Miért és hogyan kell helyesen nyújtani?

2018. szeptember 23.

Kapcsolódó tünetek:

izomfájdalom, izommerevség

Életünkben egyre fontosabb szerepet tölt be a sport, legyen szó futásról, súlyzós edzésről, aerobikról vagy bármilyen más mozgásformáról. Ennek ellenére sokan megfeledkezünk izmaink helyes nyújtásáról. De hogyan is kellene azt pontosan csinálni?

Miért és hogyan kell helyesen nyújtani?

Miért és hogyan kell helyesen nyújtani?

A helyes pozíció

Rengeteg különböző nyújtási gyakorlat létezik, melyeket állapotunk és célunk fényében érdemes kipróbálni. Ha például egy pingpong meccsre készülünk, akkor értelemszerűen a vállak lazítására helyezzük a hangsúlyt, méghozzá dinamikus gyakorlatokkal. Miután azonban lejátszottuk a mérkőzést, akkor már a statikus nyújtás ajánlott.

Mi a különbség a statikus és a dinamikus nyújtás között?

Statikus nyújtás esetén az izmot a maximumig nyújtjuk, méghozzá egy pózban és bizonyos ideig, 30-tól 90 másodpercig. Egy tipikus gyakorlat például, amikor tenyerünkkel nekitámaszkodunk egy falnak, testünkkel kifelé fordulunk addig, amíg nem érezzük, hogy enyhén húzódik az izom. Edzés előtt nem ajánlatos ezt a fajta nyújtást alkalmazni, hiszen ezzel megnövelhetjük a sérülés kockázatát. Ebből kiindulva a statikus nyújtást érdemes azokon a napokon elővenni, amikor épp nem megyünk edzeni, sportolni. Ha heti kétszer-háromszor nyújtunk, akkor hosszú távon sokat javíthatunk a hajlékonyságunkon. Edzés előtt csak abban az esetben alkalmazzunk statikus nyújtást, ha a mozgásforma igényli testünk hajlékonyságát.

Dinamikus nyújtás esetén az izmot rugózós mozdulatokkal nyújtjuk meg, azaz a statikus nyújtással ellentétben nem egy kitartott pozíciót veszünk fel. Ezt a fajta nyújtást tökéletes edzés előtt végezni, hiszen izmainkat, inainkat és szalagjainkat ezáltal tudjuk bemelegíteni.

Miért fontos az edzés előtti nyújtás?

A sportolás előtti bemelegítés és nyújtás hajlékonyabbá és lazábbá varázsolja a testünket, izmaink pedig sokkal jobban reagálnak a terhelésre. Ez például egy esetleges esés, sérülés esetében nagyon fontos lehet. Sportolás előtt épp ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésre, míg edzés után a nyújtást érdemes előtérbe helyezni. Utóbbi csökkentheti az izomlázat, hosszú távon pedig növelheti az ízületek hajlékonyságát.

Milyen sport esetében kiemelkedően fontos a nyújtás?

A talajtorna, a jóga, a gátfutás vagy a ritmikus gimnasztika esetén sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyújtásra, de természetesen más sportok esetén is ajánlott, legyen szó akár küzdősportokról, úszásról, futásról vagy épp fociról. Összességében azonban elmondható, hogy a nyújtás minden olyan mozgásforma esetén javasolt, aminél szükség van hajlékonyságra, mozgékonyságra, ami – valljuk be – majdnem minden sportra igaz.

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint már heti 10 perc testmozgás is meghosszabbíthatja az életet, és az alacsony intenzitású, rövid ideig végzett edzésnek is jelentős nyoma lehet egészségünkön.

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A rendszeres testedzés köztudottan jó hatással van az egészségre, azonban van valami, ami még a konditerem gépeinél vagy az aerobic óra kihívásainál is többet tesz testünk és lelkünk jólétéért. Ez a szabadtéri mozgás.

Izomlazítók használata

Izomlazítók használata

Legtöbbünk számára valószínűleg ismerős az izomláz kellemetlen érzése vagy egy izomgörcs fájdalma. A jelenségek sajnos nem csak sportoláskor, hanem egy rossz mozdulatsor után is jelentkezhetnek. Ekkor lépnek színre az izomlazítók.

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

Minden életkornak megvan a maga mozgásformája, ami fejleszti a testet és lelket. Érdemes olyan sportot választani, amit élvezünk, pozitív hatással van a közérzetünkre, fitten tart, és amit be tudunk integrálni a mindennapjainkba.

Otthoni praktikák izomfájdalom ellen

Otthoni praktikák izomfájdalom ellen

Az izomláz nem elkerülhető, hozzátartozik a sportoláshoz. Ennek ellenére nem kötelező tőle szenvedni. Íme, pár praktika, melyek segítségével enyhíthetünk a fájdalmon.

Összes cikk Sport, Mozgás témában