Miért kell kezelni a megfázást?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, láz, orrfolyás, torokfájás

A megfázással járó köhögés, orrdugulás megnehezítik mindennapjainkat.

Miért kell kezelni a megfázást?

A megfázás okozója többféle vírus lehet, ami közös bennük, az a cseppfertőződéssel való terjedés. Ehhez nem szükséges a legszorosabb kontaktus, elegendő lehet például csak megfogni azt a kilincset, vagy kapaszkodót a buszon, amit előttünk pont egy tüsszentő, náthás ember tapintott.
Nagyobb közösségekben ezek a vírusok felbukkanásuk után szinte végigsöpörnek, olykor-olykor kisebb helyi járványokat okozva. Nem véletlen tehát, hogy közülük több a szeptemberi hónapokban, az óvoda-iskolaszezon kezdetekor „tarolnak”, megint mások a hideg idő beálltával támadnak, vagy éppen egy hosszú, fagyos tél után a legyengült immunrendszerünket játsszák ki.

Tüneteit mindenki jól ismeri: torokkaparás, tüsszögések, vizes orrfolyás (rendszerint előbb egyik, majd másik orrjáratból), esetleg gyengeségérzés, hőemelkedés, étvágytalanság. Szerencsére nagyon sok, a patikákban recept nélkül is elérhető, bárki számára hozzáférhető készítmény közül válogathatunk, melyek mindegyike a kellemetlen tüneteket hivatott enyhíteni: ilyenek többek között az orrcseppek vagy orrspray-k, amelyek azért hasznosak, mert lohasztva a nyálkahártya-duzzanatot, átjárhatóvá teszik a légutakat a levegő számára, s ezáltal szűnik a kellemetlen orrdugulás is. Némelyik ezek közül rendelkezik nyákoldó hatással is, ami különösen hasznos lehet az arcüreggyulladás, mint lehetséges szövődmény elkerülésére. Mindezek mellett a pihenés, bő folyadékfogyasztás, vitaminok szedése (C-vitamin) szintén elősegítik a gyors gyógyulást.

Miért kell kezelni a megfázást?

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Általában 7-10 nap alatt lassan megszűnnek a tünetek.

Előfordul azonban, hogy a folyamat itt nem áll meg (egyéni okok miatt – hajlamosító tényező például, ha valaki asztmás, legyengült az immunrendszere, dohányzik, stb.) és különböző szövődmények, mint arcüreggyulladás, hörghurut, netán tüdőgyulladás, középfülgyulladás alakul ki.

A szövődmények beálltakor rendszerint láz jelentkezik, a közérzet tovább romlik, és megjelennek az adott kórképre jellemző tünetek. Így fülgyulladás esetén fülfájás, nyelési-rágási nehezítettség, esetleg halláscsökkenés; arcüreggyulladásnál orrhang, bő gennyes-zöldes orrváladék, orrlégzés gátoltsága, fejfájás, esetleg szédelgés. A hörghurutok, és a tüdőgyulladások makacs köhögéssel, légzési nehezítettséggel, gyengeségérzéssel járnak.

Ezeket a szövődményeket valamilyen bakteriális felülfertőződés okozza, és felléptük esetén mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, már csak azért is, mert rendszerint antibiotikus terápiát igénylő állapotokról van szó, melyek a megfelelő kezelés híján tovább romolhatnak, esetleg egymásba átmehetnek.

Érdemes tehát ezt a „kis” betegséget is komolyan venni, ezzel is megelőzve a „nagyobb”, súlyosabb szövődményeket.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

orrfújástól kisebesedett orr

Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.