Miért vannak visszatérő rémálmaink?

Miért vannak visszatérő rémálmaink?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a visszatérő rémálom? Ez egy olyan álom, ami nyugtalanít minket, és rossz érzéssel tölt el. Az Amerikai Alvásmedicina Társaság szerint a felnőttek több mint 50 százalékának szokott lenni rémálma, azonban számos olyan ember van, akiknél ezek rendszeresek. Ilyen esetben beszélünk visszatérő rémálomról. Utóbbiaknak nem minden egyes mozzanata ugyanolyan, azonban ébredés után minden esetben rossz érzést (dühöt, szomorúságot, bűntudatot) érzünk. Ezeknek a visszatérő rémálmoknak különböző okai lehetnek. Lássuk, hogy melyek ezek!
  1. Stressz, szorongás, depresszió
Amennyiben napközben nem tudjuk feldolgozni a stresszt, akkor a szervezetünk ezt alvás közben teszi meg. Egy kutatás szerint a gyermekkorban átélt trauma és stressz okozhat életünk későbbi szakaszában visszatérő rémálmokat, csakúgy, mint a szorongás és a depresszió.
  1. Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)
A poszttraumás stressz szindrómában szenvedők 71 százaléka szenved visszatérő rémálmoktól. Felnőttek esetében ez a rémálmok elsőszámú okozója. A PTSD-ben szenvedő betegek alvás közben gyakran újraélik a korábban történt traumatikus eseményt, ami akár súlyosbíthatja is a poszttraumás stresszel járó tüneteket, a depressziót, továbbá jelentős mértékben ronthat az alvás minőségén. A rémálmok fajtája emberről emberre változó. Egyesek folyamatosan újraélik a traumát, míg mások az őket ért trauma során átélt érzéseket élik meg újra.
  1. Egészségi állapot
Bizonyos alvászavarok okozhatnak visszatérő rémálmokat. Ilyen például az alvási apnoe és a narkolepszia. Előbbi esetében alvás közben időről-időre kimarad a légzés, míg utóbbinál az alvás-ébrenlét szabályozásában áll fenn zavar. Ezek mind hatással vannak az alvás minőségére, továbbá okozhatnak rémálmokat.
  1. Gyógyszerek
Az antidepresszánsok és a vérnyomás gyógyszerek is vezethetnek rémálmokhoz. Egy 1998-as kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a nyugtatók és altatók, illetve a béta-blokkolók és az amfetamin tartalmú készítmények okozhatnak rémálmokat.
  1. Elvonási tünetek
Rengeteg különböző elvonási tünet létezik, többek közt a visszatérő rémálom is egy a sok közül. A leszokás elején ezek az álmok rendkívül intenzívek, azonban pár hét elteltével csökken az intenzitásuk. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni? Amennyiben a rémálmok már komolyan befolyásolják az alvás minőségét, és nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat, esetleg szorongunk vagy észrevesszük magunkon a depresszió jeleit, akkor ajánlott orvosi segítséget kérni. A rémálmokat kiváltó okok alapján eltérő kezelések ajánlottak. Amennyiben például szorongás vagy depresszió a kiváltó ok, akkor egy pszichológus vagy pszichiáter felkeresése ajánlott. Ilyen esetben egy terápia, gyógyszeres kezelés, különböző relaxációs gyakorlatok hozhatnak javulást. Ha még nem ennyire rossz a helyzet, akkor az alábbi tippek segíthetnek a rémálmok elűzésében:
  1. Készítsünk egy alvási menetrendet! Ezáltal kialakítunk egy rutint, ami pozitív hatással lehet a rémálmainkra, amennyiben azokat stressz okozza.
  2. Szabaduljunk meg az elektronikai készülékektől! A jó alvás egyik alapja, hogy a szervezetünk nyugodt körülmények között fel tudjon készülni a pihenésre, ezt azonban a hálószobában található különféle készülékek kék fénye megakadályozhatja. Ennek hatására nem kezd el ugyanis termelődni a melatonin, az úgynevezett alvási hormon, ezáltal pedig nehezebben tudunk elaludni.
  3. Legyen kényelmes az ágyunk! Annyi párnát és takarót használjunk, amennyire szükségünk van egy kiadós alváshoz.
  4. Lefekvéshez közeledve kerüljük a különböző stimulánsokat, így az alkoholt, a cigarettát és a kávét.
2019. március 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek