A migrén okai, tünetei és kezelése

2018. január 30.

Fejfájás és fejfájás között hatalmas különbség lehet. Bizonyos típusú fejfájás már önmagában betegségnek számít és számos további tünetet okoz, vagy utalhat a háttérben húzódó problémákra! Lássuk, mik lehetnek a migrén okai!

migrén okai

migrén okai

Migrénes fejfájás tünetei a következőek lehetnek

Hányinger, hányás, érzékenység a hangokra, érzékenység a szagokra, fényérzékenység, változások a látásban és természetesen az erős fájdalom a fejben, mely általában féloldali. Ezeken kívül előfordulhat még érzészavar és csökkent izomműködés is a test egyes részein. Sporadikus migrénről beszélünk, ha a fejfájás és a tünetek csak ritkán jelentkeznek, 1-2 órától egy-két napig tartanak, de ha krónikus migrénben szenved, havonta 15 napig vagy annál tovább is fennállhatnak a tünetek.

Mi az a migrén valójában?

 A migrénes fejfájás egy rejtély az orvostudomány számára. A kutatók felismerték a lehetséges okokat, de nem rendelkeznek végleges magyarázattal.

A lehetséges elméletek a következők:

  • Egy központi idegrendszeri betegség az alapja, melynek migrénes tünetei vannak.
  • Az agy vérellátó rendszerében vagy az érrendszerben fellépő szabálytalanságok is migrént okozhatnak.
  • A genetikai hajlam is okozhatja a migrént
  • Az agyban található vegyi anyagok és idegpályák rendellenességei is hosszan tartó és rendszeres migrént okozhatnak.

Mi okozhat migrént, avagy mik a migrén okai?

Sajnos nem nevezhetünk meg egy  konkrét okot, mivel a migrén kialakulásában a genetikai háttéren kívül rengeteg tényező szerepet játszik többek között az időjárás, a hormonális változások, a stressz, bizonyos ételek stb. A migrén elkerülésének legmegfelelőbb módja az, hogy elkerüljük a gyakori migrén indítókat! A migrén-trigger minden egyes személy számára egyéni, és nem ritka, hogy egy személynek több migrénindítója is van. A leggyakoribb migrénindítók:

Élelmiszer

A sós ételek, vagy az füstölt, hosszú érlelésű ételek, mint például a sajt és szalámi, migrénes fejfájást okozhatnak. A magasan feldolgozott élelmiszerek is migrént válthatnak ki.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Étkezések kihagyása

Azok a betegek, akiknek migrénes kórelőzményeik vannak, nem szabad átugorniuk az étkezéseket, hacsak, az, orvosi felügyelet mellett nem történik.

Ital

Az alkohol és a koffein okozhat ilyen jellegű fejfájást.

Tartósítószerek és édesítőszerek

Néhány mesterséges édesítőszer, mint például az aszpartám, migrént válhat ki. A népszerű tartósítószer mononátrium-glutamát (MSG) is. Olvassa el az ételeken található a címkéket, hogy elkerülje őket!

Érzékek stimulációja

Szokatlanul fényes lámpák, hangos zajok vagy erős szagok indíthatnak migrénes fejfájást; zseblámpák, fényes nap, parfüm, festék és a cigarettafüst, mind gyakoriak.

Hormonális változások

A hormoneltolódások gyakori migrén-triggerek a nők számára. Sok nő migrénes fejfájás kialakulását tapasztalja a menstruáció kezdete előtt, vagy alatta. Mások hormon-indukálta migréneket jelentettek terhesség vagy menopauza idején. Ez azért lehet, mert az ösztrogénszint ez idő alatt változik.

Hormon gyógyszerek

A gyógyszerek, például a fogamzásgátlás és a hormonpótló terápiák, migréneket idézhetnek elő vagy erősebbé tehetik a meglévő tüneteket. Bizonyos esetekben azonban ezek a gyógyszerek csökkenthetik a női migrénes fejfájást.

Feszültség

Az állandó mentális stressz migrént okozhat. Az otthoni és a munkahelyi élet a két leggyakoribb stresszforrás, és károsíthatja az elmét és a testet, ha nem tudja hatékonyan kezelni.

Fizikai stressz

Az extrém testmozgás, a fizikai erőfeszítés és még a szexuális aktivitás is előidézheti a migrénes fejfájást.

Az alvási ciklus változása

Ha nem jutunk rendszeres, rutinszerű pihenéshez,  gyakoribb, hogy migrént tapasztalunk. Túl sok alvás éppolyan veszélyes, mint a túl kevés.

Időjárás változások

Amit az Anyatermészet tesz kívülről, hatással lehet arra, hogy hogyan érzi magát belülről. Az időjárás változásai és a barometrikus nyomásváltozások migrént idézhetnek elő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Beszéljen orvosával, ha először tapasztal migrént vagy ha megszokott tünetei változnak! Orvosa így diagnosztizálhatja az állapotát, felderítheti az okot és előírhatja az esetleges kezeléseket. Orvosa is segíthet meghatározni, milyen életmódbeli változásokat kell bevezetnie a tünetek enyhítéséhez!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A legfontosabb teendők stroke esetén

A legfontosabb teendők stroke esetén

Stroke esetén minden másodperc számít, ezért nagyon fontos a mielőbbi felismerés és az elsősegélynyújtás. Ezért alább összegezzük a legfontosabb tudnivalókat erről.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Összes cikk Egészség A-Z témában