Miben van sok A-vitamin?

2020. február 11.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Az A-vitamin nem csupán antioxidáns tulajdonságáról ismert, de megakadályozhatja a szemszárazságot és a különféle szemgyulladásokat, immunerősítő, továbbá serkenti a sejtek növekedését, és segít a bőr és a nyálkahártyák felépítésében.

Miben van sok A-vitamin?

Miben van sok A-vitamin?

Miután ennyi jótékony hatása van, rendkívül fontos, hogy fokozott figyelmet szenteljünk a megfelelő bevitelére. Egy átlagos felnőtt napi A-vitamin szükséglete 5000 nemzetközi egység, amit az alábbi élelmiszerek fogyasztásával a legegyszerűbb fedeznünk.

  1. Répa

Amennyiben sok répát fogyasztunk, javíthatunk a látásunkat. Egy közepes méretű répa 200 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, mint egy felnőtt napi szükséglete. Ez a narancssárga zöldség továbbá sok C-, K- és B-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz.

  1. Édesburgonya

Az édesburgonya korábban az amerikaiak egyik legfontosabb táplálékforrása volt. A mai napig egy nagyon közkedvelt zöldség, amit különleges ízének és magas tápanyagtartalmának köszönhet. Egy közepes méretű édesburgonya 438 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, mint a szükséges napi mennyiség.

  1. Pulykamáj

A pulykát rengeteg módon lehet elkészíteni, de a májáról sosem szabad megfeledkezni, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 gramm pulykamájban 1507 százalékkal több A-vitamin található, mint amire a szervezetünknek egy nap szüksége van.

  1. Paprika

A paprikát a hazai konyhán kívül az indiai, a spanyol és a dél-amerikai is nagyon szereti. Ez a tűzpiros zöldség nemcsak különleges ízt ad az ételeknek, de rengeteg tápanyaggal is gazdagítja azokat. Egy evőkanál paprika a napi A-vitamin szükségletünk 69 százalékát tartalmazza, továbbá rengeteg C-vitamin, kálium és kalcium található benne.

  1. Mangó

A mangó egy édes, lédús gyümölcs, ami elengedhetetlen része az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Egy bögre teli mangóval a szükséges napi A-vitamin bevitel 36 százalékát adja.

  1. Teljes tej

A teljes tejet nagyon sokan előnyben részesítik a fölözöttel szemben, hiszen nem csupán az íze jobb, de több tápanyagot is tartalmaz: A- és D-vitamint, kalciumot, fehérjét és magnéziumot. Egy teljes tejjel teli bögre az A-vitaminnal a napi szükségletünk 8 százalékát tudjuk fedezni.

  1. Sütőtök

A sütőtök narancssárga színe tükrözi a zöldség magas béta-karotin tartalmát, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Egy bögre feldarabolt sütőtök 400 százalékkal többet tartalmaz az előbb említett fontos vitaminból, mint amire egy nap szüksége van egy felnőttnek. Ezen kívül sok C-vitamin, kálium és rost található benne, melyek mindegyike pozitív hatással van egészségünkre.

  1. Zöldborsó

Ez az édeskés ízű zöldség viszonylag gyakran található meg a tányérunkon, ami rendkívül jó, hiszen egy fél bögrényi már a napi szükségletnél 134 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, így fogyasztásával nagyon jót teszünk a szertvezetünkkel.

A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné

A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné

A K-vitamin szerepe széleskörű a szervezetben a csontképzés, véralvadás, öregedési folyamatok és az immunerősítés szempontjából is. Ismerje meg a K-vitamin fontosságát közelebbről a cikkünkből!

A D-vitamin túladagolás veszélyei

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék-kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Bár bonyolult feladatnak tűnhet kiválasztani a leghatékonyabb vitamin- és táplálékkiegészítő-kombinációt, ne ijedjünk meg tőle. Mutatjuk is, nőként melyek a legjobb választások egészségünkre és szépségünkre nézve.

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége. Csecsemőkorban kiemelten fontos ezen mennyiség biztosítása, hiszen ekkor rengeteg olyan folyamat megy végbe a picik testében, amihez elengedhetetlenek a vitaminok.

A vitaminnal is óvatosan!

A vitaminnal is óvatosan!

Kutatások szerint már a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt. Azonban a sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget. Mutatjuk is, melyekkel kell óvatosan bánnunk.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában