Mi az a kolin, és miben segíti a magzatot?

2018. április 13.

Ha a várandós anyák a terhesség alatt elegendő mennyiségű kolint fogyasztanak, az utódaik számára hosszútávú kognitív előnyökkel járhat – állítja a Cornell Egyetem legfrissebb tanulmánya.

Mi az a kolin, és miben segíti a magzatot?

Mi az a kolin, és miben segíti a magzatot?

Míg a kolin – amely a tojássárgájában, a sovány vörös húsban, a halban, a baromfiban, a hüvelyesekben, a diófélékben és a káposztafélékben található meg – számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, a tanulmányban elsősorban annak a prenatális agy fejlődésére gyakorolt előnyeit vizsgálták.

“A rágcsálókat használó modelleknél széles körű az egyetértés, hogy az olyan vemhesség alatti táplálkozás, melyet kiegészítenek ezzel a tápanyaggal, élethosszig tartó haszonnal jár az utódok kognitív funkcióiban” – mondta Marie Caudill táplálkozástudományi professzor, a tanulmány vezető szerzője. “Tanulmányunk bizonyítékul szolgál arra, hogy hasonló eredmények fedezhetők fel az emberek esetében is.”

A tanulmányban 26 nőt osztottak véletlenszerűen két csoportra, és mindannyian ugyanazt az étrendet követték, a kolin és az egyéb tápanyagok bevitelének szigorú ellenőrzésével. Ez fontos, mert a kolin hatása és felhasználódása az anyagcsere folyamatokban átfedésben lehet más tápanyagokkal. A vizsgálatban a nők fele naponta 480 mg kolint kapott – valamivel többet, mint a jelenleg ajánlott bevitel – a másik csoport adagja pedig napi 930 mg volt.

A kutatók ezután a kísérletbe bevont nők 4, 7, 10 és 13 hónapos csecsemőinek információfeldolgozási sebességét, térlátási és vizuális memóriáját tesztelték, mivel ezek a vizsgálatok korrelálnak a gyermekkori IQ szinttel. Miközben az utódok mindkét csoportjánál megfigyelhetők voltak kognitív előnyök, az információfeldolgozás sebessége jelentősen gyorsabb volt a napi 930 mg-ot fogyasztó nők babáinak csoportjában.

Bár a vizsgálat kis mintával dolgozott, az eredmény azt sugallja, hogy a napi kolin-bevitel jelenleg ajánlott mennyisége – ami a májműködési zavarok megelőzéséhez szükséges mennyiségen alapul – nem elegendő az optimális kognitív képességek kialakításához a magzatnál. A megállapítás azért fontos, mert a kolinra a terhesség alatt igen nagy igénye van a szervezetnek, ám a legtöbb nő az ajánlott napi 450 milligrammnál kevesebbet fogyaszt belőle.

Ez részben a jelenlegi táplálkozási tendenciáknak köszönhető. Sok kolinban gazdag ételhez ma negatív előjel társul: a tojás koleszterin tartalma például magas, az egészségügyi szakemberek pedig a várandós nőket általában óvatosságra intik a nyers, nem egészen átsült vagy megfőzött formájától. Emiatt sokan akár teljesen el is kerülik fogyasztását a terhesség alatt, annak ellenére, hogy ezek a kockázatok alacsonyak a pasztőrözött vagy főtt tojások esetében. A vörös húsoktól gyakran ódzkodnak az emberek magas telített zsírtartalmuk miatt, májból pedig általában keveset eszünk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BioCo B-vitamin komplex tabletta 90x

    BioCo B-vitamin komplex tabletta 90x

    <p>8 FÉLE B-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ TABLETTA</p> <p><span>A B1-vitamin hozzájárul </span><strong>a szív megfelelő működéséhez</strong><span>, a B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok az</span><strong> idegrendszer</strong><span>, a B6-, B12-vitaminok és a folsav az immunrendszer normális működéséhez. Több B-vitamin hozzájárul a </span><strong>fáradtság és kifáradás </strong><span>csökkentéséhez (B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitaminok és a folsav).</span></p>

    2 599 Ft