszeri betegség az alapja, melynek migrénes tünetei vannak.
 • Az agy vérellátó rendszerében vagy az érrendszerben fellépő szabálytalanságok is migrént okozhatnak.
 • A genetikai hajlam is okozhatja a migrént
 • Az agyban található vegyi anyagok és idegpályák rendellenességei is hosszan tartó és rendszeres migrént okozhatnak.

Mi okozhat migrént, avagy mik a migrén okai?

Sajnos nem nevezhetünk meg egy  konkrét okot, mivel a migrén kialakulásában a genetikai háttéren kívül rengeteg tényező szerepet játszik többek között az időjárás, a hormonális változások, a stressz, bizonyos ételek stb. A migrén elkerülésének legmegfelelőbb módja az, hogy elkerüljük a gyakori migrén indítókat! A migrén-trigger minden egyes személy számára egyéni, és nem ritka, hogy egy személynek több migrénindítója is van. A leggyakoribb migrénindítók:

Élelmiszer

A sós ételek, vagy az füstölt, hosszú érlelésű ételek, mint például a sajt és szalámi, migrénes fejfájást okozhatnak. A magasan feldolgozott élelmiszerek is migrént válthatnak ki.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Algoflex forte filmtabletta 30x

  Algoflex forte filmtabletta 30x

  <p>Az Algoflex forte ún. nem szteroid gyulladásgátló szer. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással rendelkezik. Alkalmas különböző eredetű fájdalmak, mint fejfájás, fogfájás, menstruációval összefüggő fájdalom, műtét utáni fájdalom csillapítására, mozgásszervi és ízületi betegségek, rándulások, izomhúzódások kezelésére.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 949 Ft

Étkezések kihagyása

Azok a betegek, akiknek migrénes kórelőzményeik vannak, nem szabad átugorniuk az étkezéseket, hacsak, az, orvosi felügyelet mellett nem történik.

Ital

Az alkohol és a koffein okozhat ilyen jellegű fejfájást.

Tartósítószerek és édesítőszerek

Néhány mesterséges édesítőszer, mint például az aszpartám, migrént válhat ki. A népszerű tartósítószer mononátrium-glutamát (MSG) is. Olvassa el az ételeken található a címkéket, hogy elkerülje őket!

Érzékek stimulációja

Szokatlanul fényes lámpák, hangos zajok vagy erős szagok indíthatnak migrénes fejfájást; zseblámpák, fényes nap, parfüm, festék és a cigarettafüst, mind gyakoriak.

Hormonális változások

A hormoneltolódások gyakori migrén-triggerek a nők számára. Sok nő migrénes fejfájás kialakulását tapasztalja a menstruáció kezdete előtt, vagy alatta. Mások hormon-indukálta migréneket jelentettek terhesség vagy menopauza idején. Ez azért lehet, mert az ösztrogénszint ez idő alatt változik.

Hormon gyógyszerek

A gyógyszerek, például a fogamzásgátlás és a hormonpótló terápiák, migréneket idézhetnek elő vagy erősebbé tehetik a meglévő tüneteket. Bizonyos esetekben azonban ezek a gyógyszerek csökkenthetik a női migrénes fejfájást.

Feszültség

Az állandó mentális stressz migrént okozhat. Az otthoni és a munkahelyi élet a két leggyakoribb stresszforrás, és károsíthatja az elmét és a testet, ha nem tudja hatékonyan kezelni.

Fizikai stressz

Az extrém testmozgás, a fizikai erőfeszítés és még a szexuális aktivitás is előidézheti a migrénes fejfájást.

Az alvási ciklus változása

Ha nem jutunk rendszeres, rutinszerű pihenéshez,  gyakoribb, hogy migrént tapasztalunk. Túl sok alvás éppolyan veszélyes, mint a túl kevés.

Időjárás változások

Amit az Anyatermészet tesz kívülről, hatással lehet arra, hogy hogyan érzi magát belülről. Az időjárás változásai és a barometrikus nyomásváltozások migrént idézhetnek elő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Beszéljen orvosával, ha először tapasztal migrént vagy ha megszokott tünetei változnak! Orvosa így diagnosztizálhatja az állapotát, felderítheti az okot és előírhatja az esetleges kezeléseket. Orvosa is segíthet meghatározni, milyen életmódbeli változásokat kell bevezetnie a tünetek enyhítéséhez!

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető

Mennyi fájdalomcsillapító szedhető?

A fájdalomcsillapítókat – legyen vény nélküli vagy receptre kapható – meghatározott mennyiségben szabad csak fogyasztani, hiszen mindegyik túladagolható. Fontos tudni tehát, hogy melyiket mikor és mire szabad használni.

Fájdalomcsillapítás krém vagy tabletta

Fájdalomcsillapítás: krém vagy tabletta?

Gyakran nyúlunk fájdalomcsillapító krémek után, ha valami sajog. Jól tesszük, hiszen nem kell elviselnünk a fájdalmat. Az ízületi panaszok esetében pedig fontos is a fájdalomcsillapítás. De ha a krém nem elég hatékony, váltsunk-e gyógyszerre?

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

Összes cikk Egészség A-Z témában