Miben van sok A-vitamin?

Miben van sok A-vitamin?

Kapcsolódó tünetek:

Miután ennyi jótékony hatása van, rendkívül fontos, hogy fokozott figyelmet szenteljünk a megfelelő bevitelére. Egy átlagos felnőtt napi A-vitamin szükséglete 5000 nemzetközi egység, amit az alábbi élelmiszerek fogyasztásával a legegyszerűbb fedeznünk.
  1. Répa

Amennyiben sok répát fogyasztunk, javíthatunk a látásunkat. Egy közepes méretű répa 200 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, mint egy felnőtt napi szükséglete. Ez a narancssárga zöldség továbbá sok C-, K- és B-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz.
  1. Édesburgonya

Az édesburgonya korábban az amerikaiak egyik legfontosabb táplálékforrása volt. A mai napig egy nagyon közkedvelt zöldség, amit különleges ízének és magas tápanyagtartalmának köszönhet. Egy közepes méretű édesburgonya 438 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, mint a szükséges napi mennyiség.
  1. Pulykamáj

A pulykát rengeteg módon lehet elkészíteni, de a májáról sosem szabad megfeledkezni, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 gramm pulykamájban 1507 százalékkal több A-vitamin található, mint amire a szervezetünknek egy nap szüksége van.
  1. Paprika

A paprikát a hazai konyhán kívül az indiai, a spanyol és a dél-amerikai is nagyon szereti. Ez a tűzpiros zöldség nemcsak különleges ízt ad az ételeknek, de rengeteg tápanyaggal is gazdagítja azokat. Egy evőkanál paprika a napi A-vitamin szükségletünk 69 százalékát tartalmazza, továbbá rengeteg C-vitamin, kálium és kalcium található benne.
  1. Mangó

A mangó egy édes, lédús gyümölcs, ami elengedhetetlen része az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Egy bögre teli mangóval a szükséges napi A-vitamin bevitel 36 százalékát adja.
  1. Teljes tej

A teljes tejet nagyon sokan előnyben részesítik a fölözöttel szemben, hiszen nem csupán az íze jobb, de több tápanyagot is tartalmaz: A- és D-vitamint, kalciumot, fehérjét és magnéziumot. Egy teljes tejjel teli bögre az A-vitaminnal a napi szükségletünk 8 százalékát tudjuk fedezni.
  1. Sütőtök

A sütőtök narancssárga színe tükrözi a zöldség magas béta-karotin tartalmát, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Egy bögre feldarabolt sütőtök 400 százalékkal többet tartalmaz az előbb említett fontos vitaminból, mint amire egy nap szüksége van egy felnőttnek. Ezen kívül sok C-vitamin, kálium és rost található benne, melyek mindegyike pozitív hatással van egészségünkre.
  1. Zöldborsó

Ez az édeskés ízű zöldség viszonylag gyakran található meg a tányérunkon, ami rendkívül jó, hiszen egy fél bögrényi már a napi szükségletnél 134 százalékkal több A-vitamint tartalmaz, így fogyasztásával nagyon jót teszünk a szertvezetünkkel.
2021. február 8.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek