Miért kell kezelni a megfázást?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, láz, orrfolyás, torokfájás

A megfázással járó köhögés, orrdugulás megnehezítik mindennapjainkat.

Miért kell kezelni a megfázást?

A megfázás okozója többféle vírus lehet, ami közös bennük, az a cseppfertőződéssel való terjedés. Ehhez nem szükséges a legszorosabb kontaktus, elegendő lehet például csak megfogni azt a kilincset, vagy kapaszkodót a buszon, amit előttünk pont egy tüsszentő, náthás ember tapintott.
Nagyobb közösségekben ezek a vírusok felbukkanásuk után szinte végigsöpörnek, olykor-olykor kisebb helyi járványokat okozva. Nem véletlen tehát, hogy közülük több a szeptemberi hónapokban, az óvoda-iskolaszezon kezdetekor „tarolnak”, megint mások a hideg idő beálltával támadnak, vagy éppen egy hosszú, fagyos tél után a legyengült immunrendszerünket játsszák ki.

Tüneteit mindenki jól ismeri: torokkaparás, tüsszögések, vizes orrfolyás (rendszerint előbb egyik, majd másik orrjáratból), esetleg gyengeségérzés, hőemelkedés, étvágytalanság. Szerencsére nagyon sok, a patikákban recept nélkül is elérhető, bárki számára hozzáférhető készítmény közül válogathatunk, melyek mindegyike a kellemetlen tüneteket hivatott enyhíteni: ilyenek többek között az orrcseppek vagy orrspray-k, amelyek azért hasznosak, mert lohasztva a nyálkahártya-duzzanatot, átjárhatóvá teszik a légutakat a levegő számára, s ezáltal szűnik a kellemetlen orrdugulás is. Némelyik ezek közül rendelkezik nyákoldó hatással is, ami különösen hasznos lehet az arcüreggyulladás, mint lehetséges szövődmény elkerülésére. Mindezek mellett a pihenés, bő folyadékfogyasztás, vitaminok szedése (C-vitamin) szintén elősegítik a gyors gyógyulást.

Miért kell kezelni a megfázást?

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula 16x

  Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény k...

  <p><span>A Neo Citran kemény kapszula megfázás, meghűlés és influenza tüneteinek rövid távú kezelésére szolgál: enyhe/közepes erősségű fájdalom, láz, orrdugulás és hurutos köhögés. A Neo Citran kemény kapszula hurutos köhögés esetén köptető hatású.</span></p>

  2 499 Ft
 • Neo Citran por felnőttnek 14x

  Neo Citran por felnőttnek 14x

  <p>A Neo Citran belsőleges por felnőtteknek a megfázás következtében kialakuló torokfájás, láz, nátha, fejfájás és végtag-, ill. izomfájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer. E gyógyszerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet orvosi felügyelet nélkül.</p>

  3 499 Ft

Általában 7-10 nap alatt lassan megszűnnek a tünetek.

Előfordul azonban, hogy a folyamat itt nem áll meg (egyéni okok miatt – hajlamosító tényező például, ha valaki asztmás, legyengült az immunrendszere, dohányzik, stb.) és különböző szövődmények, mint arcüreggyulladás, hörghurut, netán tüdőgyulladás, középfülgyulladás alakul ki.

A szövődmények beálltakor rendszerint láz jelentkezik, a közérzet tovább romlik, és megjelennek az adott kórképre jellemző tünetek. Így fülgyulladás esetén fülfájás, nyelési-rágási nehezítettség, esetleg halláscsökkenés; arcüreggyulladásnál orrhang, bő gennyes-zöldes orrváladék, orrlégzés gátoltsága, fejfájás, esetleg szédelgés. A hörghurutok, és a tüdőgyulladások makacs köhögéssel, légzési nehezítettséggel, gyengeségérzéssel járnak.

Ezeket a szövődményeket valamilyen bakteriális felülfertőződés okozza, és felléptük esetén mindenképpen javasolt a szakorvosi vizsgálat, már csak azért is, mert rendszerint antibiotikus terápiát igénylő állapotokról van szó, melyek a megfelelő kezelés híján tovább romolhatnak, esetleg egymásba átmehetnek.

Érdemes tehát ezt a „kis” betegséget is komolyan venni, ezzel is megelőzve a „nagyobb”, súlyosabb szövődményeket.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!