Miben van sok folsav?

2021. március 29.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

A folsav nagyon fontos a szervezetünk számára, hiszen többek közt a sejtosztódásban is központi szerepe van. Hiánya kihatással lehet a nyálkahártyáinkra, a bőrünkre és a körmeinkre. Cikkünkben sorra vesszük a legjobb folsavtartalmú ételeket.

Miben van sok folsav?

Miben van sok folsav?

Spenót

Kiegyensúlyozott táplálkozással és a megfelelő élelmiszerek kiválasztásával jelentősen megnövelhetjük a folsavbevitelünket. A folsav megtalálható állati és növényi eredetű élelmiszerekben, de a spenót ezek közül is kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen 100 grammban 145 mikrogramm folsav található.

Kelkáposzta és saláta

A spenóton kívül a zöld leveles saláták szintén rengeteget tartalmaznak ebből a fontos B-vitaminból, így ezeket is sűrűn fogyasszuk. Ha például megeszünk 100 gramm kelkáposztát, akkor 190 mikrogramm folsavat juttatunk a szervezetünkbe. Ugyanekkora mennyiségű salátában 145 mikrogramm van, az endíviában pedig 100.

Kelbimbó

A kelbimbó egy igazán megosztó zöldség, hiszen míg egyesek szeretik, addig mások több messzire elkerülik. Utóbbi azonban nagy hiba, hiszen ezekben a bimbókban rengeteg egészséges hatóanyag található, többek közt folsav is: 100 grammban pontosan 182 mikrogramm.

Elkészítése során azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a folsav egy vízben oldódó vitamin, aminek egy része elvész a főzés során keletkező hő hatására. Ezért rendkívül fontos, hogy minél kíméletesebben készítsük el.

Zöldborsó

Ez a zöldség sokkal közkedveltebb a kelbimbónál, és szintén rengeteg folsavat tartalmaz: 100 grammban 159 mikrogramm folsav található. Ha régen ettünk már egy finom zöldborsólevest, akkor épp itt az ideje!

Csicseriborsó és további hüvelyesek

A legtöbb folsavat tartalmazó zöldség a csicseriborsó. Ebben a száraz hüvelyesben ugyanis 340 mikrogramm található belőle. Ezen kívül kitűnő kalcium- és fehérjeforrás, továbbá a rosttartalma is igencsak magas.

A csicseriborsón kívül azonban számos más olyan hüvelyest fogyaszthatunk, melyekkel sok folsavat juttatunk a szervezetünkbe:

  • 100 gramm szójabab = 250 mikrogramm folsav
  • 100 gramm fehérbab = 200 mikrogramm folsav
  • 100 gramm lencse = 170 mikrogramm folsav
  • 100 gramm mungóbab = 140 mikrogramm folsav
  • 100 gramm vesebab = 130 mikrogramm folsav
  • 100 gramm zöldbab = 70 mikrogramm folsav

Búzacsíra és búzapehely

Nem csupán a hüvelyesekben van rengeteg folsav, hiszen a búzacsíra is tele van ezzel a fontos B-vitaminnal: 100 gramm ugyanis 520 mikrogramm folsavat tartalmaz. A búzapehelyben sokkal kevesebb található, de azért a 195 mikrogramm sem elhanyagolgató mennyiség. A búzapelyhet akár rászórhatjuk a reggeli müzlinkre is, ezzel felértékelve azt.

Földimogyoró

A dióval és a mogyoróval szemben a földimogyoró szintén gazdag folsavban, hiszen 170 mikrogrammot tartalmaz. Meglepő módon a földimogyoró egyébként a hüvelyesek rendjébe tartozik.

Quinoa

Amennyiben nem csupán a folsavbevitelünkre figyelünk, hanem összességében fontos számunkra az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés, akkor a quinoa nem hiányozhat a konyhánkból. Mindössze 100 grammban 184 mikrogramm folsav van, ezen kívül pedig rengeteg vas és fehérje is található benne.

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Ezek a legfontosabb vitaminok – életkor szerint

Életünk során rengeteg vitaminra van szükségünk, azonban folyamatosan változik, hogy melyikből mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

A D-vitamin előnyei - Életmentő is lehet

A D-vitamin előnyei – Életmentő is lehet

A D-vitamin jelentősége leginkább a téli időszakban kerül előtérbe, amikor a kevesebb napsütés miatt fokozottan oda kell figyelnünk a pótlására. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért olyan fontos eme vitamin a szervezetünknek. Most megtudjuk.

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A nagyvárosok egyik legnagyobb hátránya, a légszennyezettség, milliárdokat érintő probléma. Azonban egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint a vitaminok megoldást jelenthetnek erre.

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

Miben van sok A-vitamin?

Miben van sok A-vitamin?

Az A-vitamin nem csupán antioxidáns tulajdonságáról ismert, de megakadályozhatja a szemszárazságot és a különféle szemgyulladásokat, immunerősítő, továbbá serkenti a sejtek növekedését, és segít a bőr és a nyálkahártyák felépítésében.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában