Mi az a vitiligo?

2021. május 3.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Fehér foltok jelentek meg a bőrünkön? Könnyen lehet, hogy vitiligo áll a hátterében, ami egyfajta pigmentzavart jelent. Alább bemutatjuk ezt a titokzatos bőrbetegséget.

Mi az a vitiligo?

Mi az a vitiligo?

Mi a vitiligo?

A vitiligo egy olyan betegség, amely során az érintettek bőrén egyre több fehér folt keletkezik, aminek hátterében a bőr melanintartalmának csökkenése áll. A kiváltó okok még nem teljesen ismertek, de egyes álláspontok szerint az érintettek szervezete felelős a vitiligo kialakulásáért, ugyanis az zavarja meg a pigmentsejtek működését, illetve az érintett területről való eltűnését. A stressz és az erős napfény pedig felerősítheti a tüneteket. Ebből láthatjuk, hogy a vitiligo nem fertőző, illetve a megjelenő foltok sem okoznak egészségügyi panaszokat, azonban sok beteget nagyon zavarnak.

Kiket érint a vitiligo?

Becslések szerint a teljes népesség kb. 1 százalékát érinti a vitiligo, ami bármilyen bőrszínnel rendelkező személynél kialakulhat. Az életkort tekintve a 10 és 30 év közöttiek érintettek a leggyakrabban, és sokszor pajzsmirigy- vagy cukorbetegséggel társul.

A vitiligo tünetei

A vitiligo egyik legismertebb tünetei közé a bőrön megjelenő világos, illetve fehér foltok tartoznak, melyek idővel akár egyre nagyobbak is lehetnek. Ezek a pigmenthiányos foltok bárhol jelentkezhetnek, de általában a kezeken, a lábakon vagy az arcon jelennek meg. Egyes esetekben a belső fül, a nyálkahártyák és a szemek is érintettek lehetnek.

Sok esetben a testünk két oldalán szimmetrikusan alakulnak ki a foltok. Ilyen esetben generalizált vitiligóról beszélünk, ami a leggyakoribb változat. Amennyiben a foltok csak bizonyos területeken keletkeznek, akkor lokális vitiligóról beszélünk, ha pedig a bőrfelület 80 százaléka érintett, akkor univerzális vitiligo okozza a tüneteket.

Diagnosztizálás

Nem mindegyik fehér folt utal vitiligóra, így fontos, hogy minden esetben keressünk fel egy orvost, hiszen számos más ok is állhat a háttérben. A diagnózis felállítása előtt a szakember először UV-fénnyel megvizsgálja az érintett bőrterületet. Amennyiben vitiligo okozza a foltokat, akkor azok színe a fény hatására fehéres-sárgás lesznek. Ezután szövetmintát vesz az orvos, amit mikroszkóp alatt megvizsgálnak, és ennek segítségével állítják fel a diagnózist.

Vitiligo  – Kezelési módok

Ez a titokzatos bőrbetegség nem gyógyítható, viszont kezelhető. A legtöbb esetben UVB-fényterápiával szokták kezelni, amely során a bőrt speciális fénnyel világítják meg. Vitiligo esetén kb. 30 folyamatos kezelésére van szükség ahhoz, hogy beinduljon újra a pigmentáció, így akár teljesen vagy részlegesen eltüntethetőek a fehér foltok. A kezelési módnak nincsenek mellékhatásai.

A vitiligoban szenvedőknek fokozottan kell figyelniük a fényvédelemre, ugyanis bőrük rendkívül érzékenyen reagál a nap sugaraira. A fényterápián kívül speciális krémek és kenőcsök használata is javasolt, ezek ugyanis enyhíthetik a gyulladást.

A bőrrák típusai

A bőrrák típusai

Annak érdekében, hogy ne legyen esélye egyik típusú bőrráknak sem, rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, és mindig védjük magunkat az UV-sugaraktól. Alábbiakban bemutatjuk a bőrrák leggyakrabban előforduló fajtáit.

Így néz ki a melegkiütés

Így néz ki a melegkiütés

A melegkiütés egy olyan bőrbetegség, amit a túlzottan meleg hőmérséklet következtében kialakuló verejtékezés okoz. A legtöbb esetben erősen viszketnek az apró hólyagok, de zömében maguktól elmúlnak.

Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

A napgomba egy bőrbetegség, melyet a malassezia furfur nevű élesztőgomba túlzott elszaporodása okoz. Kezelésére gombaellenes készítmények alkalmazása javasolt, de léteznek olyan alternatív praktikák, melyek kiegészítőként szintén hatékonyak lehetnek.

A napallergia tünetei és kezelése

A napallergia tünetei és kezelése

Ezek a tünetek utalhatnak napallergiára és így kezelje!

csalánkiütés

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. Kellemetlen és hirtelen jelentkezik. De mi okozza és hogyan lehet elkerülni, kezelni?

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában