Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

2019. április 3.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

A legtöbben úgy véljük, hogy változatosan étkezünk. Pedig ha naplót vezetnénk az általunk fogyasztott ételekről, valószínűleg meglepődnénk, ugyanis sokkal unalmasabban táplálkozunk, mint azt gondoljuk. Ennek oka viszonylag egyszerű: sokkal kényelmesebb olyan ételt választani, amit jól ismerünk, tudjuk, hogyan kell elkészíteni, nem kell sokat gondolkoznunk az étkezésen, így több idő jut másra, továbbá kisebb az esélye az elhízásnak is.

Egy kutatás ugyanis kiderítette, hogy könnyebben szed fel plusz kilókat az, aki szereti az új ízeket. Ez ugyanis arra készteti, hogy többet egyen. A rutin természetesen csak akkor segít a súlyunk megtartásában, ha nem a gyorséttermi kajákat részesítjük előnyben, hanem a zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, teljes kiőrlésű termékeket. Mindemellett ajánlott beiktatni egy csalónapot, amikor olyan élelmiszereket is fogyasztunk, melyeket egyébként kerülni szoktunk. Ezek nem csak a motivációnknak tehetnek jót, de a lelkünknek is, hiszen sokkal könnyebb az egészséges étrend betartása, ha néha bűnözni is lehet.

Mindemellett veszélyeket is rejt magában, ha nem étkezünk változatosan. Ha mindig ugyanolyan élelmiszereket fogyasztunk, akkor lehetséges, hogy a szervezetünk nem olyan mennyiségben jut hozzá bizonyos mikrotápanyagokhoz, mint kellene. Ennek több negatív hatása is lehet, például felborulhat a bélflóránk egyensúlya, de az immunrendszerünkben is zavart okozhat.

Ebből kifolyólag ajánlott a változatos étkezés, mindössze figyelnünk kell a mértéktartásra. Ha ez sikerül, akkor nem kell tartanunk az elhízástól, sőt mi több, sokkal erősebb lesz az immunrendszerünk, ezáltal könnyebben küzdjük le a különféle betegségeket.

Amennyiben gondot okoz a változatos étkezés, akkor segítségünkre lehet, ha például egy hétre előre elkészítjük az étrendünket. Szánjunk rá pár órát, keressünk új recepteket, kövessünk gasztrobloggereket, járjunk piacra, és pikkpakk új ízélményekkel leszünk gazdagabbak.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.