Miért kell kezelni a megfázást?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, láz, orrfolyás, torokfájás

A megfázással járó köhögés, orrdugulás megnehezítik mindennapjainkat.

Miért kell kezelni a megfázást?

A megfázás okozója többféle vírus lehet, ami közös bennük, az a cseppfertőződéssel való terjedés. Ehhez nem szükséges a legszorosabb kontaktus, elegendő lehet például csak megfogni azt a kilincset, vagy kapaszkodót a buszon, amit előttünk pont egy tüsszentő, náthás ember tapintott.
Nagyobb közösségekben ezek a vírusok felbukkanásuk után szinte végigsöpörnek, olykor-olykor kisebb helyi járványokat okozva. Nem véletlen tehát, hogy közülük több a szeptemberi hónapokban, az óvoda-iskolaszezon kezdetekor „tarolnak”, megint mások a hideg idő beálltával támadnak, vagy éppen egy hosszú, fagyos tél után a legyengült immunrendszerünket játsszák ki.

Tüneteit mindenki jól ismeri: torokkaparás, tüsszögések, vizes orrfolyás (rendszerint előbb egyik, majd másik orrjáratból), esetleg gyengeségérzés, hőemelkedés, étvágytalanság. Szerencsére nagyon sok, a patikákban recept nélkül is elérhető, bárki számára hozzáférhető készítmény közül válogathatunk, melyek mindegyike a kellemetlen tüneteket hivatott enyhíteni: ilyenek többek között az orrcseppek vagy orrspray-k, amelyek azért hasznosak, mert lohasztva a nyálkahártya-duzzanatot, átjárhatóvá teszik a légutakat a levegő számára, s ezáltal szűnik a kellemetlen orrdugulás is. Némelyik ezek közül rendelkezik nyákoldó hatással is, ami különösen hasznos lehet az arcüreggyulladás, mint lehetséges szövődmény elkerülésére. Mindezek mellett a pihenés, bő folyadékfogyasztás, vitaminok szedése (C-vitamin) szintén elősegítik a gyors gyógyulást.

Miért kell kezelni a megfázást?

Általában 7-10 nap alatt lassan megszűnnek a tünetek.

Előfordul azonban, hogy a folyamat itt nem áll meg (egyéni okok miatt – hajlamosító tényező például, ha valaki asztmás, legyengült az immunrendszere, dohányzik, stb.) és különböző szövődmények, mint arcüreggyulladás, hörghurut, netán tüdőgyulladás, középfülgyulladás alakul ki.

A szövődmények beálltakor rendszerint láz jelentkezik, a közérzet tovább romlik, és megjelennek az adott kórképre jellemző tünetek. Így fülgyulladás esetén fülfájás, nyelési-rágási nehezítettség, esetleg halláscsökkenés; arcüreggyulladásnál orrhang, bő gennyes-zöldes orrváladék, orrlégzés gátoltsága, fejfájás, esetleg szédelgés. A hörghurutok, és a tüdőgyulladások makacs köhögéssel, légzési nehezítettséggel, gyengeségérzéssel járnak.

Ezeket a szövődményeket valamilyen bakteriális felülfertőződés okozza, és felléptük esetén mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, már csak azért is, mert rendszerint antibiotikus terápiát igénylő állapotokról van szó, melyek a megfelelő kezelés híján tovább romolhatnak, esetleg egymásba átmehetnek.

Érdemes tehát ezt a „kis” betegséget is komolyan venni, ezzel is megelőzve a „nagyobb”, súlyosabb szövődményeket.

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Sóterápia a megfázás ellen!

Sóterápia a megfázás ellen!

Az egyik olyan terápia, amely az utóbbi évtizedben itthon is fellángolt, a haloterápia, vagy más néven sóterápia, amely megfázás ellen nagyon hatékony módszer.

Mossa ki a náthát orrából!

Mossa ki a náthát orrából!

Az orr és arcüreg átmosás a váladékkal telt, megduzzadt arcüreg és nyálkahártya kezelésére szolgál. A Proetz kezelés az orröblítés és az orrszívás együttes használata. A terápia segítséget nyújthat az elhúzódó nátha, vagy más légúti betegség ellen.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!