Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

2020. augusztus 24.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami leggyakrabban az arcunkat, pontosabban a homlokunkat, az orrunkat, az állunkat és az orcánkat érinti – általában szimmetrikusan.

Mi az a rosacea?

Mi az a rosacea?

Mivel minden tizedik embert érinti a betegség, fontos, hogy ismerjük ezt a makacs bőrproblémát.

Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt a rosacea, sajnos a mai napig nem derült fény pontos kiváltó okaira. Ettől függetlenül számos kezelési módja van, melyekkel enyhíteni tudunk a bőrünkön megjelenő tartós bőrpíren, a seprűvénákon, a bőrérzékenységen és a pattanásszerű göböcskéken egyaránt.

Ehhez azonban az szükséges, hogy felismerjük ezt a betegséget, ami nem egyszerű feladat, ugyanis az előbb említett jelek eleinte mindössze időnként jelentkeznek, így időbe telhet, míg megkapjuk a helyes diagnózist.

Akinek volt már a családjában rosaceás, annak érdemes jobban odafigyelnie magára, és az esetleges hasonló tünetekre. A kellemetlen bőrjelenség sajnos rányomja a bélyegét az emberek mindennapjaira, rombolja az önbizalmat, kevésbé szeretnek közösségbe menni, ami miatt akár depresszió vagy letargia is kialakulhat.

 

Kit érint a rosacea?

Egy korábbi tanulmány szerint a társadalom 10 %-át érinti a bőrprobléma, de vannak földrajzi eltérések, és a kor illetve a nem is befolyásolja a tünetek megjelenésére való hajlamot. A legtöbb esetben az emberek harmincas-negyvenes éveiben alakul ki először ez a bőrbetegség, de egyes esetekben akár ennél korábban is jelentkezhetnek tünetek. Utóbbi esetén a rosacea egy speciális formájáról beszélünk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a főbb rizikócsoportok az alábbiak:

Világos bőrűek

A világos bőrű személyeknél sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy kialakul ez a betegség. Ezzel magyarázható, hogy sokkal több rosaceás beteg van Európa északi részén, mint délebbre. Leginkább az 1-es bőrtípusba tartozó személyek az érintettek, tehát a világos bőrű, vöröses vagy világos szőke hajú, kék, zöld vagy világosszürke szemű, szeplős személyek, akik könnyen leégnek a napon.

Nők

Sokkal több nőt érint ez a betegség, mint férfit. Utóbbiak esetében a tünetek is változhatnak, továbbá sokkal később, az ötvenes éveikben lesznek hajlamosabbak rá.

 

A rosacea tünetei

Első stádium: állandó bőrpír (Rosacea erythematosa-teleangiectatica)

Az arcpír sok esetben egy időben jelenik meg a homlokon, az orron, az állon és az orcán, továbbá állandósul vagy szakaszosan észlelhető. Eleinte kisebb foltokban jelentkezik, később ezek a foltok összefolyhatnak, nagyobb területű bőrpírt hozva létre.  Amennyiben ez a kellemetlen tünet még értágulattal is kiegészül, akkor beszélünk Rosacea erythematosa-teleangiectaticaról. Az érintettek ebben a stádiumban égető, szúró érzésről, viszketésről vagy bőrszárazságról is beszámolnak. Ritkább esetekben az is előfordul, hogy a szem környéke vörösödik be, vagy maga a szem duzzad meg.

 

Második stádium: göböcskék (Rosacea papulopustulosa)

Ekkor már a faggyúmirigyek gyulladásának hatására vörös csomók keletkeznek, melyek szimmetrikusan jelennek meg az arcunkon. Ritkább esetekben a mellkast, a nyakat, a dekoltázst, de akár a fejbőrt is érinthetik. Ezeket a pattanás szerű göböcskéket sokszor tévesztik össze az aknéval.

 

Harmadik stádium: bőrduzzanatok (Rosacea conglobata)

A betegség ezen szakaszában nagyobb, gennyes csomók jelennek meg nemcsak az arcon, hanem a nyakon, a mellkason és a háton is. Férfiak esetében gyakran társul hozzá az orron kialakuló rhinophyma, aminek következtében az orr eltorzul és megnövekszik. A rhinophyma a faggyúmirigy és a bőr kötőszövetének túltengése következtében jön létre.

A rosacea lefolyása igen változatos. Gyakran megmarad a bőrpírrel, értágulatokkal jellemzett szakaszban, legfeljebb csak néhány kis gennyes csomócska kíséri. Mint említettük, eredete a mai napig nem tisztázott teljesen, de annyi biztos, hogy az izgalom és emésztési zavarok hatására romlik.

A diagnózis után

Ha a tünetek alapján az orvos felállította a rosacea diagnózisát, felírhat rá vényköteles gyógyszereket, melyek gyulladáscsökkentőek és antibakteriális spektrumúak. A rosacea gyógyulása, enyhülése hetekbe is telhet, ezért türelmesnek kell lenni. Érdemes kerülni a sminkeket, főleg, ami nem természetes, ásványi alapú. Használni érdemes fényvédő krémet is. Bizonyos hatóanyagú dermokozmetikumok kifejezetten jót tehetnek a rosaceás bőrnek. Ide tartozik a keramid, a retinol, a BHA és PHA, az azelainsav, a kamilla, a körömvirág és aloe vera.

A modern megoldások között meg kell említeni a rádiófrekvenciás kezelést is. Ennek során a bőrön kívülről, célzottan a kitágult erekre irányított rádiófrekvenciás hullámok összezárják, összehúzzák a tágulatokat.

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Az övsömör egy rendkívül fájdalmas betegség, melynek hatásai akár több hónapon át megnehezíthetik az érintettek életét. Cikkünkből kiderül, hogyan védekezhetünk ellene, illetve hogy milyen kapcsolatban áll a bárányhimlővel.

Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

A napgomba egy bőrbetegség, melyet a malassezia furfur nevű élesztőgomba túlzott elszaporodása okoz. Kezelésére gombaellenes készítmények alkalmazása javasolt, de léteznek olyan alternatív praktikák, melyek kiegészítőként szintén hatékonyak lehetnek.

Amit a napgombáról tudni kell

Amit a napgombáról tudni kell

A napgomba főként a nyári időszakban okoz jellegzetes bőrelváltozást, ami szerencsére jól kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan.

A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, de a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon csak elvétve fordul elő.

Kullancs kiszedése szakszerűen

Kullancs kiszedése szakszerűen

Ha kirándulni voltunk a hétvégén, vagy egy parkban sétáltunk a kutyánkkal, esetleg csak kertészkedünk, mindig ajánlott este átvizsgálnunk magunkat, nehogy egy kullanccsal térjünk nyugovóra.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában

Kulcsszavak: ,