Mi az a rosacea és hogyan kezelhető?

2020. augusztus 24.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

A rosacea egy krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami leggyakrabban az arcunkat, pontosabban a homlokunkat, az orrunkat, az állunkat és az orcánkat érinti – általában szimmetrikusan.

Mi az a rosacea?

Mi az a rosacea?

Mivel minden tizedik embert érinti a betegség, fontos, hogy ismerjük ezt a makacs bőrproblémát.

Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt a rosacea, sajnos a mai napig nem derült fény pontos kiváltó okaira. Ettől függetlenül számos kezelési módja van, melyekkel enyhíteni tudunk a bőrünkön megjelenő tartós bőrpíren, a seprűvénákon, a bőrérzékenységen és a pattanásszerű göböcskéken egyaránt.

Ehhez azonban az szükséges, hogy felismerjük ezt a betegséget, ami nem egyszerű feladat, ugyanis az előbb említett jelek eleinte mindössze időnként jelentkeznek, így időbe telhet, míg megkapjuk a helyes diagnózist.

Akinek volt már a családjában rosaceás, annak érdemes jobban odafigyelnie magára, és az esetleges hasonló tünetekre. A kellemetlen bőrjelenség sajnos rányomja a bélyegét az emberek mindennapjaira, rombolja az önbizalmat, kevésbé szeretnek közösségbe menni, ami miatt akár depresszió vagy letargia is kialakulhat.

 

Kit érint a rosacea?

Egy korábbi tanulmány szerint a társadalom 10 %-át érinti a bőrprobléma, de vannak földrajzi eltérések, és a kor illetve a nem is befolyásolja a tünetek megjelenésére való hajlamot. A legtöbb esetben az emberek harmincas-negyvenes éveiben alakul ki először ez a bőrbetegség, de egyes esetekben akár ennél korábban is jelentkezhetnek tünetek. Utóbbi esetén a rosacea egy speciális formájáról beszélünk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a főbb rizikócsoportok az alábbiak:

Világos bőrűek

A világos bőrű személyeknél sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy kialakul ez a betegség. Ezzel magyarázható, hogy sokkal több rosaceás beteg van Európa északi részén, mint délebbre. Leginkább az 1-es bőrtípusba tartozó személyek az érintettek, tehát a világos bőrű, vöröses vagy világos szőke hajú, kék, zöld vagy világosszürke szemű, szeplős személyek, akik könnyen leégnek a napon.

Nők

Sokkal több nőt érint ez a betegség, mint férfit. Utóbbiak esetében a tünetek is változhatnak, továbbá sokkal később, az ötvenes éveikben lesznek hajlamosabbak rá.

 

A rosacea tünetei

Első stádium: állandó bőrpír (Rosacea erythematosa-teleangiectatica)

Az arcpír sok esetben egy időben jelenik meg a homlokon, az orron, az állon és az orcán, továbbá állandósul vagy szakaszosan észlelhető. Eleinte kisebb foltokban jelentkezik, később ezek a foltok összefolyhatnak, nagyobb területű bőrpírt hozva létre.  Amennyiben ez a kellemetlen tünet még értágulattal is kiegészül, akkor beszélünk Rosacea erythematosa-teleangiectaticaról. Az érintettek ebben a stádiumban égető, szúró érzésről, viszketésről vagy bőrszárazságról is beszámolnak. Ritkább esetekben az is előfordul, hogy a szem környéke vörösödik be, vagy maga a szem duzzad meg.

 

Második stádium: göböcskék (Rosacea papulopustulosa)

Ekkor már a faggyúmirigyek gyulladásának hatására vörös csomók keletkeznek, melyek szimmetrikusan jelennek meg az arcunkon. Ritkább esetekben a mellkast, a nyakat, a dekoltázst, de akár a fejbőrt is érinthetik. Ezeket a pattanás szerű göböcskéket sokszor tévesztik össze az aknéval.

 

Harmadik stádium: bőrduzzanatok (Rosacea conglobata)

A betegség ezen szakaszában nagyobb, gennyes csomók jelennek meg nemcsak az arcon, hanem a nyakon, a mellkason és a háton is. Férfiak esetében gyakran társul hozzá az orron kialakuló rhinophyma, aminek következtében az orr eltorzul és megnövekszik. A rhinophyma a faggyúmirigy és a bőr kötőszövetének túltengése következtében jön létre.

A rosacea lefolyása igen változatos. Gyakran megmarad a bőrpírrel, értágulatokkal jellemzett szakaszban, legfeljebb csak néhány kis gennyes csomócska kíséri. Mint említettük, eredete a mai napig nem tisztázott teljesen, de annyi biztos, hogy az izgalom és emésztési zavarok hatására romlik.

A diagnózis után

Ha a tünetek alapján az orvos felállította a rosacea diagnózisát, felírhat rá vényköteles gyógyszereket, melyek gyulladáscsökkentőek és antibakteriális spektrumúak. A rosacea gyógyulása, enyhülése hetekbe is telhet, ezért türelmesnek kell lenni. Érdemes kerülni a sminkeket, főleg, ami nem természetes, ásványi alapú. Használni érdemes fényvédő krémet is. Bizonyos hatóanyagú dermokozmetikumok kifejezetten jót tehetnek a rosaceás bőrnek. Ide tartozik a keramid, a retinol, a BHA és PHA, az azelainsav, a kamilla, a körömvirág és aloe vera.

A modern megoldások között meg kell említeni a rádiófrekvenciás kezelést is. Ennek során a bőrön kívülről, célzottan a kitágult erekre irányított rádiófrekvenciás hullámok összezárják, összehúzzák a tágulatokat.

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókcsípés – Így kezeljük házilag

Pókokkal számos helyen találkozhatunk, akár az otthonunkban is. Magyarországon szerencsére csak néhány mérgező fajta van, ennek ellenére jó tisztában lenni azzal, hogy mit kell tennünk pókcsípés esetén.

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Övsömör – Ez a 6 legfontosabb tudnivaló róla

Az övsömör egy rendkívül fájdalmas betegség, melynek hatásai akár több hónapon át megnehezíthetik az érintettek életét. Cikkünkből kiderül, hogyan védekezhetünk ellene, illetve hogy milyen kapcsolatban áll a bárányhimlővel.

Praktikák napgomba ellen

Praktikák napgomba ellen

A napgomba egy bőrbetegség, melyet a malassezia furfur nevű élesztőgomba túlzott elszaporodása okoz. Kezelésére gombaellenes készítmények alkalmazása javasolt, de léteznek olyan alternatív praktikák, melyek kiegészítőként szintén hatékonyak lehetnek.

Amit a napgombáról tudni kell

Amit a napgombáról tudni kell

A napgomba főként a nyári időszakban okoz jellegzetes bőrelváltozást, ami szerencsére jól kezelhető. Cikkünkből megtudhatja, hogyan.

A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, de a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon csak elvétve fordul elő.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában

Kulcsszavak: ,